Люксембург

Великото Херцогство Люксембург (по-често наричано просто Люксембург) е разположено в сърцето на Западна Европа, където северните германски народи срещат горещата романска култура на юга. Страната е заключена между Германия, Белгия и Франция без излаз на Атлантическия океан. Заема площ от едва 2586 кв.км. и се подрежда сред най-малките независими държави в света.

luxembourg castleИстория. Люксембург е една от най-старите държави в Западна Европа. Основана е през 963 година от Зигфрид, граф на Арден. Първоначално е графство, а през 1354 година е обявено за херцогство. Заради своето географско местоположение между великите сили на Европа, в различни периоди на своята история Люксембург е бил под властта на Франция, Австрия, Испания, Холандия, както и в рацете на немския аристократичен род Хабсбурги. През 1815 страната временно става част от единна държава заедно с Белгия и Холандия под общото наименование Обединено нидерландско кралство.

Климат. Люксембург има прохладен умерен океански климат със свежи лета и меки зими. През юли температурите обикновено достигат до около 22-23°C, а през януари падат до около 2-3°C. Близостта на Атлантическия океан оказва силно влияние върху температурите и най-вече върху валежите. Те са обилни през цялата година достигайки своя максимум през януари. Юли е най-сухият месец, но въпреки това за разлика от Средиземноморието тук няма характерни летни засушавания. Всеки месец има средно между 10 и 20 дни с валежи. Люксембург е сред страните в Европа с най-облачно и мрачно време, особено през зимното полугодие. Въпреки това преобладаващите зимни валежи са от дъжд поради сравнително високите зимни температури.

wineyard luxembourgПрирода. Люксембург може да бъде мислено поделен на две доста различни части. Северната част от страната е заета предимно от ниска планина с максимална надморска височина от 558 метра. Тази част от Великото херцогство е сравнително дива и доста по-рядко населена. На юг преобладава хълмиста равнина с височина между 200 и 400 метра, заета предимно от ферми и голям брой разпиляни малки градчета. Около 37% от територията на страната е покрита с гори, около ⅔ от които широколистни. Подобно на други страни в тази част на Европа, пейзажите на Люксембург са пленителни и омагьосват туристите с изумрудената си зеленина през пролетта и лятото. На изток край немската граница се простира живописната долина на река Мозел, която е най-ниската част на Херцогството. Животинският свят на страната е типично европейски и е много разнообразен въпреки малката територия. В тревистите райони той е представен предимно от дребни гризачи и грабливи птици, докато в гористите местности се срещат порове, невестулки, диви прасета, диви котки, язовци, голямо разнообразие от прилепи и други.

Население. Според данни на Световната банка през 2012 година Люксембург има население от около 531,441 души. Подобно на други европейски общества, етническото разнообразие тук е значително. Приблизително един от всеки трима души е чужденец като най-много са заселниците от други страни на Западна Европа и Балканите. Основна религия тук за над 95% от населението е християнството, като по-голямата часто от жителите са католици и по-малко са протестанти. Юдаизъм и ислям са други често срещани религии в Люксембург. Населението на Херцогството говори три езика – люксембургски, френски и немски. То е разпределено изключително неравномерно по територията на страната. Голяма част от местните жители живеят в столицата Люксембург и в по-големите градове Дюделанж и Еш-сюр-Алзет в южната част край границата с Франция.

luxembourg cityИкономика. Люксембург е сред най-силно развитите и напреднали страни на планетата. Местното население се радва на изключително висок жизнен стандарт, висок индекс на човешко развитие и множество социални придобивки. Водещо значение има секторът на услугите. Страната е сред водещите европейски и световни финансови центрове, а банковата система е изключително силно развита, като на територията на страната има над 200 банки. Промишлеността отстъпва на финансовата сфера и е концентрирана изцяло в крайните югозападни части на страната. Въпреки това сектори като автомобилостроене, корабостроене и производство на бира са много добре развити. Люксембург има добре развито селско стопанство с добре застъпено животновъдство и растениевъдство. Въпреки че се намира доста на север, регионът е известен със своите лозя и винопроизводство. Това се отнася особено за района по течението на река Мозел.

Международно влияние и авторитет. Макар че е сред най-малките страни в света, Люксембург се нарежда сред най-авторитетните и влиятелни държави на планетата. На 1 януари 1948 година Люксембург заедно със своите съседи Белгия и Нидерландия (Холандия) заедно основават икономическият и митнически съюз Бенелюкс (името идва от първите букви на трите държави). Това се счита за първообраз на днешния Европейски съюз. Освен това през 1949 година Люксембург е една от страните основателки на НАТО. През следващите десетилетия Херцогството е една от страните-водачи които вдъхновяват по-нататъшното развитие и интеграция в обединена Европа. Тук се намират някои от най-влиятелните институции на Европейския съюз като Европейската инвестиционна банка, Европейския съд и други.

Кухня. Великото Херцогство е една от най-популярните дестинации за кулинарен туризъм в Европа. Множество местни ресторанти са удостоени с престижните звезди Мишлен, доказателство за изключителни постичения в кулинарното изкуство. Сама по себе си националната кухня на Люксембург е изключително вкусна и богата, силно повлияна от съседните страни Германия, Франция и Белгия. В приготвянето на местни ястия се използват най-вече продукти типични за Централна Европа, но с типично за френската кухня средиземноморско усещане. Като цяло местните ястия са по-скоро прости и лесни за приготвяне и залагат на естествените вкусове без твърде много подправки. Важно място заемат свинско месо, дивеч, риба, картофи и боб.

Какво да опитаме докато сме в Люксембург? Не пропускайте да опитате най-вкусните местни деликатеси като свински пушен врат с боб, което се счита за национално ястие в Люксембург, както и вкусна пастърва от местните реки сервирана със свежи зеленчуци. Задължително опитайте нещо с картофи, тъй като те се считат за една от най-важните храни в местната кухня. Бихте могли да ги опитате печени с подправки или под формата на по-сложно ястие като прословутите люксембургски картофени палачинки. Насладете се на известните люксембургски печени наденички с леко пикантен привкус като може да прибавите към тях и порция пържени картофки, които повечето жители на страната много обичат. Ако обичате сладкиши опитайте традиционна люксембургска плодова пита или понички с пудра захар. Херцогството е известно с висококачествените си вина и бира, които са чудесна добавка към вкусната храна.

Какво да не пропускаме докато сме в Люксембург? Може да започнете своята обиколка на Люксембург с разходка в стария град на едноименната столица Люксембург. Мястото е подходящо за посещение на занаятчийски ателиета и закупуване на най-различни сувенири. Една от най-големите забележителности тук е внушителната арка на моста Понт Адолф, който е завършен през 1903 година. Сред най-внушителните сгради тук са Херцогския дворец от 16-ти век, както и величествената фасада на катедралата “Нотр Дам”. Говорейки за дворци трябва да споменем, че великото Херцогство е известно с своите над 130 замъка, един от най-вълнуващите от които е Вианден, напълно реставриран и отворен за посетители. Задължително трябва да включите в маршрута си и посещение на крепостта Буршайд, считана за една от най-старите и вълнуващи в страната. Обект на голям туристически интерес е замъка Еш-сюр-Сур, който днес представлява добре запазени руини от древна крепост. Най-впечатляващото е, че изграждането на сградата първоначално започнало през 927 година, тоест преди основаването на самото Херцогство! Въпреки това крепостта придобива днешния си вид едва през 13 век. Освен с многовековните си замъци, Люксембург се слави с прекрасните си паркове и градини, които са истинско удоволствие за сетивата. Сред най-интересните са Средиземноморската градина в Швебзинген, която е известна с топлолюбивите си южно европейски растителни видове, Френските градини на двореца Анзембург, които са истински шедйовър по открито небе, както и паркът Колпах. Една от задължителните спирки на всеки посетител в Люксембург трябва да бъде Ехтернах с удивителния Бенедиктински манастир и прекрасния общински парк с градините Ехтернах Аби.

Кога да посетим Люксембург? Макар че страната има мек климат, най-доброто време за туризъм тук е месец юли когато температурите са най-високи, а небето най-безоблачно. Освен това Великото Херцогство е добра алтернатива за бягство от летните горещини, които обхващат големи части от Европа всяка година.

Как да стигнем до Люксембург? Великото Херцогство е сред най-лесно достъпните дестинации на континента. Международното летище Финдел разположено на 6 километра извън столицата Люксембург поддържа редовни линии до големи градове във всички точки на Европа и други части на света. След като веднъж сте пристигнали в страната бихте могли да стигнете до всички нейни точки за по малко от час тъй като разстоянията тук са наистина малки, а инфраструктурата и транспортът са отлични.