Тасос, Гърция

picturesque coast of thassosОстров Тасос е най-северният обитаем гръцки остров. Намира се в северната част на Егейско море, на около 7 километра от брега на континентална Гърция. В най-широката си част от север на юг, островът се простира на почти 26 километра. Площта на Тасос е около 390 кв.км. и се числи към средните по големина гръцки острови. Свързан е с континента посредством редовна фериботна връзка Тасос – Керамоти и Тасос – Кавала.

Релеф. Релефът на остров Тасос е планински. Най-високият връх е Ипсарион, който е висок около 1200м. Намира се в северната част на острова и от върха се разкрива великолепна гледка към Бяло море. Като цяло church in thassosизточната и северната част на острова са с по-голяма надморска височина. Крайбрежието е сравнително слабо разчленено. Като цяло Тасос има почти кръгла форма. Този релеф е предопределил разположението на селищата главно в крайбрежната зона на острова, тъй като там има повече подходящи места за построяване им и тяхното бъдещо развитие.

Климат. Климатът на остров Тасос е субтропичен-средиземноморски. Лятото е дълго сухо и горещо, а зимата кратка мека и влажна. Най-горещите месеци са юли и август. През август се достига температурния максимум. Тогава greek restaurantсредната дневна температура е около 28°C на сянка. Зимните месеци са относително еднакви. От началото на декември до края на март температурите почти не се променят. Най-студен е все пак месец януари. Тогава температурите варират от 10 до 15°C. Декември и март са с градус – два по-меки. От април до ноември е около и над 20°C. Най-дъждовните месеци са декември и януари. Тогава падат между 90 и 100мм месечно. Най-сух е август, когато е възможно да няма никакви валежи. Ако все пак планирате да посетите острова с цел плаж и летни забавления olive tree thassos greeceизбягвайте април и ноември, тъй като тогава времето е променливо и нестабилно. Макар, че повечето дни тогава са топли, има и такива, които са доста хладни.

Природа. Тасос е един доста зелен средиземноморски остров. Вътрешността е покрита с гъсти, най-често иглолистни гори. От типично средиземноморските видове особено често се срещат маслината и бадема. Природата на острова е доста съхранена като цяло, въпреки бурното развитие на туризма. Множеството малки рекички, които текат из вътрешността на Тасос го превръщат в идеалното място за разходка и за намиране на прохлада в thassos coast greeceгръцката лятна жега. Във вътрешността на острова растителността е дори по-буйна, отколкото в крайбрежната зона, защото заради по-голямата надморска височина тук през зимата могат да паднат обилни снегове, които да напоят почвата в дълбочина. Тасос е известен с разкошните си плажове. Пясъкът е изключително бял. Морската вода е много чиста и бистра. Заради своята красота обаче, местните плажове привличат тълпи от туристи всяка година и ще ви бъде доста трудно да откриете място, където да се усамотите.thassos greece

Икономика. Икономиката на Тасос разчита основно на туризма. Всяка година острова се посещава от стотици хиляди туристи, най-вече от страни от Източна и Югоизточна Европа, например България, Румъния, Украйна, Русия. Преобладават малки семейни хотели, както и на повечето места в Гърция, тъй като местното население е със много стари традиции в посрещането на чуждестранни посетители. Освен на добре развитата туристическа индустрия, Тасос разчита също и на селското thassos paradise beach greeceстопанство. Островът изнася бадеми, маслини, както и цитрусови плодове, които тук виреят много добре благодарение на топлия климат и обилните зимни валежи. Във вътрешността на острова се намират и множество лозя. Средиземноморският климат е идеален за отглеждане на грозде. По тази причина Тасос е голям износител на вино.

Население и селища. Населението на остров Тасос е малко над 20 000 души. През последните години то почти се е удвоило. Причината са многобройните работни места, които се разкриват в сферата на туризма и traditional greek restaurant thassosпо-малко в селското стопанство. Множество емигранти от страни като България и Румъния пристигат тук за да намерят добре платена работа в местните ресторанти и хотели. Най-голям и гъсто населен град на остров Тасос е неговата столица Лименас. Той е дом на над 2 000 души. Останалата част от населението живее в по-малки градчета и селца, основно в крайбрежните райони.

История. Тасос винаги се е славил като богат и заможен остров. Още през 7-ми век пр.н.е. той вече е бил със световно значение. Тук бързо се е развивало корабоплаването и това е помогнало да се изнасят редица стоки в чужбина. По този thassos sunsetначин водният транспорт развил силно икономиката на острова и му придал международна значимост. Типичен пример за скъпа експортна стока в онези времена е световно известния тасоски бял мрамор, който бил много високо ценен зад граница. Заради природните си красоти и богатства Тасос винаги е бил обект на интерес и желание от страна на други държави. Най-лошата година в историята на острова е 1479г., когато той пада под османска власт. Една от причините е голямата близост на Турция, която днес отстои само на 108 километра. Тасос остава под османско иго чак до 1912г., когато е освободен и отново се връща в пределите на Гърция. Днес остров Тасос е отново в разцвет като една от най-обичаните туристически дестинации.