Климат на Гърция

even in winter one can enjoy great weather in greeceГърция е страна известна с прекрасния си климат. Тя е сред най-южните, слънчеви и топли европейски държави. Разположена се между 41 и 34° севрна ширина в района на източното Средиземноморие. Климатът на Гърция е субтропичен средиземноморски и макар че има доста значителни разлики между температурите през годината между района на северната граница в близост до България и Македония и най-южните гръцки острови, можем да обобщим следното – лятото е дълго, сухо и горещо, зимата доста кратка и сравнително мека, а пролетта и есента се усещат сравнително слабо, особено в южните части на страната.

Драма. От по-известните градове в Гърция един от най-хладните е Драма. Тук климатът е много близък до умерения. Лятото е много топло. По-топлите дни започват обикновено през май (22°C), през юни става santorini is perfect place to spend the winter in europeгорещо (до около 28°C), юли и август има жеги от по 30°C, но не са рядкост и дни с температури около и над 40°C. Септември е много топъл, но температурите вече са много по-търпими. През октомври времето е меко до около 19 – 20°C, но лятото окончателно си е заминало, макар че през някои дни бихте могли да забравите това. През ноември е около 12°C. Тогава започват бързо да падат листата на повечето дървета и всичко започва да изглежда съвсем зимно. Декември е студен и мрачен, понякога мъглив с температура около 9°C. Дърветата са голи. Понякога пада сняг, но обикновено се топи незабавно. Януари е най-студеният месец в годината. Обикновено дневните температури са до 4-5 градуса, но стават и по-ниски. Често падат обилни снеговалежи, но планините на север от Гърция спират нахлуването на прекалено студени въздушни маси от към България. През февруари е студено, но започва да се усеща наближаването на rhodes typical subtropical mediterranean natureпролетта. Дните стават по-светли и времето омеква, макар че все още може да се случи да завали сняг. Температурите са между 5 и 10°C. Март е типичен пролетен месец с температури около 11- 12°C. Дърветата започват да цъфтят, а дните стават все по-светли и слънчеви. Април е топъл, пролетен месец с температури до около 17°C. Всичко вече се е раззеленило, а през някои дни температурите напомнят за наближаващото лято.

Солун. Разположен на брега на Егейско море, Солун има подобен климат, но малко по-топъл и слънчев. Валежите в Солун са сравнително равномерно разпределени през годината, но все пак август и декември са съответно най-сух и най-дъждовен месец. От декември до февруари е зима. Температурата е около 10°C, което е типично за по-северните места на athens is a sunny and hot cityСредиземноморието. През този период може да стане и по-студено и да завали сняг. Най-голяма е вероятността за снеговалеж през януари. Март и април са пролетни месеци, а през периода температурите бързо се покачват от 12°C в началото на март до около 20 в края на април. Месец май отбелязва началото на летния сезон. Обикновено Температурите се задържат трайно над 23°C и едва към средата на октомври стават отново по-ниски. През летния сезон има много дни в които температурите надхвърлят 40°C. Това се случва през месеците юли и август.През октомври и ноември е есен. Температурите падат от 23 градуса в началото на октомври до около 11 – 12 в края на ноември. През декември започва зимата. Много растения губят листата си, но има и много вечнозелени видове.

На юг от Солун постепенно се появява онази Гърция, която ни е по-позната. Климатът става чувствително по-топъл, по-сух и слънчев. Вечнозелените растение постепенно заменят листопадните видове.

the perfect weather and great beaches of creteЛефкада, Кефалония, Закинтос и Атина имат сходен климат, малко по-влажен на запад и малко по-сух на изток към Атина. Тук зимните месеци са декември, януари и февруари. Времето е много меко и влажно с температури около 14 – 15°C. Пролетта в района на Атина и Йонийските острови е топла и трае само един месец – март. Градусите са около 16 – 17. През април лятото вече напомня за себе си – нощите още са студени, но слънцето през деня бързо повишава температурите и те са обикновено около 19 – 20 или повече градуса. Летните горещини в Атина и Йонийските острови започват с идването на месец май. Летният сезон трае най-малко 6 месеца. През някои години горещите дни могат да започнат дори през април и да приодължат чак до ноември. Лятото в района е обикновено с температури около 32°C, но през юли и август има жеги до 45°C! Ноември е есенен месец с температури около 19 – 20°C (подобни на пролетните).

Крит. Този остров е най-слънчевата суха и гореща част от Гърция. Това е мястото в Гърция, на което сеthessaloniki panoramik view greece полагат най-много слънце и високи градуси. Тук температурите са подобни на тези в Южна Калифорния, но с тази разлика, че на острова летата са по-горещи. На остров Крит няма зима. От януари до към средата на март е около 17°C. След средата на март температурите бързо се повишават и през месец април плахо започва летния сезон с температури от около 22°C. През следващите месеци температурите започват да се повишават бързо и през юли и август обикновено не падат под 32°C. За сметка на това често достигат 40°C. Септември и октомври са много топли, дори горещи месеци. Температурите тогава се движат между 25 и 30°C. Внимание заслужава месец ноември. Тогава температурите са около 23°C, което никак не е малко, особено като имаме предвид, че в много части на Европа тогава е студено и дори вали сняг. В тази част на Гърция има два сезона – сух и дъждовен. Сухия започва през април и трае до към края на септември. От октомври до март е дъждовното полугодие.

zakinthos is one of the hot ionian islandsКлиматът на Гърция се влияе от няколко фактора. Първият е географската ширина. Страната попада в района на субтропиците, който традиционно заема замите между 30-ти и 40-ти паралел. Вторият фактор е разположението на страната сред водите на Средиземно море. Загрятите през лятото води отделят много топлина през кратката зима. Третият фактор са планинските вериги на Балканския полуостров. Те спират нахлуването на студени въздушни маси от север през зимата. Четвъртият фактор е близостта до Мала Азия и отдалечеността от Атлантическият океан, което е причина за по-оскъдните валежи. Разбира се има много други фактори, които определят климата на Гърция, но тези са главните и тяхното влияние е най-голямо.