Италианската Ривиера

italian riviera beachИталианската ривиера е един от най-привлекателните туристически райони по Средиземноморието. Представлява тясна ивица, която се простира по протежение на около 300 км в североизточна Италия, между склоновете на Алпите и Апенините и водите на Лигурско море, обхващайки цялото крайбрежие на административния регион Лигурия и провинции Империя, Савона, Генуа и Специя. Някои хора предпочитат да включват към Италианската ривиера също и регион Тоскана, макар че това не е съвсем правилно. Мислено можем да разделим ривиерата на две части – източна и западна. Източната се простира на изток от Генуа и е известна като Ривиера ди Леванте. На запад от Генуа е разположена западната част на ривиерата, наричана Ривиера ди Поненте. Подобно на френския лазурен бряг, лигурското крайбрежие на Италия също е старинна туристическа дестинация с традиции. Всъщност редно е да отбележим, че Френската и Италианската ривиера до 19 век (1860 година) са били един регион, който с течение на обстоятелствата е разделен между Франция и Италия. Въпреки общото минало двата региона днес имат доста различия, но все пак ги обединява усещането за стил и класа.

Население. Населението на четирите провинции, образуващи Италианската ривиера възлиза на повече от 1,614,000 жители. По-голямата част от тях са съсредоточени в провинция Генуа, където живее повече от половината население на ривиерата. Макар че по-голямата част от местните жители са италианци, етническото разнообразие тук е впечатляващо. Предполага се, че местното население има много общо с гърците, защото през древността те създавали многобройни колонии в района. В наши дни ролята на древните гърци е поета от немски и английски преселници, които се заселват тук за постоянно влюбени в слънчевото време и изключителна местна кухня. Луксът и изисканата обстановка в тази част на Европа обаче привличат заселници не само от Англия и Германия, ами от всички краища на континента и от целия свят.

italian riviera charming townКлимат. Италианската ривиера има мек и приятен субтропичен средиземноморски климат. Температурите през годината варират в интервала от 10 до 28°C. Летният сезон трае от май до септември. Времето е изключително приятно без трудно поносими горещини. Още през май зажаднелите за слънце туристи се излежават по плажовете, макар че морската вода е все още хладна. Зимата е мека, но през месеците от декември до март все пак са възможни дори отрицателни температури. Сняг вали доста рядко, а снежната покривка е много тънка и нетрайна. Преходните сезони предлагат меко време с температури между 10 и 20 градуса. Климатът на Италианската ривиера е сравнително влажен. Най-обилни са валежите в началото на пролетта и края на есента. Лятото е най-сухата част от годината с минимум на валежите през юли. Въпреки това тук не се наблюдават значителни засушавания за разлика от по-южните части на Средиземноморието. Факторите, които оказват най-силно влияние върху местния климат са близостта до Средиземно море и Алпите. Нагретият през дългото и топло лято морски басейн затопля североизточното италианско крайбрежие през зимните месеци, а внушителната планинска верига на Алпите играе роля на климатична бариера и спира студените въздушни маси преди да достигнат до Средиземноморието.

riviera italyТуризъм. Склоновете на крайбрежните Алпите стръмно се спускат към водите на Средиземно море. На места по брега се издигат грандиозни скални блокове, а върху тях са кацнали очарователни миниатюрни градчета с къщички в ярки пастелни тонове. Плажовете на Италианската ривиера са по-малобройни в сравнение с Френската ривера, но са също много красиви. Повечето от тях са предимно покрити с малки и овални камъчета, които правят морската вода изключително прозрачна. На места ще откриете малки заливчета с чисти морски води, които притежават необясним магнетизъм, особено през топлите летни месеци, когато привличат тълпи от посетители. Понякога туристите са толкова много, че откриването на свободно място на брега е истинско предизвикателство. Има разбира се и някои по-големи пясъчни плажове, но брегът в тази част на Италия е предимно каменист, а заливчетата са малки и закътани. Морските води променят цвета си от сребрист до тъмно син в зависимост от слънчевата светлина. Това което прави Италианската ривиера несравнима е фактът, че тя е една грандиозна и уникална по рода си градина под открито небе. Цялото крайбрежие сякаш е потънало в пищна зеленина. Различни видове дървета сред които някои топлолюбиви видове като маслини и цитруси, храсти, палми и всевъзможни видове цветя донесени от всички краища на света са спечелили на това уникално място прозвищата „Палмовата ривиера” или „Цветната ривиера”.

cinque terre liguria italyГрадове. По протежение на Италианската ривиера от френската граница до Тоскана са наредени като мъниста един до друг десетки малки и големи градове, които привличат хиляди туристи със своята шикозна и същевременно ваканционна и непринудена атмосфера. Всички те притежават свое яхтено пристанище и предлагат прекрасни гледки, красива архитектура, много зеленина и многобройни малки ресторантчета и кафенета, където да хапнете порция риба със зеленчуци или да изпиете чаша ароматно италианско кафе. От запад на изток по-известни са Вентимиля, Сан Ремо, Арма ди Тагиа, Империя, Савона, Генуа, Портофино, Рапало, Киавари, Сестри Леванте и Ла Специя. Тези обаче не са всички – между тях има още десетки други крайбрежни селища, които си трува да бъдат посетени. Най-големият и известен град на Италианската ривиера е Генуа. Той има население от около 800 000 души на градската агломерация. Разположен е амфитеатрално на брега на Средиземно море и се счита за един от най-красивите градове в Южна Европа. Санремо е малък но изключително популярен град. Той става известен след като през 1951 година тук започва ежегодно да се провежда музикалният фестивал Санремо. Освен това градът е последната спирка от ежегодната колоездачна обиколка Милано – Санремо. Портофино от своя страна е рибарско селище, но и атрактивен крайбрежен курорт, известен с живописното си местоположение, пищна растителност и красиви плажове в близост. Рапало е красиво пристанищно градче, чиито стари сгради достигат до самия бряг. Сред тесните и сенчести улички ще откриете множество прекрасни ресторанти, които предлагат отлична местна кухня.