Гаяна

ara parrot guyanaГаяна е развиваща се страна, богата на полезни изкопаеми. Поради тази причини съседни държави често претендират към територии, които попадат в нейните граници. Въпреки това тази страна не е богата и има редица проблеми със своята инфраструктура, особено в изолираните южни райони. По-голямата част от икономическата мощ, населението и инфраструктурата са концентрирани в крайбрежните северни райони, особено в столицата Джорджтаун.

guyana mapГеографско положение, граници и големина. Гаяна е една от малките държави в Южна Америка. Заема площ от 214,970 кв.км. Намира се в най-северните части на континента. Граничи с Венецуела, Бразилия и Суринам. На север има излаз на Атлантическия океан.

Климат. Гаяна има горещ и влажен субекваториален климат. Температурите са високи през цялата година и варират между 29 и 31°C. Във вътрешността на страната има два сезона – сух и дъждовен. И двата продължават приблизително 6 месеца. През дъждовния сезон, който трае от април до септември валежите са изключително обилни. От октомври до март обаче са възможни продължителни засушавания. В крайбрежните райони на Гаяна има два дъждовни и два сухи сезона. Първият дъждовен сезон започва през май и свършва през август, а вторият започва през ноември и свършва към края на януари. В столицата Джорджтаун могат да паднат над 300 мм дъжд месечно по време на дъждовния сезон.

Природа. Природата на Гаяна е удивително красива. В по-голямата си част страната е покрита с гъсти дъждовни гори. През тях протича гъста мрежа от пълноводни реки. Най-голямата от тях се нарича Есекибо и се влива в Атлантическия океан не далеч от столицата Джорджтаун. Тъй като страната попада в субекваториалния климатичен пояс, части от западна и североизточна Гаяна са заети от савана с обширни тревни пространства и по-малко разнообразие от дървесни видове. Може би най-голямата туристическа забележителност на територията на Гиана е удивително красивият водопад Кайетур. Той се формира в централните части на страната на течението на река Потаро.

Релеф. Гаяна има разнообразен релеф. На север покрай атлантическия бряг се простира плодородна низина с незначителна надморска височина. Част от крайбрежието на Гаяна е отвоювано от морето посредством диги. В по-голямата си част обаче страната е заета от планини и плата, които са част от Гианската планинска земя. На запад непосредствено до границата с Венецуела и Бразилия се издига най-високата точка в страната връх Рорайма, висок 2810 метра.

kaieteur falls guyanaКрайбрежие. Бреговата линия на Гаяна е слабо разчленена. На много места е окрепена с предпазни диги и съоражения. Плажовете са рядкост, а където ги има са най-често в тъмно бежови, оранжеви или кафеви нюанси. Морската вода около крайбрежието на Гаяна е доста мътна с бежови нюанси. Причината се крие както в цвета на пясъка, така и в многобройните пълноводни реки, които носят наноси в крайбрежните плитчини. Плажовете на столицата Джорджтаун са доста замърсени с отпадъци от посетителите и туристите, които се разхождат край брега.

Животински свят. Животинският свят на Гаяна е типичен за географския регион Амазония. Тук се среща ягуарът, който е една от най-красивите и тайнствени котки. Среща се също така и пумата, която е разпространена от най-южните части на Южна Америка до Аляска. Разнообразието от маймуни е впечатляващо. Край водните басейни е възможно да се натъкнете на най-големия гризач в света, наречен капибара. Той прекарва голяма част от времето си нагазил във водата и освен това е отличен плувец. Друго създание, което е доста характерно за тези места е тапирът. Той се храни с трева. Притежава едро и масивно тяло с издължена зурла. Често става плячка на едрите местни хищници като пуми и ягуари. В местните реки живее анакондата – най-голямата змия на планетата. На дължина това животно може да надхвърли 11 метра. Анакондата е най-големият хищник в Гаяна и на практика няма врагове. Доста по-малки, но също доста опасни са кайманите, които също се срещат по тези места. Те са по-едри от алигаторите, но по-дребни от другите видове крокодили. Дъждовната гора на Гиана е дом на около 800 вида птици и на огромно многообразие от влечуги и земноводни. Предполага се, че някои от видовете, които живеят сред местните джунгли са все още неизвестни за науката.

Икономика. Гаяна има развиваща се икономика. Стандартът на живот е по-нисък от средния в световен мащаб. Официална валута на страната е гаянски долар G$. Гаяна е член на КАРИКОМ – Карибското сдружение и общ пазар. Това обуславя по-тесните икономически връзки с карибските държави. Недрата на Гаяна са богати на полезни изкопаеми като боксит, злато, петрол и диаманти. Селското стопанство е важен отрасъл в местната икономика. Отглеждат се тропически плодове (маниока, папая, манго, ананаси, портокали, лимони, личи, банани и др.), кафе и какао. Влажният и топъл климат предлага отлични условия за отглеждането на ориз. Основните селскостопански райони на страната се намират в крайните североизточни райони.

st georges georgetown guyanaНаселение. През 1498 година за първи път европейци достигат до земите на днешна Гаяна, а през 1616 (118 години по-късно) е основано първото европейско селище от холандски заселници. Коренните жители на Гаяна са индианците от племето Кариби, които населявали и по-голямата част от Карибските острови. Населението на Гаяна днес е приблизително 760 000 души и е с тенденция да намалява. Около половината от тях са индийци, дошли тук поради остър недостиг на работна ръка в селскостопанските райони. На второ място по брой са африканците, които представляват около 1/3 от местното население. Те били докарани тук като роби за да обработват плантациите преди робството да бъде забранено. На трето място по брой са жителите със смесен етнически произход, а европейците и коренните местни жители Кариби съставляват незначителна част от гаянците в наши дни. Въпреки това от европейските заселници най-многобройни са англичаните и холандците. Официален език в Гаяна е английски. Това е единствената англоговоряща страна на континента. Най-разпространена религия е християнството. Приблизително 60% жители на Гаяна са християни. На второ място по разпространение е индуизмът, който е основна религия за около 27% от населението. Останалата част от жителите на Гаяна са мюсюлмани и последователи на други религии. Населението на Гаяна е неравномерно разпределено на територията на страната. По-голямата част от местните живеят в крайбрежните райони. Най-големият град в страната е столицата Джорджтаун. Населението на градската агломерация надхвърля 300 000 жители.

Кухня. Хранителни традиции от Карибския регион, Западна Европа, Африка и Азия се смесват по един изключителен начин за да оформят кулинарното богатство на тази малка и слабо позната южноамериканска страна. Отличителна черта на местната кухня е, че тя е доста пикантна, особено когато се приготвят специалитети от месо. Тъй като голяма част от местните жители са индийци, една от най-предпочитаните подправки в страната е къри. То е известно със clock georgetown guyanaсвоя силен вкус и аромат. Придава на всяка гозба характерен наситен вкус. Едно от най-традиционните ястия, които местните жители поставят на трапезата е ориз с грах. То е доста популярно в Карибския регион и е едно от традиционните ястия в много островни държави като Търкс и Кайкос например. Ориз с грах може да се сервира като основно ястие или като гарнитура към месни специалитети. Кухнята на Гаяна е доста разнообразна, а месото присъства много често на трапезата. Местните жители изявяват предпочитания към козе, агнешко, риба и морски дарове, но най-консумирано е пилешкото. То може да бъде приготвено по различни начини, но най-често се сервира пържено, което е типично за китайската кухня. Най-популярните зеленчуци са картофите. В Гаяна разнообразието от плодове значително превишава това на зеленчуците. Банани, папая, манго, кокосови орехи, цитруси и много други видове тропически плодове присъстват в ежедневието на местните жители под формата на плодови салати, гарнитури към ястия, фрешове, пълнеж на различни видове сладкиши, взаимствани от западноевропейската кухня и дори в супи. Типичен европейски елемент е голямото разнообразие от хляб и други тестени храни.

Кога да посетим Гаяна? Февруари, март, септември и октомври са най-добрите месеци, през които да посетите столицата Джорджтаун. Тогава времето е най-сухо, слънчево и приятно. Имайте предвид, че през дъждовния сезон комбинацията от обилни валежи и високи температури може да бъде трудно поносима.

golden frog guyanaКакви дрехи да си носим? Тъй като Гаяна има постоянно топъл климат, дебели дрехи не са необходими. Облеклото трябва да бъде възможно най-леко и проветриво. Отворени обувки и чехли са подходящи през цялата година. Носете си по-здрави и удобни обувки ако искате да се разходите сред красивата местна природа. Не забравяйте да носите достатъчно слънцезащитен крем.

Транспорт. До международното летище в Джорджтаун, Гаяна се извършват редовни полети от САЩ, Канада, Великобритания, Бразилия, както и някои близки карибски държави. Продължителността на полета е около 8 часа от Лондон и около 5 часа и половина от Ню Йорк.