Корфу, Гърция

Корфу, наричан също Керкира, е разположен в Йонийско море и принадлежи към групата на Йонийските острови. Той е най-северозападният гръцки остров и с площ от 593 квадратни километра е седми по големина в страната. Намира се по-близо до Албания, отколкото до Гърция и отстои на около 103 километра от провинция Лече в Италия. Наричат Корфу най-британския от всички гръцки острови. С общо население от 102,071 души, той е дом на повече от 10,000 британци, а броят на други националности като германци, скандинавци и руснаци постоянно се увеличава. Счита се, че общият брой на живеещите на острова чужденци е около 30,000. Това създава една уникална мултикултурна и космополитна среда. Като цяло голям брой чужденци живеят във всички части на Корфу, но техният брой е най-голям в северната част на острова.

Най-доброто време за туризъм в Корфу

сидариНай-доброто време за туризъм в Корфу са началото на летния сезон (май и юни) и края на лятото (септември и октомври). Тази част от годината е предпочитна, тъй като температурите са над 23°C, но обикновено под 28°C. Освен това през тези месеци островът е доста по-спокоен.

Кога е подходящо за плаж на Корфу?

Плажният сезон на Корфу продължава 6 месеца. Започва в началото на май и продължава до края на октомври. В края на сезона ще откриете по-топла морската вода, но тогава падат повече валежи.

Какви дрехи да си носим?

От май до октомври са нужни летни дрехи, но винаги си носете и връхна дреха, защото тук вали често, а понякога след дъжд може да захладнее. Това се отнася за целия летен сезон, но най-вече за месеците май и октомври. От ноември до април времето не се променя особено, така че добре да имате под ръка яке и пуловер. Ако попаднете на по-топло време, особено през април и ноември, ще ви е необходимо яке с тънка блузка (тениска или нещо подобно).

Как да стигнем до Корфу?

корфу от високоНай-лесният и бърз начин да стигнете до Корфу, особено през летния сезон, е с редовните и чартърни полети, които обслужват линии от и до различни големи градове в цяла Европа. Друга алтернатива е да летите до Солун или Атина и после до Корфу с някоя от вътрешните авиолинии. Полетите през Атина са ежедневни.

Ако изберете да пътувате с автобус от Атина до Корфу пътят ще ви отнеме до около 7 часа от Атина до Игуменица, след което ще трябва да пътувате около час и половина с ферибот до остров Корфу. Тази алтернатива е по-изморителна, но разписанието на автобусните линии и фериботи е доста добро.

Друг начин да стигнете до Корфу е с ферибот от Италия от градове като Анкона и Бари. Фериботите обикновено пътуват приблизително 2 – 3 пъти в седмицата.

Къде да открием най-добрите плажове на Корфу?

Канал на любовта

Най-известният плаж на Корфу е се нарича “Канал на любовта”. Той е разположен в селището Сидари в северната част на остров Корфу. Мястото привлича много млади хора, а гледката е наистина живописна. Варовиковите скали са оформили плаж, който действително наподобява на канал. Морската вода е с цвят на аквамарин, а пясъкът е златист. Освен “Канал на любовта”, в околностите на Сидари има много други изключително приятни плажове с фин златен пясък и чисти води.

Палеокастрица

плажАко обичат плажове с бял пясък и кристално чисто лазурно море като на Карибите, тогава трябва да поемете към западното крайбрежие на Корфу. Там се намира селището Палеокастрица, което е известно с несъмнено най-красивите плажове на острова. Курортното селище разполага с няколко малки заливчета, където морските води са спокойни и прозрачни, а пищната растителност достига до самия бряг.

Паралия Авлаки

Ако търсите идилични плажове и спокойствие можете да поемете към плажът Авлаки. Той се намира на североизточното крайбрежие на Корфу, в тиха и спокойна местност, не далеч от бреговете на Албания. В сравнение с другите плажове на Корфу, Авлаки по-рядко посреща посетители. Тук плажната ивижца е покрита с овални светли камъчета, а морската вода е изключително прозрачна.

Паралия Керасия

Друга алтернатива на плажа Авлаки е плажът Керасия. Той се намира не далеч от Авлаки, в североизточната част на Корфу, а от брега се разкрива красива гледка към крайбрежието на Албания. Плажът е известен с чистата си морска вода, а плажната ивица е покрита с камъчта. Гъста средиземноморска растителност, подхранвана от обилните валежи на Корфу, достига до самия бряг.

Паралия Маратия

Ако искате да откриете плаж от типа Южна Калифорния с голяма плажна ивица, златен пясък и усещане за безкрайност, не е нужно да ходите до Калифорния. Плажът Паралия Маратия е точчно това, което търсите. Този плаж е толкова голям, че дори и в най-натовареният туристически сезон ще откриете много свободно пространство за вас и вашата компания. Паралия Маратия се намира в най-югозападната част на острова, на около километър и половина от малкото селище Маратияс.

Ермонес Бийч

Един от известните плажове на Корфу е Ермонес Бийч. Той е разположен в централната част на западното крайбрежие на острова, в подножието на високи хълмове покрити с гъста растителност. Плажът е покрит с малки камъчета и светъл пясък. Освен основния плаж, в околноста има малки и труднодостъпни плажове, подходящи за хора, търсещи тишина и спокойствие.

Внимание:

Важно е да знаете, че в Корфу не е разрешено да се печете на плажа без бански костюм!

Климат на Корфу

природата на корфуКорфу има субтропичен средиземноморски климат. Зимата е кратка и мека с температури около 14°C през деня през януари и февруари. Зимните нощи са хладни с температури около 5 – 7°C. Летата са много слънчеви и топли. Плажният сезон продължава от началото на май до края на октомври. Най-топло е през август, когато термометрите показват поне 32 градуса. Летните нощи са изключително приятни с температура около 18 – 20°C. За разлика от повечето острови в Средиземно море, Корфу има доста влажен климат и валежите са доста често яление, особено през есента и зимата. Това е причината за буйната растителност, която покрива този гръцки остров. Единствено през периода юни – август се наблюдава краткотрайно засушаване, но дори и тогава не са изключени валежи. Снеговалежи са възможни в най-високите планински части на острова, където се формира тънка и нетрайна снежна покривка почти всяка година. В крайбрежните райони на острова снеговалежите не са обичайно явление.

Забележителности на Корфу

Ако искате да разгледате всички забележителности на Корфу ще ви е нужно време, защото те не са една или две. Въпреки това все от някъде трябва да се започне, така че столицата Керкира е добра възможност. Тук ще откриете прекрасния площад Спианада – най-емблематичното място на острова, както и дворецът Сейнт Майкъл и Сейнт Джордж, където днес се помещава Азиатския музей. Тук се намира и улица Листон, която е известна с красивите стари сгради във френски стил с високи колони и арки. Тук сред множество шикозни кафенета и ресторанти отмарят туристите и гостите на града. Сред най-големите забележителности на Корфу е дворецът Ахилион. Той бил построен в края на 19-ти век за да служи като лятна резиденция на императрицата на Австрия. Друга голяма забележителност на гръцкия остров е Палео Фрурио – стара крепост от 6-ти век, която била подсилена от венецианците за да се осигури защита от Османската империя. Не пропускайте и вила Мон Репос построена през 19-ти век като резиденция на британски комисионер.

Природа

улиците на керкираКорфу е популярен сред хора от цял свят с удивителната си природа, а през изминалите векове е бил известен като “Райската градина на Европа”. Островът е планински, а най-високата точка се издига в планината Пантократор и достига 906 метра надморска височина. Покрит е с гъсти гори от иглолистни и широколистни дървета, маслини и цитруси, финикови палми, кипариси, смокини и други субтропични видове растения. Пищната зеленина на Корфу достига до самия морски бряг, където сред множеството малки заливчета ще откриете вълшебни плажове с бял или златист пясък и кристално чисти лагуни с цвят на сапфир или аквамарин. Горите, които покриват голяма част от Корфу, предлагат убежище за много диви животни. Островът е дом на множество дребни бозайници като порове, къртици, таралежи, прилепи и много други. Тук се срещат приблизително 150 различни вида птици. Има голямо разнообразие от водолюбиви птици, които обитават блатистите местности.

Градове

град корфуНа Корфу има много градчета, които всеки турист трябва да посети. Несъмнено обаче най-атрактивни са столицата на острова Керкира (или известна още като град Корфу) и Палеокастрица. Керкира се намира на източното крайбрежие на острова и представлява оживен и колоритен град с типично европейско излъчване – тесни улички, стари сгради, красиви градини и приветливи площади. Палеокастрица от своя страна е прекрасно курортно градче с нявероятна природа и очарователни плажове.

Култура

Корфу е бил владение на Римската империя, на Византия, на някои от великите градове-държави в състава на днешна Италия като Венеция и Неапол, на Франция и Великобритания, но за разлика от останалата част на Гърция този остров никога не е бил част от Османската империя. По тази причина тук ще откриете невиждана палитра от култури и традиции, всички те смесени по най-невероятен начин с гръцката, но нито следа от Османското минало на Балканите. Разхождайки се по улиците на някой от местните градчета ще видите смесица между гръцки и италиански стил на живот, примесени с нюански на френска архитектура и британски космополит. Град Корфу може да се похвали с още нещо интересно – тук се намира единственото игрище за крикет на острова.