Сицилия, Италия

cefalu cicily italyОстров Сицилия е сред водещите туристически дестинации в света. Изключително популярен е сред всички европейци, а за мнозинството от италианците е любимо място за прекарване на лятната отпуска. Слави се като като едно от най-слънчевите и приветливи кътчета на континента. Притежава много красива архитектура, екзотична природа, прекрасни плажове, вкусна и здравословна южняшка кухня и всичко необходимо за една мързелива лятна отпуска без никаква динамика и бързане.

Географско положение и големина. Сицилия е най-големият остров в Средиземно море. Принадлежи на Италия и има ясно изразена триъгълна форма. Заема площ от 25,711 кв.км. Намира се на юг от Италия, като е отдалечен само на 3,1 километра от бреговете на Калабрия. Разположен е между 36,38 и 38,18 ° северна ширина и между 12,25 и siracuza sicily15,39 ° източна дължина. Играе ролята на мислена граница между източното и западното Средиземноморие. Към административния регион Сицилия спадат и някои малки острови като Пантелерия и Лампедуза, разположени сред водите на Средиземно море в близост до острова.

Населението на остров Сицилия е около 5,100,000 жители. Местните жители говорят както на италиански, така и на сицилиански, който въпреки своето широко разпространение не се води като официален. Езикът е романски със слабо влияние от арабски, гръцки и испански, каквато по своята същност е и местната култура. Местните жители са добре познати в цяла Европа като чувствителни, страстни и емоционални хора с вкус към живота. Характерни за Сицилия са силните семейни връзки, както и това, че местните жители водят много активен социален живот в сравнение с хората в други части на континента. Не е необходимо много време за да забележите, че местните кафенета и ресторанти са пълни със сицилианци, които разговарят оживено на чаша кафе. Топлото и любезно отношение бързо се усеща от чужденците. Хората работещи в хотелите са изключително контактни и любезни, а почти всеки турист успява да завърже поне едно приятелство с някой от местните жители. Ако се сприятелите с някой не е изключено да ви покани в дома си и да ви поднесе пищна гощавка, която за местните е нещо съвсем естествено и ежедневно.

castellamare del golfo sicilyГрадове. По-големите селища в Сицилия са разположени в крайбрежните райони на острова. Четири от тях имат население от над 100,000 жители. Най-населена е столицата на Сицилия – Палермо. Градът е разположен на северното крайбрежие на острова и е много по-динамичен, отколкото повечето туристи очакват. Палермо е дом на 660,000 жители. Има натоварено движение, навсякъде сноват тълпи от хора, които бързат за някъде. Тази динамика е нещо, което иначе е трудно да се намери в Сицилия и е характерна по-скоро за големните градове в Западна Европа, а не за Средиземноморието. Втори по големина с население от около 300,000 жители е град Катания. Той е разположен на източното крайбрежие и има много по-релаксираща и непринудена атмосфера. Трети по големина е град Месина. Има население от 250,000 души е важен транспортен център, тъй като се намира в непосредствена близост до континентална Италия. Четвърти по големина, но един от най-известните е град Сиракуза. Той е разположен в югоизточна Сицилия и е популярен с изключителната си архитектура. Населението на града е близо 130,000 жители.

Икономика. Сицилия все още е сред най-бедните региони в Италия. Някога за този красив остров се казваше, че е „задния двор на Европа”. Причината беше в ниския стандарт на живот и ширещата се бедност. Днес обаче всичко започва да се променя, въпреки че бедността все още може да се усети във въздуха. Туристическата индустрия процъфтява, а на провинциалната обстановка вече не се гледа като на недостатък, ами по-скоро като на уникална noto sicilyвъзможност за туристите да се докоснат до неповторимостта на италианската провинция. Освен туризма тук много важна роля играе селското стопанство. Отглеждат се цитруси, маслини, бадеми и други. През последните години все по-важна роля започна да играе пазарът на недвижими имоти. Не само италианците, но и множество германци, англичани, скандинавци и замогнали се руснаци търсят слънцето и екзотиката на южна Италия и инвестират в имоти, които ползват целогодишно или само по време на лятната си ваканция. Сицилия е известна и с още нещо – мафията. Смята се, че все още много сектори на икономиката на острова са свързани с мафиотски структури.

Туризъм в Сицилия

Подобно на повечето места в Южна Европа, Сицилия има много древна история. Първите хора се заселили на този плодороден средиземноморски остров преди около 12,000 години, но и до ден днешен не може да се даде точен отговор на загадката от къде точно са пристигнали. През вековете много различни култури са оставили тук своите следи, но може би най-силно се усеща влиянието на Гърция. Ще го почувствате в атмосферата и в архитектурата. От момента, в който първите заселници са пристигнали по тези земи Сицилия винаги е била кръстопът на култури и етноси. Островът се оказал един от най-кратките пътища между Африка и Европа, а стратегическото местоположение в централната част на Средиземно море играело както положителна, така и отрицателна роля. Сицилия често се trapani sicilyоказвала под властта на различни народи, за които това било въпрос на чест. Островът е бил притежание на испанци, французи, нормани, араби, гърци, а днес е в пределите на една от най-красивите страни в света – Италия. Да притежаваш Сицилия означавало да контролираш един от най-ключовите морски пътища в Европа. Днес най-южната и слънчева италианска провинция е рай за любителите на културата и на древната архитектура. Островът е изпъстрен с останки от миналото. Тук могат да се почувстват следи от всеки един народ, а гръцките амфитеатри и старинни паметници на културата са буквално на всяка крачка. Но може би най-много следи от древните елини ще откриете в градове като Сиракуза и Таормина. Сиракуза е смятан за един от най-красивите гръцки градове съществували някога. Днес е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а фактът че тук се срещат две от най-пъстрите и богати култури на всички времена прави Сиракуза истинско съкровище.

Сицилия има прекрасен субтропичен средиземноморски климат. Слънцето е щедро през цялата година, а по плажовете има хора от втората половина на април до началото на ноември. Въпреки това през април морската вода все още е хладна, а през ноември времето започва да става променливо и обилните валежи стават по-често събитие, отколкото туристите биха желали. Летните температури варират от приятните 22 – 23 °C през април и ноември до 30 sciacca sicily– 35 °C през юли и особено през август. Понякога близостта до африканския бряг си прави лоша шега със Сицилия и носи на острова необичайно горещи тропически жеги, идващи от към пустинята Сахара. Зимните месеци са известни с променливото си време. Като цяло дори и през януари температуритре са приятни, а в по-топлите и слънчеви дни можете да се разходите дори и по къс ръкав, но друг път има и случаи, когато става студено, ветровито и падат обилни валежи. В по-високите части на Сицилия през зимата може да се формира много дебела снежна покривка, което е добра новина за любителите на ските.

Природата на остров Сицилия е изключително красива. Характерна черта на местните пейзажи е разнообразието. От морския бряг до вулкана Етна природата се изменя драматично. В най-ниските части, където и времето е най-топло преобладават средиземноморските видове – маслини, цитрусови дървета (портокали, мандарини, лимони), палми, кипариси и други. Лозята заемат доста големи площи и виреят изключително добре, а около самия бряг често можете да видите кактуси. Често срещано растение е бадемът, а разнообразието от цветя е удивително. Във височина се увеличава броят на иглолистните и листопадни дървета като дъбове и кестени, а видовото разнообразие на вечно зелените намалява. В сицилианските гори можете да откриете таклива животни като сицилиански елен (който е най-голямото животно на острова), дива свиня, дива котка, червена лисица и други. Островът е убежище за много прелетни птици, които използват Сицилия като място за зимуване.

sicily architectureВулканът Етна е една от най-важните забележителности на Италия. Тук се развива туристическа индустрия за милиони евро. Много от хотелите и ресторантите в околните селищата разчитат почти изцяло на туристическия поток към вулкана. В околността работи лифт, който може да спести на туристите голяма част от изкачването на лишените от растителност стръмни склонове. Важно е да се добави, че Етна е интересна, но скъпа дестинация. Услугите в района са на цени по-високи от средните, особено транспорта. Иначе Етна е разположен е в крайните източни части на острова. Със своята височина от 3323 метра той е най-големият вулкан в Европа (с изключение на Тейде на Канарските острови). Тъй като височината е значителна, горе температурите са доста по-ниски от тези в ниските части на острова. Всичко е потънало в тишина и ако наоколо не е пълно с туристи човек може да чуе собственото си дишане.

Сицилианската кухня се смята за една от най-вкусните и здравословни в света. Прочута е с консумацията на огромно разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, както и от широк спектър месни и вегетариански ястия. Ежедневието на сицилианците и на туристите най-често се овкусява от домати, пипер, чушки, тиквички, маслини, картофи, патладжан, цитрусови плодове, риба и други морски деликатески, широк избор от сирена и кашкавали, както и голямо разнообразие от месни продукти. Към всякакъв вид ястия сицилианците обичат да прибавят най-причудливи сосове. Подобно на всяко друго място в Италия, тук също се консумират в големи количества спагети и макаронени изделия. Лук и чесън се добавят към различни видове сосове и салати. Най-популярните подправки са съответно риган и босилек.

Сицилия е известна с още нещо – едни от най-превъзходните вина по света. Богатата на ценни съставки cathedral in sicilyсицилианска почва, в комбинация с напоителните дъждове през меките зими и изобилието от слънчева светлина през годината благоприятстват голямото разнообразие от качествени сортове грозде, от които се произвеждат бели и червени вина със световна слава. Всичко това е превърнало Сицилия в една от най-привлекателните в света места за практикуване на кулинарен и винен туризъм.

Плажовете на Сицилия са красиви и в съчетание с горещия климат и дълъг летен сезон стават рай за летовниците. Трудно е да се определи кои са най-красиви (а и всеки си има свой вкус), но все пак имаме малък списък с места, които според нашия екип предлагат най-добрите възможности за забавление на плажа:

Един от най-красивите плажове на Сицилия се нарича Сан Вито Ло Капо и се намира в град Трапани, приблизително на около час път западно от Палермо. Плажът е разположен в най-северозападния край на острова и гледа на север. Пясъкът е много светъл, почти бял. Водите в морето са прозрачни, а в западния край ще откриете яхтено пристанище, което е подходящо за хора, пристигащи по вода. Доста е впечатляваща също и плажната ивица, която се простира на изток от Кастелмаре дел Голфо. Нейната дължина е повече от 9 километра (с малки прекъсвания). Плажът гледа на север и е покрит с фин златист пясък. Намира се на около 40 минути път западно от Палермо, не далеч от Трапани.

street of sicilyНа противоположния североизточен край на Сицилия се намира Таормина. Градът и околните селища са известни с красивите си плажове. Това е всъщност най-популярната туристическа дестинация за летовниците. При Летоджани на север от Таормина например е разположен прекрасен плаж . Подобно е положението и при Джардини Наксос, разположен на юг от Таормина. Плажът в Мазаро е по-малък, но е изключително чаровен. Тук и водите обикновено са по-спокойни тъй като мястото е по закътано.

Един от най-красивите плажове в южните части на Сицилия е Вендикари. Освен със светлия си фин пясък и чисто море, местността може да се похвали и с дивата си природа. Тук на брега на Йонийско море се намира природен резерват Оази Фаунистика Вендикари. Едно от най-големите предимства тук е чистата природа и липсата на огромни тълпи туристи, които да смущават вашата почивка край брега на морето.

В югозападните части на Сицилия се намира град Шака (Агридженто). Четири километра западно извън града ще sicily remainsоткриете един от най-привлекателните плажове в тази част на Сицилия – Сан Марко. Той гледа на запад и по тази причина тук е изключително приятно да посрещнете залеза на слънцето тук.

Кога да пътуваме до Сицилия? Според мнозина островът предлага отлични възможности за туризъм през цялата година. Ние обаче бихме ви препоръчал месеците май, юни, септември и октомври, когато ще видите острова в най-добрата му светлина. През тези четири месеца температурите са перфектни, слънцето е в изобилие, нетърпими жеги липсват, условията за плаж са чудесни, но без да има твърде много хора. През юли и август температурите са твърде високи, а тълпите туристи са огромни.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Сицилия? От декември до март времето е по-хладно и това изисква да имате по-топло облекло. Въпреки това температурите рядко падат под 10 градуса, така че прекалено дебелите дрехи са излишни. Зимата в Сицилия много наподобява пролет, така че освен топъл пуловер и яке е добре да си носите също и дрехи с къс ръкав, защото много често се случва дори и в разгара на зимата да ви стане твърде топло под силното сицилианско слънце. През април и ноември е добре да съчетаете пролетно с лятно облекло, тъй като през различните дни условията доста варират. В началото на април може още да ви е хладно, а в края на месеца може вече да се излежавате на плажа. За ноември се отнася същото. От началото на май до края на октомври най-подходящо е лятното облекло, а връхната дреха е по избор в зависимост от това дали ще ходите във високите parthenon sicilyчасти на острова и дали не сте твърде зиморничави. Имайте предвид, че при вулкана Етна например времето като цяло е доста хладно и е добре да си носите връхна дреха дори и през топлите месеци. През по-горещите месеци (особено юли и август) носете светло и много леко облекло и внимавайте колко време стоите на открито, тъй като жегата е доста тежка и трудно поносима, особено за жители на северните държави. Избягвайте най-горещите обедни часове. Слънцезащитните препарати и слънчеви очила са задължителни!