Наксос, Гърция

naxos greeceНаксос е гръцки остров от континентален произход и е разположен в южните части на Егейско море. Той е част от групата на Цикладските острови. Някои от по-известните острови в района на Наксос са Парос, Миконос и Санторини. Наксос има координати 36-37° северна ширина и 25° източна дължина. В най-дългата си част от север на юг островът се простира на по-малко от 33 км.

Природа на остров Наксос. Наксос има разнообразен релеф – предимно планински в източните части и хълмисто-равнинен в западните части. Тук ще откриете най-високият връх на Цикладските острови – връх Зас (означава Зевс) , висок 1001 метра. Бреговата линия на Наксос е умерено разчленена с множество малки заливчета. С лазурните си морски води, те са същински рай за любителите на морските забавления. Плажовете са изключително привлекателни със светъл пясък или пък каменисти и почти никога не са пренаселени. Един от най-красивите плажове не само в Наксос, но и в цяла naxos beachЕвропа ще откриете на западното крайбрежие на острова при малкото, но много живописно селце Агиос Прокопиос. Простира се повече от един километър дължина. Ако попаднете тук светлия пясък и чистото море ще ви накарат да се почувствате като на Карибите. Също много красив е плажът при селището Агия Ана, което се намира на юг от Агиос Прокопиос. Южно от Агия Ана се намира Плака Бийч. Това е най-дългата плажна ивица на Наксос. Нейната дължина е около 3,7 километра. Растителността на остров Наксос е топлолюбива средиземноморска. Виреят основно кипариси, палми, цитрусови дървета, маслини и сухолюбиви храсти. Растителността е сравнително оскъдна заради горещия и сух климат. Редки средиземноморски гори има единствено в северните планински части на острова.

Климат. Остров Наксос има субтропичен средиземноморски климат. Лятото е дълго и горещо, а температурите са над 20°C от средата на април до средата на ноември! От началото на май до края на октомври условията са благоприятни за плаж, а най-горещ месец в годината е август. Тогава средната дневна температура не пада под 28°C, но за сметка на това често надвишава 30°C. Зимите са кратки и доста меки. Дори и през януари дневните температури остават около 15°C, а нощните около 10°C. Валежите на остров Наксос като цяло са оскъдни. Дъждовният сезон е от ноември до март с максимум на валежите през декември и януари – между 80 и 100мм. Снеговалеж на остров Наксос не е невъзможен, но е много рядко явление. Ако все пак това се случи снежната покривка обикновено е много тънка и нетрайна.

naxos mediterranean paradiseНаселение и селища. Населението на Наксос е около 19,000 души. Около 7,000 от тях живеят в столицата Наксос. Градът е типично гръцки с тесни, сенчести улички. Сградите са снежно бели, ниски най-често на два и по-рядко на по три етажа. Покривите са плоски, а дебелите зидове предпазват от летните горещини. По тесните улички има множества кафенета и ресторанти, които са изключително привлекателно място за отмора за многобройните туристи. Най-големите забележителности на града са многобройните църкви, които показват, че гърците са сред най-религиозните хора в Европа. В северната част на града се намира пристанището. То е много важно за транспортните връзки на острова и на практика го свързва с повечето големи градове и острови в Гърция. На юг от столицата се намира летището, което е много важно за развитието на туризма. От тук пристигат повечето туристи и по тази причина през летните месеци натовареността е по-голяма. Столицата Наксос обаче, далеч не е единственото селище на острова. Сред сухите и изпечени от жаркото средиземноморско слънце пейзажи на острова са сгушени множество идилични селца.

Икономика. Икономиката на Наксос е развита главно в две направления – туризъм и селско стопанство. Въпреки големият поток от туристи и сериозния интерес, който Наксос буди като туристическа дестинация, тук няма да откриете големи курортни комплекси и високи многоетажни хотели за стотици гости. Тук преобладават малките семейни хотелчета, в които посрещането и обслужването на гости е семейна традиция. Това е една от причините, които правят Гърция предпочитано място за почивка на туристите от силно развитите северни части на Европа. Освен на туристическата индустрия, островът разчита и на добре развитото селско стопанство, чиито продукти освен за износ се използват масово и по местните ресторанти. На Наксос се отглеждат лозя, цитрусови култури и маслини с удивителни вкусови и хранителни качества. Островът е известен с производството на някои висококачествени земеделски продукти като например пчелен мед. Наксос се слави също и с голямото си разнообразие от вкусни и полезни зеленчуци – домати, краставици и картофи. Както ще видите по местните naxos architectureресторанти риболовът е на почит на този красив Цикладски остров. На остров Наксос се отглеждат крави, които са основа за производството на висококачествените млечни продукти. Освен крави на острова се отглеждат още овце и кози, а в по-малките и отдалечени селца магарето все още е основно транспортно средство за хора и стоки. Остров Наксос притежава благоприятна база за развитието на кулинарен туризъм, особено за хора, които държат да консумират качествени хранителни продукти. Местните плодове и зеленчуци са събрали в себе си животворната сила на топлото гръцко слънце.