Израел

sunset over the red sea coast of israel the town of eilatИзраел е сред най-развитите и богати държави в Югозападна Азия. Това е една от най-младите държави в тази част на света. Създадена е през 1947 година по указ на ООН. Макар и малка по територия, страната заема доста атрактивно място, тъй като има широк излаз на Средиземно море. Израел е световен религиозен център, където са възникнали, не една ами цели три религии – християнство, юдаизъм и ислям.

Wailing Wall JerusalemГеографско положение. Израел е страна в Югозападна Азия. Заема територия от 20 400кв.км., като в това число не влизат териториите анексирани от Израел допълнително. Простира се между 33 и 29 градуса северна географска ширина. На север граничи с Ливан, на северозапад със Сирия, на изток с Йордания. На запад има широк излаз на Средиземно море, на югозапад при Синайския полуостров граничи с Египет. На юг страната се стеснява, но все пак има 11 километров излаз на Червено море. Град Ейлат с право може да се нарече Израелската Ривиера, тъй като посреща стотици хиляди туристи годишно заради екзотичните си пейзажи и целогодишно топъл климат.

Релеф. Израел има много разнообразен релеф. В близост до Средиземно море преобладава низинния и равнинен релеф. На места крайбрежието е леко хълмисто. В западните части на страната преобладава bahai gardens and the mediterranean seaплатовидния релеф. Тук средната надморска височина е около 650 метра, но все пак в различните части варира от 500 до около 800. Най-високата точка на Израел е връх Хар Мерон. Той се издига на 1208 метра височина в най-северните части на страната, в близост до границата с Ливан. Особен интерес в релефа на Израел представлява депресията Мъртво море, която е най-ниската точка на нашата планета. Тя е разположена в източната част на страната, на границата с Йордания. Намира се на 395 метра под морското равнище.bahai gardens israel

Климат. Израел има разнообразен климат не само заради географското си положение, но и заради разнообразния релеф. По-голямата част от страната попада в субтропичния климатичен пояс. На запад около брега на Средиземно море, климатът е типичен средиземноморски – лятото е сухо, горещо и много дълго, докато зимата е кратка мека и влажна. Във вътрешността, с нарастване на надморската височина зимата става доста по-студена, макар и също много кратка. В южната част на страната, при град Ейлат климатът е тропичен и е топло през цялата година. В Ейлат, който се намира на брега на Червено море климатът е тропичен и много сух. През януари дневните температури са 21-22°C. През август достигат до около 40, но стават и по-високи. За плаж става целогодишно, а слънчевите дни са в dolphine in the shallow waters of eilatизобилие. Валежите са нищожни и единствено през зимните месеци могат да паднат до около 1-2 милиметра. В планините зимите могат да са студени и дори да падне сняг. дневните зимните температури варират от 17 градуса през януари до 19-20 през март. От април до ноември е доста топло, дори горещо. Най-топлият месец е август, когато средните дневни температури не падат под 30°C на сянка. За плаж става от април до ноември, а понякога има достатъчно топли дни за целта дори и по коледа! От ноември до къмeilat is important touristic center февруари-март е доста влажно. Обикновено в началото на зимата през януари могат да паднат над 160мм дъжд. От април до края на октомври е прекалено сухо, като понякога с месеци не пада и капка дъжд. В Ерусалим, който се намира на разстояние от омекотяващият ефект на Средиземно море, зимите са чувствително по-хладни, макар и също топли. Дневните температури през януари тук са около 15°C, тоест около 2-3 градуса по ниски от тези в Тел Авив. Обратно – летата са по-горещи също с 2-3 градуса и през август, когато е максимумът на температурите, те рядко падат под 32 – 33 градуса.

Природа. Природата на Израел е екзотична и интересна. Повече зеленина има по Средиземноморието и в северните части на страната. Преобладават вечнозелени гори и храсти. Много добре виреят финикови палми, цитрусови дървета, маслини, както и някои иглолистни дървета. С отдалечаване от Средиземно море обаче растителността става все по рядка и оскъдна. В източните части на страната, в близост до eilat is the israel rivieraМъртво море пейзажът е типично пустинен с традиционните жълтеникави и едноцветни нюанси. Около Мъртво море тук-там има растителност, която е струпана под формата на оазис. Южната половина от страната също е заета главно от пустини и полупустини. Тук се намира пустинята Негев. В най-южните части при Ейлат растителността е изключително оскъдна, въпреки близостта на Червено море. Срещат се единствено финикови палми и други сухолюбиви растения и то не навсякъде. За Ейлат може да се jerusalem israel panoramic viewкаже , че растителността е там , където хората се грижат за нея. Израел има едно безценно богатство, с което малко страни могат да се похвалят. В най-южните части на страната, в топлите води на Червено море има красиви коралови рифове, които правят гмурканията тук много атрактивно и интересно преживяване. Страната не е много богата на води заради сухия си и горещ климат. В северната част на страната има някои малки реки, а в южната част на Израел дори и тези малки реки не текат целогодишно. Най-голямата река всъщност е погранична и разделя Израел и Йордания – това е известната река Йордан.

jerusalem the wailing wallНаселение и селища. Общото население на страната е около 6 500 000 души. Населението нараства сравнително бързо, защото Израел има много ефективна политика, насочена към израелци, които живеят зад граница. Това е също един от начините да се поддържа бърз темп на развитие на икономиката. Най-голям град в Израел е Тел Авив, която е дом на почти ½ от населението на страната или около 3 100 000 жители. Други големи градове са Хайфа (1 000 000 души), Йерусалим (800 000 души). Въпросът коя е всъщност столицата на Израел е доста деликатен. През 1980г. Израел обявява за своя столица град Йерусалим, но световната общност не признава този град за столица на страната. За по-голямата част от държавите по света официалната столица на Израел и до днес е Тел Авив.

Икономика. Израел има много добре развито стопанство. Страната разчита най-много на обработкатаred sea israel на диаманти, производството на компютърна техника и медицинска апаратура, на развитото селско стопанство, както и на целогодишно прииждащите тълпи от туристи. За година страната е посещавана от около 1,5 – 2 милиона чужденци. Официалната валута на Израел е нов шекел. Парадоксално е, че тази страна търгува най-активно със САЩ и ЕС, като в същото време няма почти никакви търговски отношения със съседните страни, заради деликатните междусъседски отношения. Израел е много иновативна страна, която бързо измисля и въвежда множество иновации във всички сфери на tel aviv is beautiful clean and tidyикономиката. Едно явление от последните десетилетия се нарича „Кибуци”. Това представлява обединение на отделни малки ферми в една голяма и силно продуктивна ферма. Трудът и печалбите се делят по равно. Така фермерите са по-продуктивни и успяват да осигурят по-високи добиви и съответно печалби. Характерно за тези обединения е, че в тях участват основно млади семейства.

История. Съвременната история на Израел е много кратка, но изключително бурна и динамична. Страната е създадена на сегашното си място през 1948 година и същата година е първата Арабско-израелска война. За краткото време, в което Израел съществува се наблюдават големи изменения на tel aviv skylineполитическата карта. Израел анексира към своята територия Голанските възвишения, които принадлежат на Сирия и днес преговаря за тяхното връщане отново в границите на Сирия. Международната общност отказва категорично да признае тези земи за собственост на Израел. Години по-рано подобно е било положението със египетския синайски полуостров. Тогава международната общност притиска Израел да оттегли своите войски от тези земи. Малка, но много силна и динамична – така най-точно може да бъде описана страната Израел.

the birthplace of Jesus ChristЗабележителности. Израел е страна с много забележителности. Йерусалим е най-значимия религиозен център на планетата. Тук се намират Божи гроб, който е най-свещенното място за християните, Стената на плача, която е изключително важна за юдеите и третата по значимост джамия в света – Ал Акса. Друга голяма забележителност на Израел са световно известните Бахайски градини, които се смятат за един от най-красивите паркове на планетата. Те са едно произведение на парковото изкуство, което се простира по склоновете на град Хайфа (смятан за най-красивия израелски град). От природните забележителности най-голямо внимание заслужава депресията на Мъртво море. Тук човек може да легне на водната повърхност почти като в легло и дори да си прочете вестника или списанието без да се опасява, че ще потъне.