Лесото

lesotho africaЗемите на Кралство Лесото са заселени още от древността, а първите местни жители били ловци-събирачи. През вековете тук се установили идващи от север племена, говорещи на езика банту. През 1868 година територията на днешно Лесото е обявена за колония на Великобритания. След почти 100 години като част от Короната, Лесото придобива независимост на 4 октомври 1966 година. Днес Лесото е конституционна монархия в състава на Британската общност, а на чело на държавата стои крал.

Географско положение, граници и големина. Лесото е малка страна, която се намира в Южна Африка. Тя е анклав, който попада изцяло на територията на ЮАР. Заема площ от 30,355 кв км. В най-дългата си част от север на юг се простира на 241 км. Лесото е вътрешноконтинентална държава, която няма излаз на море. Въпреки това Индийският океан при град Дърбан в ЮАР се намира само на около 160 км на изток.

Релеф. Лесото е изцяло планинска страна. Нейната територия се намира изцяло на повече от 1400 метра. Най-високата точка на Лесото се нарича Табана Нтленяна. Тя попада в границите на Драконовите планини. Издига се на 3482 метра наморска височина в източните части на страната, не далеч от границите на ЮАР. На запад се намират някои заравнени територии, които се използват предимно за земеделие. Лесото с основание може да бъде наречена най-планинската страна в света по простата причина, че няма друга държава, чиято най-ниска тока да се намира на по-голяма надморска височина от Лесото.

lesotho mountain landscapeПрирода. Пейзажът на Лесото се доминира от високи планини, почти лишени от гори. Според ООН горски масиви покриват едва 1,4% от площта на страната. По-голямата част от нейната територия е покрита с храстовидна или тревиста растителност, но по-често могат да бъдат видяни единствено голи и безплодни скали. Между планинските склонове се спускат зрелищни клисури.

Животински свят. Лесото не притежава внушителни горски масиви, но за сметка на това може да се похвали с впечатляващ животински свят. Тук се срещат повечевто животни, типични за Африка като африкански лъв, леопард, чакал, хиена, сурикат, бивол, носорог, зебра, гну и много други. Поради особеностите на релефа обаче, някои типични африкански животни, като например крокодили, не се срещат тук. Поради по-голямата надморска височина в Лесото не се срещат някои опасни видове насекоми като комарите.

Климат. Лесото попада изцяло в тропичния климатичен пояс. Въпреки това поради особеностите на планинския релеф местните климатични условия съвпадат с тези на субтропиците и нямат нищо общо с класическия тропичен климат. Тук има хладна зима с дневни температури около 15°C и мразовити нощи с отрицателни температури. Летата са приятно топли, но не горещи с температури достигащи до около 27 – 28°C. Преходните сезони пролет и есен са изключително приятни с дневни стойности между 18 и 25°C. Нощите в Лесото са хладни дори и през лятото. Надморската височина не позволява на нощните температури да надхвърлят 14°C през най-горещия месец януари. През зимните месеци са възможни снеговалежи, а в най-високите части снежната покривка може да се задържи през цялата година.

Води. Лесото е страна, която въпреки малката си площ притежава значителни водни ресурси. През нейната територия преминават реките Ориндж, Макхаленг, Каледон и много други. В северната част на страната се намира язовирът Катсе, който се смята за вторият най-голям в Африка. Той е построен сред планинските склонове на течението на река Малибамат‘со.

lesotho hutНаселение. Населението на Лесото е около 2,2 милиона души и продължава да се увеличава. Около ¾ от цялото население на страната живее в селските райони. Най-голям град е столицата Масеру, чието население е над 230 000 души. Жителите на Лесото са предимно тъмнокожи, но има и малък брой европейци (предимно англичани) и азиатци (основно китайци). Най-голямата етническа група в Лесото е Басото. Тя обхваща над 99% от населението на страната. Официални езици в страната са сесото и английски. 9 от всеки 10 жители на Лесото са християни. Броят на протестантите и римо-католиците е сравнително еднакъв.

Кухня. Поради разнообразието от народи и култури, които са оставили следи по тези земи, националната кухня на Лесото е доста богата на вкусове и аромати. По отношение на подправките местните ястия са по-скоро пикантни. Това е резултат от влиянието на азиатската кухня върху местните кулинарни традиции. Тук се консумират различни видове зеленчуци като картофи, домати, патладжани, зеле, тиквички, лук и други. В менюто на местните жители често присъстват царевица и ориз. Най-важно място в храненето на жителите на Лесото заемат месните продукти. По консумация на месо на глава от населението страната се нарежда сред първите в Африка. Пилешко, говеждо, свинско и агнешко се консумират редовно, най-често с картофи и много подправки. Въпреки че страната няма излаз на море ще останете изненадани колко често морските храни присъстват на трапезата. Миди, раци, скариди и различни видове риба са важна част от ежедневното меню.

Икономика. Въпреки че попада в най-развитата и богата част на Африка, Лесото е развиваща се държава. Местното население има изключително нисък жизнен стандарт, а над 40% от жителите в страната живеят в дълбока бедност. Местната икономика се движи основно от селско стопанство, производство на водна електроенергия и добив на диаманти. Голяма част от местните са принудени да търсят препитание в съседната Република Южна Африка (ЮАР). Официалната валута на този вътрешноконтинентален африкански анклав е лоти (LSL).

Здраве. Преди да предприемете пътуване до Лесото посетете своя личен лекар и попитайте какви имунизации трябва да си направите и какви са рисковете за здравето. Тъй като Лесото се намира на голяма надморска височина, местният климат е доста хладен за тези географски ширини. Сравнително ниските температури възпрепятстват разпространението на много от тропическите заразни болести, които мъчат по-голямата част от Африка. Хладното време стимулира разпространяването на респираторните заболявания. В Лесото има голям брой хора заразени с вируса на ХИВ/СПИН. Въпреки усилията на правителството и международната общност да повишат здравния статус на местното население, детската смъртност в страната е доста висока, а средната продължителност на живота едвам достига 47 години.

mountain flowers lesothoКак да стигнем до Лесото? Мошоешое е единственото международно летище в Лесото. То се намира на 15 километра югоизточно от столицата Масеру. Поддържа редовни полети със страни от цял свят, особено с Южноафриканската република.

Кога да посетим Лесото? Ако сте решили да посетите Лесото е добре да го сторите през периода от септември до април. През тази част от годината дневните температури са по-високи от 20°C.

Какво да си носим? Въпреки че климатът е по-хладен от обичайното за тези ширини, слънцезащитният крем е задължителен. Не забравяйте, че тук на тропиците слънчевите лъчи са изключително силни, а надморската височина допълнително ги засилва. Ако пътувате през зимата обаче си носете топло облекло (пуловер, яке). Леко яке няма да ви е излишно дори и в разгара на летния сезон. Носете здрави и удобни обувки.