Закинтос (Занте), Гърция

navagio beach zakynthos greeceОстров Закинтос предлага едни от най-красивите пейзажи, за които човек може да мечтае. Бели плажове, прозрачни морски води, огромно разнообразие от морски обитатели, както и много зелениня и възможност да се скриете на сянка през най-горещите часове на деня. Подобно на другите Йонийски острови, Закинтос също е много атрактивен сред любителите на туризма и пътешествията от arch on the coast of zakynthosцелия свят.

Географско положение. Остров Закинтос (или Занте) е разположен сред водите на Йонийско море, на около 17 километра от западното крайбрежие на Гърция. Намира се на 37 градуса северна географска ширина.

Релеф. Закинтос има доста разнообразен релеф, който варира от равнинен до планински. Най-високата точка на острова надхвърля 750 метра. Низинните и равнинни земи се намират в източната част. Планинските области са разположени основно в западната половина. Бреговата линия е разчленена. Има множество заливи и полуострови, като най-големия залив е разположен в южен Занте.

Климат. Климатът е горещ и слънчев, субтропичен средиземноморски. Зимните месеците декември, януари, февруари и март са приятно хладни с дневни температури от 14 до 16 градуса. Април и ноември са преходни сезони – съответно пролет и есен. Дните са много приятни – топли, но не горещи с температури около 18 – 19°C. Летата са дълги, слънчеви и горещи – започват началото на май с бързо повишение на температурите и свършват в края на октомври (тоест траят около 6 месеца). Летните температури варират от 24 до 31 градуса на сянка. Най-студен месец е navagio paradise beach greeceянуари (14°C), а най-топъл – август (31°C). Валежите варират изключително много. От май до края на септември, когато е сухият сезон, те са оскъдни. Тогава падат около и под 20мм на месец. Най-сухо е времето през юли, когато падат около 5мм. От октомври до февруари – март е пълната противоположност. Тогава валежите са от 100 до 120мм, а понякога дори повече. През периода март – април започва значително засушаване.

Природа. Крайбрежието на остров Закинтос е едно от най-красивите в Гърция. Бреговете са стръмни и скалисти, обагрени в бяло-бежови нюанси. Бреговата линия е разчленена. Плажовете на север и на запад са малко, но за сметка на това са зашеметяващо красиви. Смятат се за едни от най-привлекателните в Европа. До много от тях не може да се стигне по суша, тъй the capital of zakynthosкато са сгушени сред високи и непристъпни скали и са достъпни само по вода. Ако успеете да се доберете до тях обаче, ще се насладите на лазурно сини, чисти и прозрачни води и овални малки камъчета или пясък с цвят на слонова кост. Най-красивият и известен плаж на островът е Навагио, който освен със своето уникално местоположение е известен и с изхвърления на брега корабокруширал кораб. На много места крайбрежните скали формират уникални арки, които могат да бъдат видени единствено от към водата. В южната и източна част на острова ще откриете по-лесно достъпни и следователно по шумни и пълни с туристи плажове със златист до светло кафеникав пясък. Закинтос разполага с прекрасни места за гмуркане, особено в южните части на острова. Вътрешността на Занте е плодородна. Пейзажите са разнообразни. Като цяло островът е вечнозелен. На някои места има красиви горички, а на други – открити и напечени от силното средиземноморско слънце пространства. Тук виреят иглолистни дървета, маслини, цитруси и други видове the  interior of zakynthosтоплолюбиви растения. На много места могат да бъдат открити лозя, произвеждащи висококачествено грозде.

Икономика. Икономиката на остров Занте разчита основно на все по-бързо развиващата се туристическа индустрия. Това води след себе си високо качествена инфраструктура и високи цени на недвижимите имоти. Освен процъфтяващия по Средиземноморието туризъм, Закинтос получава не малко дивиденти и от селското стопанство. Производството на маслини, цитруси, грозде и, разбира се, вино също допринасят много за местната икономика.

Население и селища. Закинтос има население от почти 40 000 жители. По-голямата част живее в крайбрежните южни и източи windmill zakynthos greeceрайони. Почти 20 000 или близо ½ от населението на този остров живее в столицата Закинтос на източния бряг. Останалата ½ се разпределя между всички други градчета и селца на острова. Традиционно за гръцките острови, вътрешността на Закинтос е по-слабо населена в сравнение с крайбрежието.

История. Остров Закинтос има различна съдба от тази на повечето гръцки острови. За разлика от тези, които се намират сред водите на Егейско море, Занте никога не е бил под османско робство. Той попаднал в съвсем различна сфера на влияние и дълги години бил управляван от италианци и французи. Това е оставило много силен отпечатък върху местната гръцка култура и архитектура и днес столицата Закинтос по своя облик наподобява италиански или френски град. Факта, че съчетава на едно място три от най-развитите и богати култури в света, сам по себе си е достатъчен за да се обясни огромния интерес към Закинтос като туристическа дестинация.