Лампедуза, Италия

lagoon of lampedusa southern mediterraneanЛампедуза е малък италиански остров сред водите на Средиземно море. Притежава уникално южно европейско очарование. Тук ще откриете едни от най-красивите лагуни в Европа. И всичко това в комбинация с изобилие от слънчева светлина през цялата година. Островът е много спокойно място, където властва традиционния средиземноморски стил на живот. Голяма част от храната на местното население идва от морето, а климатът тук е един от най-здравословните в света.

Географско положение. Лампедуза се намира в южната част на Средиземно море, на средата на пътя между Малта и Тунис. От географска гледна точка островът е част от континента Африка, но в културно и политическо отношение е европейски остров, който е част от Италия и като такъв е член на Европейския съюз. Островът е отдалечен на около 130 км от Тунис, на 160 км от Малта и на около 207 км от Сицилия. Координатите му са 35° северна географска ширина и 12° Lampedusa Italy the coast of Mediterranean Seaизточна географска дължина. Географското положение на Лампедуза в сърцето на Средиземно море я грави идеалното място за перфектна лятна почивка.

Климат. Лампедуза има горещ субтропичен средиземноморски климат. Има два сезона – лято и зима. Лятото е много дълго и горещо и прилича на това в Кипър, Крит и Андалусия. Лятото започва около втората половина на месец март или началото на месец април с бързо повишение на температурите, които по това време достигат до около 20°C, но заради силното слънце и ясно време се усещат като доста повече. През месец май вече е доста топло с дневни температури около 25°C на сянка. Максимумът на температурите е през месец август, когато достигат до около 32 – 33°C на сянка. След август температурите започват плавно да се понижават, но остава топло и подходящо за плаж чак до края на ноември, когато дневните температури са около 21-22°C. Зимата трае от декември до първата половина на март. Най-студен е януари с дневни температури около 16°C. Декември и февруари са с около градус – два по топли. Валежите през годината са оскъдни. Най-дъждовни месеци са ноември, януари и февруари, а най-сухи – юни юли и август. Като цяло обаче климатът е сух и дори и през зимата не вали много.

mediterranean sea on the island of lampedusaПрирода. По природата на Лампедуза се познава, че местният климат е сух и горещ. Растителността не е гъста. Виреят главно сухолюбиви и топлолюбиви видове. Срещат се най-вече финикови палми, които издържат на суша и високи температури, но също така и маслини и цитрусови дървета. Като цяло обаче островът има полупустинен вид. В местните пейзажи преобладават главно тревисти растения и маквиси, които тук-там разнообразяват бежовия скалист фон. Островът е известен с изключителните си лагуни, които се смятат за едни от най-добрите за плуване и гмуркане места в Европа. Макар, че повечето плажове са каменисти и на много места от каменистия бряг започва направо морето, крайбрежията на Лампедуза привличат като магнит любителите на гмуркането и плуването. Баровци акостират край брега с луксозните си яхти просто за да поплуват малко в прозрачните води около острова. Действително водите тук са кристално чисти, понеже брегът е изграден от по-големи или по-малки варовикови скали и липсва пясък, който да размъти водата.

Релеф. Лампедуза има хълмисто равнинен релеф. Надморската височина е незначителна. По-високи са западните части. Най-високата точка се издига само на 133 метра надморска височина. Бреговата линия е разчленена. Има множество малки, но много живописни заливчета с бистри води.

Население и селища. Населението на Лампедуза е малобройно и е концентрирано в югоизточната част на острова. spring flowers of lampedusaНаброява около 6000 жители, но през летните месеци се увеличава 6 пъти. По-голямата част от жителите живеят в град Лампедуза. Подобно на много други места по Средиземноморието и тук има едно осезаемо чувство за ориент. Тук никой никога не бърза. Животът тече на много бавни обороти. През обедните часове улиците видимо опустяват. Оживление се наблюдава сутрин и привечер, населението на Лампедуза се занимава с ежедневните си дейности.

Икономика. Икономиката на Лампедуза е базирана изключително на туристическата индустрия. Факта, че през туристическия сезон броя на туристите многократно превишава броя на местното население говори за стабилни приходи от туризъм. Разбира се, стандартът на живот в Лампедуза е по-нисък от този в големите градове на северна Италия, но все пак местното население има едно много добро качество на живота.

Най-доброто време за почивка на Лампедуза е през месеците май, юни, септември и октомври. Юли и август са твърде горещи, а през зимата е прекалено хладно за да се изкъпете в морето. Ако пътувате до лампедуза си носете дрехи, които държат хладно – избирайте широки дрехи от естествени материи и в светли тонове. Ако отивате в Лампедуза през зимните месеци (декември, януари и февруари) ще направите добре ако си вземете за всеки случай някои по-топли дрехи, защото може да захладнее, но си носете и тънки, пролетни дрехи, защото през по-голямата част от времето дори и зимата е топла и слънчева.

На кратко:

Население – 6 000 жители.

Официален език – италиански.

Официална валута – Евро.

Климат – субтропичен, горещ.

Най-горещ месец – август (33°C)

Най-студен месец – януари (16°C)

Растителност – финикова палма, маслини, цитруси, маквиси.

Най-голяма забележителност – лагуните в южната част на острова и руините във Вале де ла Бартола.