Ирландия

kylemore abbey irelandВъпреки близостта и влиянието на могъщата Великобритания, Ирландия е успяла да запази и развие своето удивително културно богатство. Днес това е една от най-вълнуващите страни в целия свят и милиони туристи всяка година идват тук за да усетят вкуса на уискито, да се потопят в наситената атмосфера на този хладен атлантически остров и да се полюбуват на зелените пейзажи. Първите заселници по тези земи дошли преди около 10 000 години. В онези времена Ирландия все още имала сухопътна връзка с континентална Европа, така че това не било никакъв проблем. Хилядолетия наред келтите се разселвали по територията на цяла Европа, но с идването на нови и нови племена те били постепенно смесени с новопристигащите. Ирландия остава последният им бастион, който те ревностно защитават и превръщат в една от най-успешните държави на 21-ви век.

irish bar dublinГеографско положение, граници и големина на Ирландия. Ирландия заема площ от 70 280 кв.км. Намира се в северозападните части на Европа между 51,25 и 55,23° северна ширина и между 6,00 и 10,28° западна дължина. Разположена е сред водите на Атлантическия океан, западно от Великобритания. Връзката на Ирландия с континентална европа се прекъсва когато водите на световния океан започват да се покачват в резултат от топенето на ледниците. Страната заема по-голямата част на едноименния остров Ирландия, наричан на ирландски още Ейре. Има сухопътна граница със Северна Ирландия, която е част от Великобритания.

Природа на Ирландия. Преобладаващата част от Ирландия е заета от хълмове и ниски планини. Хълмистите земи и равнините заемат предимно вътрешността на страната и бреговете на Ирландско море, докато крайбрежните райони на Атлантическия океан са по-планински. Най-високият връх в Ирландия е Карантуохил, който се издига на височина 1041 метра. Бреговата линия е най-отличителната черта на тази страна. По крайбрежието на Атлантическия океан бреговете са много високи, скалисти и изключително стръмни, спускащи се отвесно към бушуващия Атлантик. А най-впечатляващи са скалите Мохер, които се намират не далеч от град Нокнахоу на брега на графство Клеър и се издигат на повече от 200 метра височина! Бреговата линия е изпъстрена от безброй малки и големи острови, полуострови и заливи, които са рай за морските птици и тюлените.

Някога преобладаващата част от Ирландия била покрита с гъсти широколистни и иглолистни гори, но днес те представляват по-малко от 1/10 от общата площ на страната. Типичният ирландски пейзаж в наши дни е изумрудено зелен. Преобладават обширните ливади с малко дървета, прорязани от гъста мрежа пълноводни реки и кристално чисти езера. Тук-там се виждат стада овце, които пасат необезпокоявани под мрачното и сиво ирландско небе. Въпреки това отдалечени и закътани гористи местности все още съществуват. Те са рай за най-различни видове животни като например лисица, глиган, язовец, благороден елен и др.

dublin irelandКлимат на Ирландия. Въпреки че е разположена доста на север, Ирландия има умерен климат със силно изразен океански характер. Климатичните условия, които са много силно повлияни от топлото течение Гълфстрийм, биха могли да бъдат описани като вечна пролет. Зимата е мека, а лятото – хладно. Температурите варират от 7°C през януари до около 19°C през летните месеци юли и август. И ако в Европа има страна с по-дъждовно и променливо време от Великобритания, то това със сигурност е Ирландия. Валежите са обилни през цялата година, макар че през летните месеци леко намаляват. Всяка седмица има средно по два три дъждовни дни, макар че понякога е възможно да вали дни наред без да спре, а друг път може да не завали няколко дни. Най-дъждовен месец е декември, когато падат над 70 мм за един месец. През юли количеството на валежите е най-ниско, но въпреки това достига до около 40 – 50 мм. Характерна черта на ирландското време е, че небето над страната доста често е покрито с оловно сиви облаци. Снеговалежите в Ирландия са доста рядко явление, а когато все пак това се случи снежната покривка е доста нетрайна. Обикновено повече сняг пада в ниските планини. Тъй като местните жители не са свикнали с обилни снегопвалежи дори и съвсем тънка снежна покривка може да създаде трудности в транспорта и по путищата.

blarney castle irelandНаселение на Ирландия. Земите на днешна Ирландия са заселени повече от 10,000 години. Келтите обаче, които днес съставляват основна част от местното население пристигат тук през 3 век преди Христа. Християнството е въведено през 5-ти век от Свети Патрик, който сред най-почитаните светци на острова. Населението на Ирландия днес е около 4,5 милиона души. Официални езици са английски и ирландски (келтски), а официална религия е християнството (католицизъм). Днес населението на страната е сред най-бързо увеличаващите се на европейския континент. Причините за това са много. От една страна традиционно Ирландия се радва на висока раждаемост. От друга страна доброто здравеопазване е причина за ниската смъртност. Освен на своя собствен естествен прираст обаче, островната държава дължи увеличаващото се население също и на огромния интерес от страна на емигрантите. Ирландия се смята за едно от най-добрите места за живеене, работа, бизнес и обучение, а само до преди няколко десетилетия местните жители търсеха по-добър живот в Съединените щати и други държави. Днес най-големият град в Ирландия е Дъблин. Той е дом на повече от 400.000 жители, а градската агломерация има население от около 1,8 милиона души. В наши дни Ирландия е космополитна страна, дом на големи общности американци, азиатци и преселници от Африка.

trinity colege irelandИкономика на Ирландия. Ирландия е най-бързо развиващата се страна в Западна Европа. Заради изключителните си постижения често е наричана Европейски дракон (по примера на бързо развиващите се страни от Югоизточна Азия). Тя е член на Еврозоната и на Европейския съюз, но спазва политика на неутралитет и по тази причина не членува в НАТО. Официалната валута на страната е евро. Когато през 1973 година се присъединила към ЕС, тя била най-бедната от всички членки. В онези времена страната разчитала основно на примитивно селско стопанство. След редица реформи, засягащо основна данъчната политика, Ирландия се преживява голям икономически бум, който дължи основно на силния си износ. От своя страна държавата стимулира износа с помощта на данъчни облекчения. Днес Ирландия има всестранно развита икономика. Развиват се високите технологии, хранително вкусовата промишленост и модерно селско стопанство. Секторът на услугите, в това число и туристическата индустрия, преживява истински разцвет. Страната се посещава от около 9 милиона туристи годишно, които носят приход, възлизащ на милиарди евро. Един от най-известните ирландски продукти по света е уискито. Страната е сред водещите световни производители на тази напитка.

sheep irelandИрландката кухня. Освен с прекрасното си уиски, Ирландия е много популярна със своите кулинарни изкушения. Посещавайки тази страна задължително трябва да опитате задушено агнешко месо с картофи. Това е местният специалитет и най-популярното ястие в Ейре. От една страна картофите са най-широко разпространеният зеленчук на острова, а от друга страна агнешкото месо се радва на най-голяма популярност. Освен с картофи обаче, агнешкото често се приготвя и с зеле или други северно хладно любиви зеленчуци. Една от главните особености на местната кухня е, че тя обикновено залага не естествения вкус на храните и се използват много малко подправки или сосове. Традиционно се избягва съчетаването на много и различни на вкус съставки. Тъй като Ирландия е известна със своите млечни продукти е препоръчително да опитате и някое от местните овчи сирена, които се отличават с силен и наситен вкус и аромат. Важно място в храненето на ирландците заема морската храна. Не пропускайте да опитате превъзходната ирландска сьомга, която е известна със своите удивителни вкусови качества. Важно място в ежедневното меню заема консумацията на овес и вкусни горски плодове, които се прибавят към всевъзможни сладкиши и тестени изделия, включително и при приготвянето на уникален по рода си местен плодов хляб. Перлата на ирландската кухня обаче е пудингът с уиски и изкусителен яйчен крем. Ако седнете в някое кафене в центъра на Дъблин не пропускайте да изпиете чаша ирландко кафе, което се приготвя с уиски и сметана или пък чаша от прословутата ирландска черна бира.

celtic cross irelandКак да пътуваме в Ирландия? Ако пътувате в Ирландия с автомобил е добре да знаете, че в страната се шофира от лявата страна на пътя. Въпреки това обаче, едва ли има по добър начин да посетите всички онези прекрасни места, които си заслужава. Факт е, че най-важният културен и икономически център на страната е Дъблин, разположен на източния бряг, докато най-внушителните гледки и пейзажи ще откриете на западното крайбрежие. Ако не желаете да пътувате със собствен автомобил или да наемате кола, тогава бихте могли да избирате между автобусен и железопътен транспорт. Характерна особеност на повечето ЖП линии е, че водят началото си от столицата Дъблин. Това от една страна е добре, защото Дъблин е основен туристически център. Същевременно обаче това може да забави или да усложни придвижването ви между различни точки в самата провинция. В това отношение автобусният транспорт е по-гъвкав, тъй като линиите свързват огромно разнообразие от маршрути, предоставяйки по-богат избор.

Келтските кръстове са един от най-специфичните елементи на автентичната ирландска култура. Можете да ги видите на различни места из ирландската провинция, включително и в гробищните паркове на големи и малки градове. Препоръчително е обаче да посетите Монъстербойс. Това е ранно християнско селище, чийто руини са доста добре запазени. Мястото се намира на север от столицата Дъблин, недалеч от град Дроида. Келтският кръс се отличава от традиционния по това, че върху него е изобразен кръг. Келтският кръст символизира вода, въздуха, земята и слънце. Смята се че са се появили около 8-ми век.

typical irish landscapeИрландските замъци са още една изключително важна част от местната култура. Един от най-красивите се нарича Джонстаун Касъл. Намира се в югоизточните части на Ирландия, на около 4 километра от малкият крайбрежен град Уексфорд. Разположен е на брега на малко живописно езеро и датира от началото на 19-ти век. В югозападна Ирландия в покрайнините на малкия провинциален град Бларни се намира прословутият Бларни Касъл. Този замък е построен в началото на 13-ти век и представлява комплекс от четири постройки, сгушени сред пищната растителност. В северозападните части на Ирландия близо до малкото градче Конг се намира Ашфорд Касъл. Замакът е разположен на брега на езерото Лох Кориб и впечатлява с достолепната си фасада от ранния 13-ти век. Днес този камене палат е превърнат в луксозен хотел, който привлича романтично настроени пътешественици. Не пропускайте да посетите и Бунрати Касъл, който се намира на дълбоко врязан в сушата залив на северозападното крайбрежие на Ирландия. Каменната крепост е построена през първата половина на 15-ти век и се смята се за една от най-красивите в страната. В Ирландия има и куп други замъци, които няма как да опишем на един дъх, но вие задължително трябва да ги включите във вашия туристически маршрут ако имате щастието да посетите страната на келтите.

cliffs moher irelandКога да пътуваме до Ирландия? Най-доброто време да посетите Ирландия е през лятото, особено през месец юли. Тогава климатичните условия са най-подходящи за дълги разходки сред природата, разглеждане на забележителности и други дейности на открито. За разлика от страните в Южна Европа, тук няма тази жега, която да ви накара да прекарате светлата част от деня скрити на сенчесто и прохладно място.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Ирландия? Ако пътувате до Ирландия през юли или август си носете летни дрехи, но не пропускайте да добавите към багажа си и по-топли дрехи за всеки случаи. Имайте предвид, че това което за българите например е приятен пролетен ден за ирландците е много топъл летен ден. Усещането за топло и студено е различно. В Ирландия дори и през лятото има лек, но доста прохладен и освежаващ ветрец, който не допада на всеки.