Унгария

Budapest Parlament HungaryУнгария се намира в централните части на Европа. Заема площ от 93 036 кв.км. Местоположението на Унгария е кръстопътно и преходно във всяко едно отношение. Страната се оказва на границата между Източна и Западна Европа, както и на пътя от Северна Европа към Средиземноморието. Ако погледнете карта на Европа бързо ще забележите, че Унгария граничи с държави, които имат много различно благосъстояние.

От една страна е Австрия, която има по-високо качество на живот дори и от САЩ, а от друга страна е Сърбия, която все още страда от бедност и има най-различни социални проблеми. Освен с Австрия и Сърбия, Унгария граничи със Словения, Хърватия, Румъния, Украйна и Словакия. Освен централно европейска държава, Унгария е също и придунавска страна. Една от най-големите европейски реки – Дунав  – пресича от север на юг нейната територия. Унгария е вътрешноконтинентална страна, която няма излаз на световния океан. И все пак Адриатическо море, което е част от Средиземноморието отстои на малко повече от 200 километра от унгарската граница.

Релеф на Унгария. Унгария е страна с равнинно хълмист релеф и има малка надморска височина. По-голямата част от Balaton Lake Hungaryтериторията на страната е заета от прословутата Панонска низина. Единствената част на Унгария, която има по-ясно изразен релеф е разположена на североизток от столицата Будапеща. Това са Северните централни планини, които са по-известни като Северните хълмове. Там се издига най-високият връх на страната – Кекеш, който има надморска височина от 1012 метра. Мястото се намира недалеч от границата със Словакия. Най-малка е надморската височина в южната и югоизточната част на страната.

Климат на Унгария. Унгария има умерен континентален климат. Летата са горещи, а зимите често са достатъчно студени за да замръзне голяма част от езерото Балатон. Валежите са обилни и сравнително равномерно разпределени през годината с изключение на два ясно изразен максимума – един в края на пролетта и началото на лятото и още един през есента. Най-дъждовни са съответно месеците май, юни и юли. Зимата трае от декември до февруари. Дневните температури рядко надхвърлят 4°C през декември и февруари и 0°C през януари. Нощите са мразовити и като цяло винаги са с отрицателни температури. Пролетта трае от март до май. Температурите варират от 10 до 22°C. През този сезон нощите са все още студени, но температурите вече не са отрицателни. Лятото в Унгария продължава от юни до края на август. През този период са и най-високите температури в годината. През юни температурите са около 25°C, а през юли и август са дори по-високи – по около 26-27°C. През септември започва есента, но времето все още е много приятно. Все още има дни с летни градуси. Около 22 – 23°C е средната дневна стойност през септември. През октомври и ноември времето е меко (около 15°C през октомври и 8°C през ноември). Планинската верига Карпати предпазва до известна степен нахлуването на прекалено студени въздушни маси от североизток. Близостта до Средиземно море е една от причините за по-високите температури през лятото. Като цяло може да се обобщи, че Унгария има мек и слънчев климат и топлите месеци в годината са много повече в сравнение със студените.

Budapest at nightИкономика на Унгария. Унгария е член на Европейския съюз. Има развита икономика, но въпреки това страната все още среща известни затруднения в своето развитие и често е поставяна сред по-бедните страни в Евросъюза. Икономиката разчита основно на силно развитото селско стопанство. Промишлеността е по-слабо развита и представена най-вече от фармацевтика и производство на хранителни продукти. През годините на съветско влияние са правени многобройни опити за изкуствено развитие на промишлеността с вносни суровини, но след края на СССР тези отрасли постепенно западат и страната отново се завръща към традиционните си отрасли като селското стопанство. Силно развито е както растениевъдството, така и животновъдството. Мекият климат на Унгария благоприятства отглеждането на най-различни светлолюбиви култури, като например слънчоглед, лозя и други. Унгария произвежда големи количества качествени плодове и зеленчуци. Освен климата и традициите на хората, има още нещо, което стимулира развитието на растениевъдството и това е равнинния релеф. Това прави селскостопанските земи много лесни за обработване.

Население на Унгария. Около 9,9 милиона души е населението на Унгария. От тях около 1/3 или около 3,3 милиона души Margaret Island Budapestживеят в градската агломерация на Будапеща. Това е явление, което често се среща в Европа – голяма част от населението на дадена страна да живее в нейната столица. Все още по-голямата част от населението на страната се състои от унгарци, но след приемането си в Европейския съюз тенденцията е към все по-голямо разнообразяване на населението. Освен унгарците и нарастващият брой чужденци, в страната постоянно пребивават и около половин милион роми. Това прави Унгария една от страните в света с най-голям брой ромско население след Испания, България и Румъния. Основният език е унгарски, който е един от най-редките и трудни езици в европа. Той е в една езикова група с финския език (официалния език на Финландия). Основната част от населението на Унгария е християнско.

castle in Keszthely BalatonТуризъм в Унгария. Унгария е великолепна страна за практикуване на културен туризъм. Перлата на страната е столицата Будапеща, която е сред най-красивите градове в Европа. Река Дунав преминава точно през центъра на унгарската столица допринасяйки за романтичната атмосфера на града. Тя го разделя на две части – Буда и Пеща. Множество мостове пресичат реката. По време на втората световна война почти всички били разрушени, но след края на войната мостовете са отново възстановени. Будапеща е класически европейски град със старинна архитектура, площади и паркове. Както всеки голям европейски град, Будапеща предлага практически неограничени възможности за забавление и почивка. Това е чудесно място за любителите на шопинга, както и за тези, които обичат да посещават различни кафенета и ресторанти. Будапеща е място наситено с култура и предлага много възможности за посещаване на концерти, музеи, изложби или просто разглеждане на стари сгради. Най-красиви са тези, които са построени в готически стил. Говорейки за готическа архитектура няма как да пропуснем сградата на парламента на Унгария. Задължително трябва да посетите това творение на изкуството. Парламентът  е завършена през 1902 година. Построен е от варовиков камък. Днес се смята, че унгарския парламент е най-красивият парламент в целия свят! Сградата е с височината на небостъргач. В най-високата си точка достига цели 96 метра. Остров Маргарет също е голяма туристическа атракция. Той е разположен сред водите на река Дунав и е любимо място за прекарване на свободното време за жителите и гостите на града. Гъстата зеленина предлага така търсената прохлада в знойните летни дни. Но Унгария има много други неща, които да ви предложи и ако се ограничите само в рамките на Будапеща ще пропуснете много. Така например една от най-големите забележителности на страната се намира в провинцията, далеч от столицата Будапеща. Това е езерото Балатон. То се смята за едно от най-красивите в Европа и е голяма туристическа атракция. Наричат го унгарското море. През летните месеци то се използва за къпане и плуване и привлича множество туристи от Унгария и от чужбина. Водите му се затоплят бързо, тъй като дълбочината му не е много голяма – средно около 3 метра. Най-дълбокото място на езерото достига едва 11 метра. Постепенното увеличаване на дълбочината го прави много атрактивно за водни забавления. Около езерото се намират малки, но много красиви туристически градчета. Най-голямо е селището Кесзтхели, което се намира на западния бряг на езерото. Има население от около 25 000 жители. Малките курортни градове около Балатон заедно формират най-богатия район на Унгария.

winter in Budapest HungaryКога да посетим Унгария и какви дрехи да си носим? Най-доброто време за туризъм в Унгария е от началото на май до края на септември, когато дните са най-слънчеви, а температурите най-високи. Това ще ви позволи да прекарате възможно най-много време на открито и да се насладите на красотата на столицата Будапеща, езерото балатон и всички други прекрасни кътчета на унгарската провинция. За този период е най-подходящо да си носите тънки летни дрехи, тъй като дневните температури са постоянно над 20 градуса. Е все пак един анурак и дълги панталони няма да са излишни особено през май или септември, когато времето е малко по-променливо и може леко да захладнее. И все пак времето през тези 5 месеца е наистина прекрасно.