Индонезия

Krakatoa black volcanic beachИндонезия е красива островна страна разположена на няколко хиляди острова в Югоизточна Азия. Играе роля на естествен мост между Азия и Австралия. Красивата природа, топъл климат и изумителното биологично разнообразие са направили Индонезия обичана туристическа дестинация за посетители от целия свят. Дивите и недокоснати екваториални джунгли контрастират с ултра модерните многомилионни градове с високи небостъргачи и модерни архитектурни съоражения.

Географско положение, граници и големина на Индонезия. Индонезия е разположена на територията на повече от 18 000 острова в Югоизточна Азия. Това е най-островната страна в света. Някои от по-големите или известни острови на Индонезия са Борнео, Суматра, Ява, Сулавеси, Бали, Комодо, но има хиляди други, които са по-малко популярни, независимо от площта си. Typical Asian architecture in IndonesiaНамира се между 11° южна географска ширина и 5° северна ширина, т.е. от двете страни на екватора. Заема площ от 1,919,440 кв.км., което я прави 19 по големина страна в света. Индонезия граничи с Източен Тимор, Папуа Нова Гвинея и Малайзия. Някои от близките съседи на Индонезия са Сингапур, Филипините, Тайланд и Австралия. Страната е заобиколена от водни басейни. На североизток се намира Тихият океан, на югозапад Индийският океан. Около островите има множество морета – Яванско море, Андаманско море, Море Сулу, Селебско море, Молукско море, Серамско море, Море Банда, Арафурско море, Тиморско море, Море Саву, Море Флорес, Море Бали и т.н.

Климат на Индонезия. Екваторът пресича Индонезия по цялата и дължина. Това е една от малкото страни в света, които са разположени в екваториалния климатичен пояс. Единствено най-южната част от територията на страната попада в субекваториалния климатичен пояс. Столицата Джакарта попада в най-южните части и следователно в субекваториалния климатичен пояс. Разположеният на остров Ява многомилионен град има много горещ климат през цялата година. Температурите варират от 29 до 36°C. Има ясно изразен дъждовен сезон, който трае от ноември до май. През януари когато е най-влажно валежите доближават 400 мм. Дъждовният сезон съвпада с лятото в южното полукълбо. Минималните нощни температури рядко падат под 24 – 25°C.

Borobudur IndonesiaИначе по-голямата част от страната попада в екваториалния климатичен пояс. Типичен екваториален град в Индонезия е Баликпапан. Той се намира на източното крайбрежие на остров Борнео (Калимантан). Тук температурите се движат в доста по-тесни граници в сравнение със субекватора – най-често варират между 28 и 30°C. Същото се отнася и за валежите. Те са много по-равномерно разпределени през годината в сравнение със столицата.  Варират от около 150 до около 250 – 300мм. Валежите са ежедневие. Появяват се внезапно и без предупреждение. Влажността е много висока и това прави иначе приятните температури да се усещат сякаш е много по-топло.

Въпреки че в екваториалните части на Индонезия вали почти всеки ден, слънцето тук е в изобилие. Дори и в най-облачните и дъждовни дни то намира начин да пробие през облаците. Интересно е, че тук дъждовете са краткотрайни и дори и да завали след 20 – 30 минути всичко вече е минало. Друга интересна подробност за местния климат е, че в Индонезия почти никога няма вятър. Известно е, че екваториалните раьони  са сред най-безветрените на планетата.

Природа на Индонезия. Тази островна страна е покрита в по-голямата си част от дъждовни вечнозелени екваториални гори. Krakatoa IndonesiaВсъщност местните джунгли са едно от местата в света с най-голямо биоразнообразие заедно с джунглите на Южна Америка и екваториална Африка. Единствено най-южните субекваториални части на страната са заети от сухи и редки гори и савани. В Индонезия има множество вулкани. Страната се намира на място, където се срещат континентални плочи. Това предизвиква не само значителна вулканична активност, но и силни и чести земетресения. Индонезия има красиви плажове и разчленена брегова линия. Релефът на страната е много разнообразен – варира от влажни крайбрежни низини до високи планински вериги. Най-висок връх в страната е Пунчак Джая. Намира се на остров Нова Гвинея в източна Индонезия. Издига се на височина от 4884 метра. Върхът е много студен и е покрит със сняг през цялата година. Индонезия обаче поразява не само с красотата на горите и планините си. Тук ще откриете най-богатото разнообразие на корали в света. Интензивното слънчево греене и стабилните температури през годината изключително благоприятстват развитието на коралите.

Население и култура на Индонезия. Индонезия има население от около 246 000 000 души. Това е четвъртата най-населена страна в света след Китай, Индия и САЩ! Столицата Джакарта има население от близо 10 милиона души, което я прави един от най-големите градове в света. Официалната религия на Индонезия е ислям, което я прави най-голямата мюсюлманска страна на планетата. Освен ислямът, тук са разпространени и други религии, като например малък процент християни, будисти, индуси и др.Освен в религиозно отношение, Индонезия е изключително разнообразна и по отношение на своя етнически състав. Тук живеят стоти различни етнически групи, говорещи на стотици различни езици. Най-разпространени езици са бахаса индонезия, който е официален, английски и холандски. Холандският език е останал като наследство от Нидерландия, под чиято власт са били тези земи много дълги години.

Nepenthes villosa Borneo IndonesiaИкономика на Индонезия. Индонезия има изключително бързо развиваща се икономика. Това е една от страните в Азия, за които се смята, че имат най-голям икономически потенциал. Днес тази островна държава все още има дълъг път на развитие пред себе си, но определено показва на какво е способна. Днес Индонезия е страна на контрасти, в която разликата между бедни и богати все още е огромна. Тя спада в групата на така наречените развиващи е страни.

Селското стопанство е от изключително голямо значение за Индонезия. Тук се отглеждат кафе, чай, тютюн, кокосови палми и разбира се една от най-важните селскостопански култури за Азия – ориз. Оризът се отглежда на специални тераси, които са изключително популярна част от пейзажът на Индонезия и дори понякога оризовите полета са първото, за което човек се сеща говорейки за Индонезия. Растениевъдството е много по-силно развито в сравнение с животновъдството. Това е черта, характерна за повечето страни от тропическите региони на света. Предвид факта, че Индонезия е островна страна и е разположена между два океана не е учудващо, че страната има много силно развит риболовен сектор. Индонезия е изключително богата на полезни изкопаеми. Особено важни са залежите от нефт и природен газ. Това е една от най-значимите експортни стоки в страната. Важна стока за износ е също и каучукът, който се добива от един определен вид каучуково дърво. Текстил и туризъм също са важни източници на средства за островната страна.

Природните бедствия. За съжаления тази красива страна често става жертва на яростта на природата. Тук често стават земетресения и изригват вулкани. Едно от най-катастрофалните бедствия, което е сполетявало света в съвременната история се случи тук. На 26 декември 2004 година в резултат от мощно земетресение на територията на Индонезия се надигнаха вълни цунами, които нанесоха неописуеми щети и отнеха стотици хиляди човешки животи не само в страната, но и по бреговете на целия Индийски океан. Мащабите на трагедията са неизмерими, а от силата на вълните пострада дори и Африка. Друг страховит катаклизъм е вулканичното изригване на Кракатоа от 1883 година. Няма как да пропуснем и наводненията, които обикновено носят след себе си огромните количества валежи през сезона на мусоните.

Туризъм в Индонезия

Ако сте избрали Индонезия за следващото си пътуване е добре да знаете, че това е вълнуваща страна с наистина много

Bali at sunset Indonesia

предимства. Ние не бихме могли да ви изброим всичко, но все пак ви представяме някои основни моменти от пътуването до Индонезия.

Остров Бали е перлата на Индонезия. Това е световно известна туристическа дестинация. Мястото е подходящо за туризъм за семейства, за индивидуални туристи, които искат да се откъснат от ежедневния стрес. Островът е перфектна дестинация за прекарване на меден месец, както за всички които искат да избягат от студената зима на някое райско кътче. Често красотата на остров Бали се асоциира с тази на Хаваите. Причината е във високите планини, вулканите, гъстите тропически гори и великолепните плажове с фин пясък и кокосови палми. Остров Бали е дом на изключителна култура и традиции, а местните жители изглеждат така, сякаш винаги са усмихнати.

Боробудур е един от най-значимите будистки комплекси в Югоизточна Азия. Намира се близо до град Магеланг в централните части на остров Ява. Той е една от най-големите забележителности в тази част на света. Част е от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Представлява будистки комплекс с над 500 статуи на Буда. Датира от 9 век, а разположението му върху малък хълм го прави дори още по-впечатляващ. Ако искате да се потопите наистина в духа на Индонезия трябва да посетите това място непременно. Тук ще усетите колко многолика би могла да е Индонезия. Въпреки че това е ислямска страна, тук ще почувствате, че  местната култура е по-различна от тази в останалите мюсюлмански държави, тъй като е силно повлияна от будизма и от своето местоположение в югоизточната част на континента.

Bali Indonesia perfect place for tourism

Комодо. Комодо е сравнително малък остров покрит със сухи гори и саванни местности. Разположен е в южните централни части на Индонезия. Макар че има красива природа, островът е известен с нещо друго. Тук броди един от най-свирепите хищници на Индонезия – комодският варан. Това е най-големият гущер, който живее днес на нашата планета. Това влечуго достига на дължина до 4 метра. Храни се с едри бозайници, особено със сърни и елени. Въпреки че не е отровен, комодският варан има смъртоносно ухапване, защото в устата му виреят огромен брой опасни бактерии и микроорганизми. Комодо е малък остров, чието население живее селски начин на живот и само произвежда храната си. Местните жители си отглеждат животни и растения. Комодските варани обаче понякога нападат домашни животни например кози за да ги изядат. Местните жители живеят главно в колиби. Строят жилищата си на високи дървени подпори и използват стълба за да си влязат у дома. Причината е страхът им да не би някой от тези варани да влезе вътре. Има местни жители, които все още носят следите от срещите си с този опасен гущер!

Джакарта. Столицата на Индонезия е един от най-оживените и динамични градове, които бихте могли да си представите. Притежава внушителна архитектура. Тук се издигат многобройни небостъргачи, а един от тях, наречен Джакарта Тауър (Менара Джакарта) със своите 558 метра ще бъде сред най-високите сгради на планетата когато бъде напълно завършен. За сега се очаква това да стане около 2012 година. Ултрамодерните небостъргачи се допълват от сградите в традиционен азиатски стил. В Джакарта има забавления за всеки. Тук бихте могли да посещавате музеи, галерии, ресторанти, клубове, кафенета и какво ли още не. Мястото е рай за любителите на шопинга и в това няма нищо учудващо, тъй като Индонезия е една от най-бързо развиващите се страни и по тази причина тук търговските обекти изникват един след друг.

Кракатоа. Между островите Ява и Суматра се намира остров Кракатоа. Той е популярна туристическа дестинация за любителите на вулканите. През 1883 година тук се случило едно от най-силните и зрелищни вулканични изригвания, които човечеството помни. Вулканът изригнал със страховит тътен който се чул дори в Австралия! В атмосверата било изхвърлено огромно количество прах и пепел. Предполага се, че вулканичната пепел се е издигнала на цели 70 – 80 километра височина! По-късно непосредствено до Кракатоа се „ражда” нов вулкан – Анак Кракатоа, което означава „дете Кракатоа”. Причината за вулканичните изригвания са обичайните – тук се срещат Евроазиатската и Индо-Австралийската континентални плочи. Островите са наистина много зрелищни. Вулканичните конуси практически постоянно изпускат пепел и дим. Бреговете са изградени от черни скали или най-тъмния пясък, който можете да си представите. Тропическата растителност очевидно се е нуждаела от много време за да покрие островите, така че днес тук могат да се видят кокосови палми и други екзотични видове.

Плажовете на Индонезия. Индонезия предлага огромно разнообразие от плажове, вариращи от най-светли почти бели нюански до skyskrapers of Indonesiaтъмно кафеви. Преобладават плажове с кафеникав цвят. Причината е вулканичният произход на повечето острови, които изграждат Индонезия. Други обаче са бели като сняг. Едни от най-белите и красивите плажове на Индонезия ще откриете на малките по територия острови Палау Бангка, Гангга, както и намиращият се в близост миниатюрен рай – Лихага. Тук пясъците са финни и светли, а непосредствено до брега на островчетата има разкошни коралови рифове. Този непознат рай се намира на север от остров Сулавеси, който е един от най-известните в Индонезия.

Джунгли. Много хора идват в Индонезия заради нейната зашеметяваща природа. Страната е известна като едно от най-добрите места в света за практикуване на сафари. Тук ще откриете невиждано биологично разнообразие. По-голямата част от територията на Индонезия е покрита с непроходими дъждовни гори. Тук се срещат видове като орангутани, маймуни, елени, азиатски слонове, райски птици, явански леопарди, явански носорози, тигри и какво ли още не. А местата измежду които бихте могли да избирате са толкова многобройни, че това би могло да се превърне в сериозен проблем. Някои от по-известните сафари дестинации са островите Ява, Суматра, Калимантан и Нова Гвинея. А какво да кажем за хилядите други по-малки острови с чудна природа като Комодо?

Индонезийската кухня е смятана за една от най-екзотичните. Достатъчно е да споменем, че в тази южна страна почти всяко ястие се приготвя с кокосово мляко. Това придава необикновен тропичен аромат на всяко едно ястие независимо месно, зеленчуково или оризово. Тук е мястото да кажем, че оризът е една от най-употребяваните храни тук, както е в повечето страни от Югоизточна Азия. Той присъства като добавка към всичко. Интересно за европейците е, че в Индонезия е нещо напълно обичайно да се комбинират месо и плодове, като ястието придобива приятен леко сладникав аромат. Това е нещо необичайно за западната кухня. Така например в Индонезия месото може да бъде приготвено с гарнитура от ябълки. Същото се отнася и за рибните ястия. И не пропускайте да опитате от местния зелен чай и кафе. Това са традиционни култури за Индонезия и тук те са нещо повече от напитка.

Цените в Джакарта са ниски в сравнение с големите градове на Европа, Америка или Австралия. В столицата Джакарта е много по-скъпо отколкото е в провинцията и все пак стойността на живота тук е подобна на тази в повечето страни от Източна Европа. Разбира се има стоки и услуги, които са много по-скъпи или евтини, но ние говорим обобщаващо. Така например в Джакарта е възможно да платите 20 евро за обилна вечеря за двама в ресторант, което е добра цена в сравнение с големите градове на Европа и Америка. Транспортът е също на достъпни цени в това число и такситата.

Rice fields of Indonesia

Кога да посетим Индонезия? Температурите в Индонезия са приятни през цялата година, но проблемът е в твърде обилните валежи. През по-голямата част от годината на практика вали почти всеки ден. Дъждовете са интензивни и краткотрайни след което слънцето отново се усмихва. По-сухи са месеците в периода юни – октомври, въпреки че времето е влажно и тогава. За Бали се отнася същото – сухият сезон трае от юни до октомври. Може би най-голямото предимство на Индонезия е, че като цяло остава в страни от пътя на ураганите. Това обаче не пречи да се развихрят внезапни тропически бури, които да донесат проливни дъждове и да провалят плановете ви за прекарване на времето навън, особено през дъждовния сезон.

Какви дрехи да си носим в Индонезия? Пригответе в багажа си много леки летни дрехи. Тук винаги е много топло, така че по топла дреха би била необходима единствено ако планирате да се изкачвате на голяма надморска височина в някоя от многобройните планини. Това, което няма да ви е излишно ще е един чадър или дъждобран заради обилните валежи. Редно е да отбележим, че за някои хора би могло да бъде трудно да се аклиматизират тук. Това важи особено за по-чувствителните хора и за тези, които пътуват от някои по-студени северни страни.

http://www.youtube.com/watch?v=5AHY9YfPCsc