Капри, Италия

panoramic view from capri to italyКапри е един от най-красивите и очарователни италиански острови. Той е рай не само за тези, които го посещават, но и за своите жители. Островът има внушителен силует и пищна средиземноморска природа. Между стръмните скали на брега, тук-там има малки, но изключително красиви плажове, които са покрити главно с малки, capri narrow streetовални камъчета. И всичко това на само около 5 километра от брега на континентална Италия.

Географски положение. Капри е малък италиански остров, разположен сред водите на Тиренско море. Намира в южния край на Неаполитанския залив, на около 5 километра от брега на Италия. Координатите му са 40 градуса северна географска ширина и 14 градуса източна дължина. Двете най-отдалечени точки на Капри отстоят само на 6 километра една от друга, а в най тясната си част е само 1 километър. Островът съвсем спокойно може да бъде обходен пеш, без никакъв проблем и без никакво транспортно средство.

capri offers amazing landscapesРелеф. Остров Капри има доста живописен планински релеф. Въпреки малката си територия най-високата част от острова се издига на 586 метра. Нарича се Монте Соларо. Намира се в централните части на острова и не е голямо предизвикателство да стигнеш до върха. От там обаче, се разкрива невероятна гледка към целия остров, все едно го държите в ръцете си!

Климат. Остров Капри има горещ субтропичен-средиземноморски климат. От началото на май до края на октомври времето е идеално за плаж. Това е летния сезон. Най-горещо е през месец август, когато дневните температури са не по-малко от 29°C. Лятото е най-сухият сезон. Това е особено валидно за месец юли, когато падат само около 20мм дъжд за целия месец. Есента е кратка. Обхваща единствено месец ноември. Тогава температурите бързо се понижават, а времето е много променливо. Температурите варират от 15 до 20 градуса, а валежите достигат своя максимум от около 160мм. Зимата продължава от началото на декември до края на mediterranean paradise capri italyфевруари. Дневните температури са около 12 -13°C през целия период, но валежите започват слабо да намаляват. Пролетта е малко по-дълга, по-суха и по-слънчева от есента, а температурите са същите – между 15 и 20 градуса. Продължава два месеца – март и април.

Природа. Остров Капри е наистина много живописен. Покрит е с гъста субтропична-средиземноморска растителност. Островът е зелен през цялата година. По-голямата част от растителността е иглолистна. Срещат се някои видове кактуси. Крайбрежието е каменисто. Плажовете се покрити с овални, дребни камъчета. По тази причина морската вода е много бистра и прозрачна. Гледката е най-внушителна, когато по брега на морето грее слънце, а високите части на острова са покрити с облаци. Една от най-големите природни забележителности е Синята пещера. Тази скална monte solaro capri italyформация се намира на северозападното крайбрежие на Капри. Пещерата е свързана с морето чрез вход, който е достатъчно голям за да премине туристическа лодка през него. Много луксозни яхти акостират близо до брега на Капри през лятото. Причината е, че красотата на острова се вижда най-добре от към морето.

История. Най-забележителното в историята на този райски остров е, че е бил любимо място на римските императори. Един от първите, които оценили красотата на Капри бил император Аугуст. Капри е бил дом на император Тиберий и неговия племенник –panoramic view to the mediterranean Калигула. Тук се намира една от най-запазените вили от римско време в Европа – Вила Джовис. Тя била построена именно от император Тиберий.

Икономика. Капри е малък остров, но неговата икономика е много добре развита, тъй като се посещава от голям брой заможни туристи. Островът е известен също и сред холивудските звезди и знаменитости, много от които прекарват тук на яхта своите летни ваканции. Едно от големите предимства на този красив остров е, че се намира в непосредствена близост до Неапол и до тук се отбиват за кратка екскурзия много от гостите на града. Капри е един от най-богатите и уредени острови в Средиземно море.

Население. Населението на Капри възлиза на около 13 000 души и е концентрирано главно в крайните западни и североизточни части на острова. Състои са основно от заможни италианци и други националности. Тук живеятсъщо и не малко знаменитости.