Италия

alps north italyИталия претендира да е една от най-красивите страни в света. Любима е на милиони туристи. Представлява една изумителна смесица от европейска култура, слънчево средиземноморие, изкусителна кухня, отлични вина, прекрасна музика и наистина много стил. Италия може да се похвали с богата история и неизброими културни паметници.

toscana italyИталиански градове като Венеция, Рим, Флоренция, Милано, Неапол, Генуа и други са истинска легенда. Може би всеки някога е мечтал да ги види.

Италия е разположена в централните части на Южна Европа. Има формата на ботуш. Граничи с Франция, Швейцария, Австрия и Словения, но основната част от страната е заобиколена от Средиземно море. Заема площ от 301 230 кв.км. и има население от над 58 милиона души.

Климата на Италия. Климата на Италия е разнообразен – умерен в северните части на страната и субтропичен средиземноморски в южната. Венеция, Милано, Торино и Генуа са разположени в умерения климатичен пояс. Те имат четири различни сезона – зима, capri italyпролет, лято и есен. Валежите са разпределени равномерно през цялата година. Дневните температури през януари са 6 °C във Венеция, 4 °C в Милано, 6 °C в Торино и 6 °C в Генуа. През зимните месеци може да се формира снежна покривка, обикновенно по-значителна в Милано и Торино. Нощните температури са (-1) °C във Венеция, (-2) °C в Милано, (-3) °C в Торино и (-3) °C в Геноа. Въпреки, че климата в тези градове е умерен се усеща силно средиземноморско влияние, особенно през летните месеци. Температурите през август са 27 °C във Венеция, 29 °C в Милано, 27 °C в Торино и 27 °C в roma italyГенуа.

В южната част на Италия климата е субтропичен средиземноморски. Лятото е дълго и горещо, а зимата кратка и мека. Дневните температури в Рим са 13 °C през януари. Дори по-топли са януарските дни в Неапол – около 16 °C. Нощните януарски температури са 3 °C в Рим и 4 °C в Неапол. Разликата между температурите в северна и южна Италия е очевидна. Понякога жителите на Милано се радват на 50 см сняг, а в същото време в Неапол venice italyмогат да правят дори слънчеви бани и да се разхождат по тишърт. Горещото време в северна Италия продължава от май до септември. В южна Италия е топло от април до ноември. В южна Италия по-голямата част от валежите падат през есента – октомври и ноември. Най-топло в Италия е на остров Сицилия. Там летата са дълги и горещи, а зимите кратки и меки, много подходящи за дейности на открито.

Италия е страна на огромни контрасти. Стилът на живот в северната част на florence italyстраната е абсолютно различен от този в южната част на страната. Разликите са направо озадачаващи. Няма друга страна в Европа с толкова фрапиращи разлики в стандарта на живот вътре в самата нея. Северна Италия гордо се нарежда сред най-богатите региони на Европа. Но релността в южна Италия е различна. Докато хората в Милано, Торино, Генуа, Венеция, Рим и други живеят в богатство без да се лишават от нищо, хората в южните градове, особенно в селата живеят бедно, а понякога дори и в мизерия. Северната част на Италия е с високо развита coliseum roma italyикономика. Модната индустрия е една от най-мощните в света. Милано е световна модна столица (заедно с Ню Йорк и Париж). Градовете в северна Италия са дом на световно известни марки. В същото време южна Италия е наречена задния двор на европа. Тук земеделието играе водеща роля. С изключение на Неапол, Палермо и някои острови със силно развит туризъм, по-голямата част от селищата в южна Италия са бедни.

Красотата на Италия е пословична. Страната се посещава от около bridge roma italy40 000 000 туристи годишно, което я превръща в един истински туристически гигант и я поставя на пето място в света по брой чуждестранни туристи след Франция, Испания, САЩ и Китай. Когато съберем на едно място фактори като прекрасен средиземноморски климат с лято, което продължава през половината година, храна, която няма нужда да бъде хвалена, защото се радва на всенародна любов, красиви пейзажи, които спират дъха на туриста, чист въздух и чиста околна среда, приветливи и приятелски настроени хора, чиято усмивка fontana di trevi romaне слиза от лицето, както и трудната за описание комбинация от невероятен стил (по който италианците нямат равни на себе си) и неподправена средиземноморска провинциалност, могат да накарат всеки, който стъпи в Италия да се влюби в нея и да пожелае да остане тук за винаги. През средновековието много заможни европейци от северните части на континента са емигрирали към Италия, търсейки място, където да се излекуват от туберкулоза. И до днес се знае, че климата по италианските брегове е сред най благотворните върху човешкото здраве. Днес много жители на страни от северна Европа използват общото европейско гражданство и идват да живеят в окъпаната в слънце Италия.beauty nature toscana italy

Италия е съставена от 20 региона. От тях 15 имат излаз на море, а 5 нямат. На море имат излаз: Фриули Венеция-Джулия, Венето, Емилия-Романя, Марке, Абруцо, Молизе, Апулия, Базиликата, Калабрия, Сицилия, Кампаня, Лацио, Тоскана, Лигурия, Сардиния. Без излаз на море са регионите Пиемонт, Ломбардия, Трентино-Южен Тирол, Умбрия, Вале д’Аоста. Столицата Рим се намира в регион Лацио.

alps italyНеапол, регион Кампаня. От векове на сам се твърди, че Неапол е най-красивия Италиански град. Сгушен в подножието на вулкана Везувий, висок 1277м града живее в непрестанен страх, че вулкана може да изригне. Града с население от над 1 000 000 души е административен центътр на областа Кампаня. Субтропичната растителност се съчетава по един много очарователен начин със стилната италианска архитектура. В центъра на Неапол се издигат небостъргачите на града. Един от друг по-високи и модернистични те показват лицето на една друга Италия – по-малко романтична, но световен икономически колос.

Рим, регион Лацио. Всички пътища водят в Рим. Някога това е било така, защото Рим е бил най-значимия calabria mediterranean coastикономически и културен център в света. Та нали е бил столица на Римската империя? Днес отново пътищата водят на там. Но причината е вече неговата красота. Неповторима и неоспорима. Града е истински архитектурен шедйовър. Притежава неизброими културни паметници, катедрали, дворци, площади, фонтани, градини и какво ли още не. Носи атмосверата на древноста, примесена с лукса и изисканоста характерна за най-богатите и изтънчени градове. Може би най-значимите забележителности на града са Колизеумът и градът – държава Ватикана (най-малката държава в света).

Милано, регион Ломбардия привлича погледите на любителите на модата всяка capri scenery italyгодина, тъй като се счита за светаовна столица на висшата мода. Града е един гигантски луксозен бутик. От всички страни виждате луксозни магазини. Скъпите вещи ви заобикалят от всякъде. Милано е любимо място за пазаруване на богаташи от Русия, Япония, САЩ, Бразилия, Великобритания, Германия и други. Всеки знае, че името на града е синоним на качество. Дрехите и бижутата, които ще откриете тук не са за всеки. За много от луксозните стоки (да не кажем за всички) се изисква не само да можеш да си ги позволиш, но и стил за да ги носиш. Местните жители са типичен пример за хора, които имат стил и значт как се носят скъпи вещи. Жителите на Милано са едни от най-добре облечените в света.italian vineyard

Венеция, регион Венето. Това е уникален град. Несравним е с който и да било друг по света. Вместо улици има канали. Вместо автромобили – гондоли. Разбира се има си и… стандартна част, където хората се придвижват по тротоари, а колите по пътища, но всеки идва тук заради каналите и разкошните сгради с които са заобградени. Най-големия канал е Канале Гранде, най-известния мост е Риалто. Наричат Венеция „Града на любовта”, защото olive tree sardiniaвсяка романтична двойка си мечтае на разходка по венецианските канали с гондола на залез слънце. Сидни и Санкт Петербург, които са съответно най-красивия град на Австралия и най-красивия град на Русия носят прозвището южната Венеция (Сидни) и северната Венеция (Петербург).

Тоскана с административен център Флоренция се смята за най-красивата част от Италия. Причината са невероятните пейзажи. Ако пътувате през лятото през Тоскана ще усетите простата, но несравнима миризма на сено, на дървета, наpiza tower italy провинция. Тази миризма е така всепроникваща, че не може да се забрави. Едва ли има друго място, където така силно да се усеща аромата на лятото, както в Тоскана. Сухия и горещ въздух допринасят най-много затова. И сред хълмистите пейзажи, тук – там изпъстрени от високи и тънки дървета, изниква флоренция. С червените си керамидени покриви, стари катедрали, тесни сенчести улици и сгради излъчващи хладина дори и през най-голямата жега, Флоренция е един от най-изтънчените градове в света. Заедно с околните селца Флоренция няма и sardinia mediterranean sea500 000 жители. Това я прави достатъчно голяма за да не е скучна и достатъчно малка за да остане чиста и спокойна. Тук времето е спряло. Ако идвате от някой голям и забързан град в Северна Америка или Европа, ще се зачудите как в сърцето на Европейския Съюз все още има толкова спокойни и лишени от динамика и напрежение кътчета.

Сицилия. Сицилия е най-големия средиземноморски остров. Заради топлия климат и живописна природа е любима туристическа дестинация за милиони туристи от целия свят. Притежава невероятни златни плажове, маслинови toscana morningгорички, живописни градове и селца, топъл климат от ранна пролет до късна есен ио неустоим чар. С население от над 5 милиона души това е най-населения остров във Средиземно море. Най-големия град е Палермо с население от около 700 000 души. Основните забележителности на острова са безбройните катедрали и църкви пръснати по всичките му краища, както и вулкана Етна, висок 3323 метра. В природата, климата и атмосверата като цяло се усеща полъха на Африка. Чувства се нейното присъствие на една ръка разстояние. По плажовете на Сицилия туристите се излежават от началото на април до края на ноември.

typical sardinian sceneryИталия разполага с множество острови един от друг по-красиви, романтични и всички до един с легендарното средиземноморско очарование. Всички те имат прекрасни пясъчни плажове, чисти тъмносини морски води пълни с риба, средиземноморски гори, чист въздух и здравословен климат. Като започнем от Сардиния, която притежава типична за региона прелест и минем през по малките островчета като Капри, Вулкано, Липари и други виждаме, че красотата на Италия е несравнима.