Миконос, Гърция

mykonos at sunsetМиконос е много красив остров със златисти плажове и лагуни с чиста и прозрачна вода. Той представлява един истински архитектурен шедьовър под открито небе. Бели къщички със сини прозорци, бели параклисчета със сини покриви, тесни улички, луксозни ресторанти в традиционен bell of mykonos chapelгръцки стил, бутикови хотели и магазини. Миконос разполага с всичко, което се очаква от един остров за да превърне почивката на своите посетители в рай. Тук човек може да се наслади на средиземноморски климат и кухня, слънце, чист въздух и живописни пейзажи. Посетителите, които идват на Миконос по вода са посрещнати на пристанището от пеликана Петрос, който е една от големите атракции на острова.

cafe on the mediterranean coastРазположение. Миконос се намира точно в сърцето на Егейско море. Той е един от Цикладските острови. Разположен е на 37° с.г.ш. и попада в европейските субтропици. Някои от близо разположените острови са Ринея, Драгониси, Сирос, Тинос, Парос, Наксос и други. По права линия Миконос се намира на около 150 километра от центъра на гръцката столица Атина.

Релеф. Миконос има хълмист релеф. Най-високата точка на острова е 340 метра. Бреговата линия е силно нарязана, с множество малки и големи заливчета. На повечето места бреговете на острова имат умерен наклон към морето и не са прекалено стръмни.golden beach of mykonos

Климат. Миконос има горещ субтропичен средиземноморски климат. Зимата е кратка, мека и влажна. Януари и февруари са най-студените месеци. Температурите тогава варират между 10 и 15°C. Валежите са обилни. През март започва затопляне, а валежите започват да намаляват. През април започва да се усеща лятото. Дневните температури стават около 20°C, а плажовете започват да посрещат първите си посетители, макар, че водата е все още студена. От май до октомври времето е доста горещо и сухо. Най-топлият месец е август, когато средните дневни температури са около 30°C. На слънце често става и над 40°C. Към края на октомври лятото paradise beach mykonosсвършва, температурите започват да се понижават, а валежите да се усилват. Въпреки това, дори и през ноември има подходящи дни на плаж, но те не са много и трябва да се използват обедните часове. Иначе средните дневни температури през ноември са около 18 – 20°C. Валежите силно се увеличават и в края на ноември и началото на декември достигат своя максимум от около 170 – 180мм. Декември е дъждовен и прохладен. През деня все пак рядко става под 15°C.

Природа. Природата на остров Миконос е типично средиземноморска. Липсва гъста растителност. Срещат се главно някои видове вечнозелени, сухолюбиви и топлолюбиви цветя и храсти. От дърветата най-добре виреят цитруси, маслини, палми и кипариси. Като цяло зеленината обаче е там, където хората са озеленявали и където се полива редовно за да се избегне изсъхването на растенията. През дъждовните месеци Миконос се покрива със зелена трева и с килим от цветя. През по-голямата част от годината обаче, островът предлага жълти и бежови изпепелени от слънцето пейзажи. Островът има the white buildings of mykonosмного красиви плажове със светъл златист пясък. Бреговата линия е разделена на множество малки и изключително атрактивни плажове.

Население. Населението на Миконос е около 6 000 души. То е концентрирано в крайбрежната зона на острова. Във вътрешността има само някои малки селца. Най-голям град е столицата Миконос, която се намира на западния бряг на острова. narrow street in mykonosТам е разположено и пристанището, което през летните месеци не може да свари да обслужи прииждащите всеки ден тълпи от туристи.

Икономика. Икономиката на Миконос е много тясно свързана с туризма. Като цяло Гърция е туристическа страна, но за островите това се отнася дори в по-голяма степен. Този остров е една доста елитна туристическа дестинация. Голяма част от посетителите тук са заможни чужденци, които пристигат със собствените си яхти и акостират в кристално чистите лагуни. Тук всичко е тясно свързано с летния туристически сезон. За Миконос е добре, че лятото е доста дълго и горещо, защото това силно увеличава приходите от туризъм. Местното население се препитава изцяло от туристите, които идват тук основно в периода април – ноември. Миконос развива успешно своята енергетика, като добива електроенергия от ветрови електроцентрали.