Хаити

haiti natureХаити е най-бедната страна в западното полукълбо и сред най-бедните в света. Островната държава някога имала изключително красива и екзотична тропическа природа, но десетилетията безконтролно изсичане не са оставили почти никакви следи от някогашната непроходима растителност. Разположена е в един от най-динамично развиващите се туристически региони в света, но въпреки това страда от жестока бедност. Опасни болести като СПИН се разпространяват застрашително сред местното население. Положението в Хаити се усложни след силното земетресение, което разлюля страната през 2010 година.

Географско положение, граници и големина. Хаити заема западните части на едноименния остров Хаити, който е част от Големите антили. Намира се в Карибско море на средата на пътя между американския щат Флорида и Венецуела в Южна Америка. Страната е разположена приблизително между 18 и 20° северна ширина и между 71 и 74° западна дължина. Хаити притежава редица острови в близост до брега. Най-големи са остров Ла Гонаве, разположен в залива Гонаве на запад от Хаити и остров Тортуга, който се намира на север от страната. church haitiОстров Вахе, разположен недалеч от южното крайбрежие на Хаити има важно туристическо значение. Хаити има сухоземна граница единствено с Доминиканската република на изток. Други близки съседи са Куба (на северозапад), Ямайка (на запад) и Търкс и Кайкос (на север). Островната държава заема площ от 27,750 кв.км. и е трета по големина страна в Карибско море.

Релеф. Хаити има предимно планински релеф. От север на юг се редуват три планински вериги – Северен масив (който е част от Кордилера Сентрал), на юг от него е разположено Северното плато и в най-южните части на страната са съответно Южен масив и Дьо ла Сел. Най-високата точка в страната се намира в югоизточните части на Хаити. Нарича се Морн де ла Сел и се издига на около 2715 метра надморска височина. Те се намират на най-южния полуостров Тибурон. Бреговата линия на Хаити е силно разчленена от голям брой малки и големи полуострови и заливи. Най-голям е заливът Гонаве, който заема изцяло западното крайбрежие на север от полуостров Тибурон.

Климат. Хаити попада изцяло в тропичния климатичен пояс. Дневните температури достигат до 30°C през зимата и 35°C през лятото. Нощните температури също за високи – около 22°C през зимата и около 25°C през лятото. Влажността е висока. Има два сезона – сух и дъждовен. Сухият сезон е по-кратък. Започва през ноември и продължава до март. Най-сух месец е януари, когато валежите са едва 30 мм, а най-дъждовен е май с валежи до около 200 – 250 мм. В разгара на дъждовния сезон през юни и юли има краткотрайно намаление на валежите, след което те отново се засилват.

labadee haiti tropical paradiseНаселение. Населението на Хаити е около 9,000,000 жители. Това е втората по население страна в Карибско море след Куба. Преобладаващата част от местните жители (над 90%) се състои от преселници от Африка, които били докарани тук против волята си и принуждавани да обработват захарните плантации. Официалните езици в Хаити са френски и креолски. Преобладаващата част от населението се състои от християни. Най-многобройни са католиците, а след тях протестантите. Преобладаващата част от населението на страната е съсредоточено в крайбрежните равнини, а най-рядко населени са планинските райони.

Икономика. Хаити е най-бедната страна в западното полукълбо. Нито в Северна, ното в Южна Америка има друга държава с толкова сериозни икономически проблеми. Безработицата е масово явление, което засяга повече от 2/3 от жителите в страната. Работните заплати са изключително ниски. Например заплатата на една медицинска сестра (медицинските сестри са сред най-ценните професионалисти в Хаити) най-често е около $150 на месец. Други професионалисти обаче живеят с много по-ниски доходи. В островната държава рядко някой получава повече от $750 – $800 годишно. Масово хората живеят с доходи от около $2 на ден. Това, което още повече влошава обстоятелствата на и без това бедната държава е катастрофалното земетресение, което разтърсило страната в късния следобед на 12 януари 2010 година. Бедствието е с магнитуд 7 по скалата на Рихтер и „удря” в непосредствена близост до столицата Порт–о-Пренс. От хуманитарна гледна точка последствията от силния трус са катастрофални. Милиони хора са останали без дом или са засегнати по някакъв друг начин. Загиналите и ранените са стотици хиляди. По своята разрушителност бедствието може да се сравни с вълната цунами, която заля Югоизточна Азия на 26-ти декември 2004 година. Днес икономиката на Хаити е изправена пред големи labadee rainforest haitiикономически трудности. Основната част от местното население се занимава с примитивно селско стопанство, което много често не може да покрие дори и нуждите на семейството. Най-популярните култури в страната са банани, сорго, маниока, царевица, кафе, захарна тръстика и памук. Това са видове растения, които са силно разпространени и се отглеждат масово в тропическите райони на Централна Америка.

Природа. Някога природата на Хаити била много красива. Подобно на съседната Доминиканска република островната държава била покрита с гъсти и трудно проходими тропически гори. През годините обаче голяма част от тях е изсечена. Днес горите в Хаити са почти напълно унищожени, като се предполага, че заемат едва около 1 % от площта на страната. По-голямата част от все още съществуващите гористи местности се намират в планинските райони на южния полуостров Тибурон.

Туризъм в Хаити

Туризъм. Въпреки масовото изсичане обаче, днес все още съществувт някои откъснати кътчета, които могат да ви накарат да забравите, че сте в една от най-бедните страни в света и да се почувствате като в рая. В най-северните части на Хаити на самия морски бряг заобиколен от планини, покрити с тропическа гора се намира малкият частен курортен комплекс Лабади. Мястото наистина е великолепно. Частният рай притежава великолепни бели плажове, спокойни и лазурни морски води, обилна зеленина и много лукс. В тази елитна туристическа cruise ship labadee haitiдестинация често акостират луксозни круизни лайнери, чийто пасажери слизат на брега за а се порадват на тропическата екзотика. По пясъка са наслагани шезлонзи, а туристите вместо чадъри използват сянката на кокосовите палми. За любителите на водните удоволствия тук има прекрасен аквапарк, а под повърхността на Карибско море ще откриете удивителни коралови рифове. Сигурността на туристите тук е на много високо ниво.

На юг от Хаити се намира остров Вахе, който има също много голямо значение за развитието на туризма в страната. Той се намира на около 10 километра южно от град Лес Кайес. Притежава великолепни бели плажове, самотни заливчета с лазурна вода, коралови рифове, екзотична тропическа растителност и достатъчно спокойствие, което може да осигури на туристите една пълноценна почивка сред красивата карибска природа. В най-дългата си част островът е дълъг около 15 километра, а туристите са толкова малко в сравнение с площта му, че мястото ще ви се стори почти безлюдно особено на обяд, когато тропическата жега принуди всеки да се скрие на сянка.

Много важни за развитието на туризма в Хаити са защитените територии. В югозападните части на полуостров Тибурон се намира една от последните останали дъждовни гори в страната. Разположена е на много голяма надморска височина, която на места надминава 2000 метра. Дъждовната гора попада в границите на Pic Macaya National Park. Другият национален парк в страната се нарича La Visite National Park и се намира отново в южните части, но близо до столицата Порт-о-Пренс. Той също е разположен на голяма надморска висоина – около и над 2000 метра. Освен парковете, Хаити предлага на своите туристи и големи архитектурни ценности. Две места – The Citadelle Laferrière (цитаделата Лафериер) и The Sans-Souci Palace (дворецът Сан Суси) са обект на изключителен интерес от страна на туристите. И двете архитектурни streets of haitiзабележителности са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Дворецът Сан Суси се намира в северните части на страната, недалеч от Лабади, което го прави доста удобен за посещение. Цитаделата от своя страна е отдалечена на около 4 километра от двореца. Това ви дава възможност с едно посещение да се насладите на две от най-големите забележителности на Хаити.

Порт-о-Пренс е столицата на страната. Ако желаете да го посетите е добре да сторите това с група и екскурзовод, който знае къде е безопасно да ви заведе, тъй като повечето места се смятат за опасни. За индивидуалните туристи има по-голяма вероятност да бъдат нападнати и ограбени по градските улици, а вероятнотта да се стреснат от твърде бедната обстановка е реална. Голяма част от града е порутена и занемарена, а по улиците могат да се видят огромни купчини смет. Следите от разрушителното заметресение са на всяка крачка – паднали покриви, съборени огради, разрушени стени и какви ли не други щети.

Кога да пътуваме до Хаити? Най-подходящото време за туризъм в Хаити е разгара на зимния сезон или по-точно декември, януари и февруари. Тогава влажността е най-поносима, валежите най-оскъдни, а температурите най-ниски. Имайте предвид, че горещината в комбинация с високата влажност в Хаити могат да придизвикат дискомфорт в по-чувствителни хора и по тази причина е за предпочитане да избягвате най-горещите месеци. За тези,които искат да избягат от студената и снежна зима на север обаче, Хаити ще предложи изобилие от слънчева светлина и топло време.

the citadel haitiКакви дрехи да си носим в Хаити? Ако планувате да пътувате до Хаити си пригответе най-тънките и проветриви дрехи, които можете да намерите. Пригответе си леки отворени обувки (чехли или сандали). Не забравяйте слънцезащитен крем и слънчеви очила. Можете да си приготвите и чадър ако не желаете да се съобразявате с капризите на тропическото време.