Санторини (Тира), Гърция

chapel in santoriniОстров Санторини (или още Санторин) е един от най-популярните туристически центрове по европейското Средиземноморие. За много от хората той е доста добре познат, дори и да не са били никога там. Причината е, че пейзажите и архитектурата на Санторини присъстват на много рекламни клипове, пощенски картички и често той олицетворява представата за Гърция със своите бели къщички и изключително красиви бели параклисчета със сини покриви, които са надвиснали над тъмносините води на Егейско море, противно на всички закони на гравитацията. Именно те са най-голямата забележителност на остров Санторини.

Географско положение. Остров Санторини е гръцки остров, който се намира в южната част на Егейско море и принадлежи към групата на Цикладските острови. architecture in santoriniРазположен e на 36° С.Г.Ш. Отстои на около 110 километра северно от остров Крит. По територия е сравнително малък. Двете най-отдалечени части от острова са на малко повече от 17 километра една от друга. Състои се от два големи острова (Тира и Тирасия) и три съвсем малки, ненаселени острова.

Релеф. Островът е доста скалист с планински релеф. Надморската височина варира доста, като най-често се движи между 200 и 300 метра, но на места надхвърля 500. black sandy beach santoriniБреговете доста често са изключително стръмни и се спускат стремглаво към морето. Санторини има вулканичен произход и това се вижда по формата на острова, която наподобява на латинска буква „С” обърната на обратно. На мястото, където е бил вече потъналия вулкан сега има дълбок залив с малък остров в центъра.

Климат. Климатът на остров Санторини е субтропичен-средиземноморски. Характеризира се с високи температури и оскъдни валежи. 8 месеца в годината (от април до ноември) дневните температури са около и над 20°C. Най-горещо е през юли и август, когато дневните температури са около 29 – 30°C на сянка. През тази част от годината вероятността за валеж еmediterranean afternoon santorini незначителна. Падат не повече от 1-2 милиметра. Зимата е доста мека, дори топла. През най-студения месец – януари – дневните температури са около 15°C. Декември, януари и февруари са сравнително влажни месеци с валежи, вариращи между 50 и 70мм, но през останалата част от годината е доста сухо. За плаж става от април до ноември, но през април морската вода е все още студена – само 16°C, така, че е подходящо единствено за слънчеви бани.

Природа. Горещият и сух климат на Санторини е дал своето отражение върху пейзажа, който е полупустинен. santorini greeceРастителността е изключително оскъдна. Представена е главно от някои типични за Средиземноморието сухолюбиви храсти. Дървета се виждат изключително рядко и може да се каже, че почти напълно липсват. Изключение правят някои дребни декоративни растителни видове. Заради вулканичния произход на острова, земята на повечето места има специфичен червеникав цвят. По същата причина и плажовете са тъмни. Някои са червени, други – кафеви, а трети са почти черни! Липсата на растителност обаче прави още по-натрапчив контраста между белите постройки (всички сгради на острова са бели) и изключително тъмно синьото море. Най-красивото на този остров са невероятните панорамни гледки, които се разкриват от почти всяка точка на крайбрежието, заради голямата надморска височина.

История. Един от най-паметните моменти в историята на Санторини е унищожителното вулканично sunset over mediterranean santoriniизригване, което се случило 1400г.пр.н.е. То заличило напълно голяма част от острова. След като вулканът изригнал, повече от половината остров изчезнал от лицето на земята за винаги. Предполага се, че това изригване е предизвикало също толкова унищожително цунами, което е заляло бреговете на Средиземно море. За да се добие реална представа за чудовищната сила на изригването, трябва да се спомене, че то се посочва като основна причина за изчезването на една от най-развитите цивилизации в онези времена – минойската. Тя процъфтявала на остров Крит и по приблизително същото време мистериозно изчезва!

sunset over santoriniИкономика. Икономиката на остров Санторини е много силно свързана с туристическата индустрия. Този архитектурен паметник умело е трансформиран в луксозен курортен комплекс. По-голямата част от постройките са превърнати в хотели и ресторанти. Всичко е потънало в лукс и на посетителите се предлагат най-модерни удобства. Много от старите постройки са допълнително снабдени с плувни басейни. Все пак тук основната атракция са архитектурата, слънцето и водата. Въпреки, че островът се посещава целогодишно, най-активната част от годината е лятото. Тогава тук се стичат тълпи туристи от всички краища на света. Някои идват специално тук, а други – с круизни кораби, като част от туристическия маршрут.