Ейлат – туристически пътеводител

eilat marinaЕйлат е малък курортен град, разположен в най-южните части на Израел, на около 29 градуса и 33 минути северна ширина и около 34 градуса и 57 минути източна дължина. Намира се в най-северните части на залива Акаба на брега на Червено море, непосредствено до границата с Йордания.

Климат. Ейлат има сух и горещ пустинен тропичен климат. Валежите са изключително оскъдни – варират между 0 и 6 мм на месец. Много често през летните месеци не пада нито капка дъжд. Температурите са приятни през зимата и много високи през лятото. Средната дневна температура за януари е около 21°C, а за юли и август е около 40°C. Зимните нощи са студени с температури около 10°C, а летните са задушни с температури много често дори над 25°C.

Природа. Околностите на град Ейлат са хълмисти или заети от ниски планини и са почти напълно лишени от растителност. Едно от местата, където дивата природа може да ви предложи вълнуващи преживявания е резерватът Хаи-Бар Йотвата. Той е разположен на приблизително половин час път с автомобил на север от града и е една от големите местни забележителности. Тук може да видите в естествената им среда различни пустинни животни като лицици, гризачи, щрауси, антилопи орикс и много други. Друга интересна част от местният естествен свят са кораловите рифове на дъното на Червено море, което отдавна е известно като една от водещите в света дестинации за любителите на гмуркането. Тук несъмнено ще откриете най-богатото разнообразие от форми на живот в близост до града.

eilat izraelПлажове. Плажовете на Ейлат са покрити с фин пясък или дребни камъчета със специфичен бежово – кафеникав цвят, наподобяващ цвета на околните планини. Крайбрежните води са много чисти и прозрачни. Температурата на морската вода е подходяща за плуване през цялата година и варира между 21°C през февруари и 29°C през август. Едно от големите предимства тук е, че разкошните и пълни с живот коралови рифове се намират непосредствено до самия бряг и на малка дълбочина. Край брега има множество ресторантчета и алеи за разходка, окрасени с кичести финикови палми.

Население. Населението на Ейлат е приблизително 48 000 души. От тях около 80% са местни жители, докато остналите 20 се състоят от емигранти от различни краища на света. Чужденците работят предимно в сектора на услугите, особено в добре развитата туристическа индустрия. В религиозно отношение Ейлат е доста разнообразен град, макар че преобладават юдаисти. Официален език е иврит, но всеки ще ви разбере на английски. Доста често се чува също така и арабска реч. Тъй като Ейлат е туристически център тук бихте могли да чуете и стотици други езици на хора от различни краища на света.

Икономика. Ейлат е изключително важен икономически център на Израел. Градът има много добре развита икономика, отлична инфраструктура и единственото пристанище, което страната притежава на брега на Червено море. Първостепенно значение има туристическата индустрия, която е особено добре развита на изток в района на модерното яхтено пристанище, както и в курортните комлекси, разположени югозападно от Ейлат.

eilat beachКога да посетим Ейлат? Въпреки че летните температури са два пъти по-високи от зимните, Ейлат е целогодишна туристическа дестинация, където летният сезон на практика никога не свършва. Дали ще пътувате през летните или през зимните месеци зависи изцяло от личните ви предпочитания и от това дали предпочитате знойно и горещо време или сте привърженици на комфортни и по-скоро пролетни температури. Факт е, че туристи по плажовете на Ейлат има целогодишно, а слънцето се усмихва изключително щедро дори и в разгара на зимния сезон.

Какви дрехи да си носим? В Ейлат времето е подходящо за къс ръкав през цялата година, макар че ако сте решили да пътувате през зимните месеци ви препоръчваме топла връхна дреха за през нощта. Същото се отнася и за обувките – отворени летни обувки за през деня и нещо по-топло за през нощта. Типично за район с пустинен климат, нощите тук са студени и температурите могат да паднат дори под 10°C! Дори и през януари е препоръчително да не излизате без слънцезащитен крем и слънчеви очила, защото слънцето е силно и може да изгорите за кратко време.