Лихтенщайн

the mountains of liechtensteinЛихтенщайн е много малка по площ алпийска страна, заключена между Швейцария и Австрия. Тя е световно известна с вълшебните си планински пейзажи и със своите изключителни пощенски марки, които са сред най-търсните и ценени от филантелистите по света. Лихтенщайн е страната с най-висок жизнен стандарт в света.

Географко положение. Лихтенщайн се намира в Централна Европа, в северната част на Алпите. Разположен е на 47° castle in vaduz liechtensteinсеверна географска ширина и на 9° източна дължина. Граничи с Швейцария на запад и с Австрия на изток, а Италия и Германия са на по-малко от час път с кола. Географското положение на Лихтенщайн е изиграло много важна роля в неговото икономическо, социално и културно развитие. Княжеството се намира в най-стабилния и икономически развит район на планетата.

Релеф. Лихтенщаин има два типа релеф – равнинен и планински. Равнинен е релефът в западната част на страната, от където протича река Рейн. Центърът на столицата Вадуц се намира на надморска височина около 460 метра. На изток се намират Тиролските Алпи, които заемат по-голямата част от територията на страната. Най-високата точка на Лихтенщайн се намира на границата с Швейцария в най-южните части на страната. Това е връх Хинтер-Граушпиц, който е висок 2599 метра.

Климат. Лихтенщайн попада в умерения климатичен пояс. В столицата Вадуц от май до септември времето е топло и приятно с дневни температури между 20 и 25°C. Най-високи са температурите през август, когато максималните достигат дори до 28 – 29°C. Септември бележи края на летния сезон. Тогава все още има много топли и приятни дни. През октомври и ноември температурите много бързо се понижават. Дневните температури падат от 15°C през октомври на 5°C през ноември. Дневните температури през декември януари и февруари са ниски и времето е доста студено с обилни снеговалежи. През тези месеци дневните температури са най-често в интервала от 0 до 5°C. Най-студено е времето през януари, когато максималните температури са дори още по-ниски и не надвишават 3°C. През март започват да се усещат the alps in liechtensteinпървите наченки на пролетта. Дните започват да се стоплят, а температурите поемат отново нагоре (около 10°C през март и около 14-15°C през април). Валежите са доста по-обилни през летните месеци, особено през юли и август. Тъмните, дъждовни облаци през лятото често се появяват сякаш от нищото и не рядко носят много обилни валежи. През зимата като цяло винаги е по-сухо. Зимните валежи са по-продължителни и по-слаби в сравнение с летните. През януари падат около 30мм, което е нищожно количество в сравнение с юли, когато падат до около 190мм.

Икономика. Лихтенщайн е най-богатата страна в света. Невероятно звучи, но е истина факта, че около ¼ от доходите на малкото алпийско княжество идват от производство и продажба на скъпи пощенски марки. Интересно е, че благодарение на малкото население на страната пощенските марки успяват до голяма степен да обезпечат един от най-високите стандарти на живот в целия свят. Иначе най-голям източник на доходи се явява туристическата индустрия. И тук обаче марките заемат достойно място. Голяма част от милионите туристи идват тук заради музеите, а музеят за пощенски мрки е сред най-популярните. Хората, които пристигат целогодишно в Лихтенщайн обаче, са привлечени не само от марките, които са важна част от местната култура, но и заради едни от най-красивите в света планински пейзажи. Удивителната и panoramic view over the green liechtensteinмного добре съхранена природа е основа на развитието и на селския туризъм. Но страната далеч не е зависима само от марките и туризма. Трябва да се отбележи и факта, че тя е един от най-големите производители на зъбни протези в света. Официалната валута на Лихтенщайн е Швейцарски франк, а Швейцария представлява Лихтенщайн в международните отношения. Двете държави са много силно свързани една с друга.

Население. Със своето население от около 35 000 души не е най-малката, но все пак е една от най-малките страни в света. Основният език на местното население е немски, а основната религия – християнство(католици). Основната част от населението живее в долинатана река Рейн. В столицата на Лихтенщайн – Вадуц – живеят поне 6000 жители. Това е най-големия и населен град в страната.

Атмосферата в Лихтенщайн е невероятна. Не може да се опише с думи – трябва да се почувства. Първото нещо, което посетителите усещат, когато пристигнат тук е комбинацията от много чист и свеж въздух и неописуемо спокойствие. Хората са мили и приветливи. Няма го онова напрежение и динамика, които се виждат в повечето големи градове в света. Тук всичко се прави някак с лекота.

fog over liechtensteinКога да посетим Лихтенщайн? Алпийското княжество предлага отличниусловия за туризъм през цялата година, така че когато и да отидете няма да сгрешите. През зимата Лихтенщайн прилича на пейзаж от приказките – пухкав сняг, побелели стрехи на страдите. Тази снежна феерия го прави едно от най-красивите места в света през зимата. През пролетта, когато природата се връща към живот е не по-малко очарователно. През лятото всичко е потънало в зеленина, а през есента широколистните дървета се обагрят в топли тонове – оранжево, жълто, червено. Лихтенщайн е най-подходящ за туризъм за тези, които търсят тишина и спокойствие сред красива планинска природа.