Антипаксос, Гърция

Антипаксос е малък остров с площ от едва 5 кв.км. Той е разположен сред водите на Йонийско море, на около 20 км югозападно от град Парга и на само 2 километра от своя по-голям северен съсед – остров Паксос.

antipaxos paradise greeceАнтипаксос е истински рай на земята, а туристите, които пристигат тук, често сравняват красотата на местните плажове с тази на Тайланд и Вирджинските острови. Снежно белият пясък и тюркоазена вода са магнит за любителите на плуването и гмуркането. Плажовете са много на брой и в по-голямата си част са съвсем малки. Не далеч от брега винаги има множетво яхти, чийто брой рязко се увеличава в разгара на лятото.

Не само крайбрежието е красиво. Остров Антипаксос е покрит с пищна зеленина, което е типично за западното крайбрежие на Гърция. В сърцето на Антипаксос има малко селище със същото име. Тук живее цялото население на острова, което възлиза на по-малко от 70 човека.

Въпреки пленителната си красота, това място е много уединено и спокойно. Причината е, че тук няма големи хотели и ресторанти, а повечето посетители пристигат с лодки и яхти, след което отново си заминават. Друга по-малка част от посетителите предпочитат да спят в палатка и да се порадват на уединението.

Ако все пак наистина държите да похапнете тук, на острова има някое и друго чаровно капанче, кедето, под приятната сянка на лозите и дърветата, да похапнете порция риба докато се наслаждавате на приказния пейзаж.

Климатът на Антипаксос е субтропичен средиземноморски. Плажният сезон продължава от май до октомври. Температурите са обикновено около 24 – 25°C през май, около 28°C през юни и септември и между 30 и 32°C през юли и август. Октомври също е приятен месец с температури около 22 – 24°C, а морето е все още доста топло и е подходящо за плаж. Април и ноември обикновено са прохладни с температури между 18 и 20°C. През някои по-топли години има хубави дни за плаж още през април. От декември до март температурите са типични за района – около 13 – 15°C. Като цяло през есента морето е по-топло, но през пролетта времето е по-слънчево и сухо, така че е по-приятно за почивка.