Евбея (Евия), Гърция

euboea greeceПрекрасна природа, топъл климат, вкусна храна и богато историческо минало превръщат Евбея в своеобразен рай насред водите на Средиземно море. Едно от големите предимства на острова е тишината и спокойствието, които човек все още може да открие тук.

Географско положение и големина. Евбея е вторият най-голям гръцки остров след Крит. Заема площ от 3 681 кв км. Има силно издължена форма. В най-дългата си част от северозапад на югоизток се простира приблизително на 168,5 км, докато в нaй-тясната си част не достига дори 6 км. Разположен е сред водите на Егейско море, между 37°56‘ и 39°02‘ северна ширина и между 22°49‘ и 24°35‘ източна дължина. Намира се непосредствено до източното крайбрежие на Централна Гърция. В най-близката си част островът е отделен от континенталната част на Гърция на едва 40 метра и по тази причина е свързан с брега чрез мост.

euboea mountain forestРелеф. Подобно на по-голямата част от Гърция, релефът на Евбея е предимно планински. Островът представлява планинска верига, издигаща се над повърхността на Егейско море. Най-високата точка на острова се намира на 1743 метра над морското равнище. Бреговата линия е силно разчленена с множество полуострови и малки заливи.

Природа. Евбея се нарежда сред най-зелените и свежи гръцки острови. Голяма част от него, особено северната му половина, е покрита със средиземноморски гори. Някои растения губят листата си през зимата, но много видове остават зелени целогодишно. На Евбея виреят цитрусови дървета, маслини, палми, иглолистни растения, дъбове и много други. По крайбрежието могат да се открият прекрасни плажове. Някои от тях са бели, други с по-тъмно бежови или светло кафеви. На места плажовете са покрити с малки овални камъчета и там морската вода е изключително бистра и прозрачна.

Климат. Евбея има субтропичен средиземноморски климат. Летният сезон е дълъг с изобилие от слънце, докато зимата е сравнително кратка, мека и дъждовна. Летните температури са високи, досигайки около 33°C на брега през юли и август. През януари и февруари термометрите обикновено показват най-често около 10°C. Снеговалежи не са изключени през месеците януари и февруари, макар че това е сравнително рядко явление. Обикновено снежната покривка на Евбея е нетрайна и бързо се стапя под лъчите на средиземноморското слънце. Снегът в планините е много по-траен и създава добри условия за каране на ски.

Плажен сезон. Плажният сезон на Евбея трае от май до октомври. През по-топли и слънчеви години плажовете посрещат първите си посетители още през април, макар че тогава морската вода е все още едва около 15°C. През октомври времето е все още чудесно с дневни температури около 24°C и температура на морската вода над 20°C. В разгара на лятото морската вода може да се затопли до около 29 – 30°C.

sunset in euboea greeceНаселение. Населението на Евбея е приблизително 220 000 души. Около ¼ от жителите на острова живеят в най-големия град Халкида, разположен на мястото, където Евбея е най-близо до континентална Гърция. По-голямата част от местните жители са гърци. Красивата природа и приятен климат обаче, са привлекли и малък брой чужденци от северните страни, особено Великобритания, които са се заселили тук за постоянно. Официалната религия на Евбея е православно християнство, а официален език е гръцки. Това все пак не бива да ви безпокои. Тук всеки ще ви разбере и на английски.

Икономика. Икономиката на Евбея разчита на два основни отрасъла – туризъм и селско стопанство. Освен традиционните форми на морски летен туризъм край брега, островът предлага отлични условия за практикуване и на алтернативни форми като еко и селски туризъм. Малките градчета и селца, разположени насред планинската вътрешност на острова развиват растениевъдство и животновъдство. Отглеждат се грозде, цитрусови плодове, произвежда се вино и млечни продукти.

Кога да посетим Евбея? Евбея е едно от малкото места в Гърция, които остават сравнително спокойни и далеч от огромните тълпи туристи дори и в разгара на летния сезон. Тук винаги можете да откриете изолирано и спокойно кътче, където да възстановите силите си край брега на морето. За да видите острова в най-добрата му светлина и същевременно да избегнете летните жеги е препоръчително да го посетите през месеците май, юни, септември и октомври.

Какво да си носим? Летните дрехи в Евбея са нужни ако посещавате острова в периода май – октомври. В началото и в края на летния сезон няма да бъде излишно и леко яке, тъй като нощите понякога са прохладни. Ако пътувате през зимните месеци от декември до март си носете топли дрехи и не се самозалъгвайте, че по Средиземноморието е винаги топло. Април и ноември са преходни месеци с променливо време и пролетни температури.

euboea forestКакво да направим докато сме в Евбея? Пътуване до Евбея не е пълно без посещение на някои от страхотните плажове на острова. Добре е да знаете, че морето на западното крайбрежие обикновено е по-спокойно, а морската вода – по-топла. Разходете се във вътрешността на острова и посетете някое от малките селца за да се докоснете до начина на живот на местните жители. Хапнете морска храна край брега в някое малко и очарователно ресторантче. Направете си излет по някоя от горските туристически пътеки, които през тунел от зеленина ще ви отведат до свежи планински извори и прохладни водопади.

Как да стигнем до Евбея? На остров Евбея няма международно летище, така че най-удобно е да пътувате до Атина. Гръцката столица се намира на шейсетина километра южно от град Халкида.