Македония

ohrid lake the town of ohrid macedoniaМакедония е малка страна, разположена в сърцето на Балканския полуостров. Граничи със Сърбия, България, Гърция и Албания. Заема територия от само 25 333 кв.км., но местоположението и е кръстопътно и изключително благоприятно. По-голямата част от територията на страната е заета от планини. По-голямата част от годината планинските върхове са покрити със снежна шапка. Най-високият връх в Македония е Голем Кораб, разположен в планината Кораб. Той е висок 2 760м. Македония е покрита с гъсти широколистни, смесени и иглолистни гори, а по-ниските райони на страната са заети основно от обработваеми земи.

Всъщност това не е очудващо – като цяло повечето страни от Балканския полуостров са доста плодородни и имат много подходящ климат за развитието на селско стопанство. Тук заради мекия климат и изобилие от слънчеви дни в годината се отглеждат качествени сортове грозде и се произвеждат превъзходни вина. Символ на Македония е Охридското езеро. То се смята за едно от най-красивите езера в Европа. Малка частohrid church macedonia от езерото е разположена на територията на Албания, но по-голямата част е в Македония. В по-голямата си част езерото е заобиколено от зелени планини, а често склоновете им се спускат стръмно към спокойните езерни води. Охридското езеро е доста дълбоко. На места водите му достигат дълбочина от 288 метра. На изток от Охридското езеро се намира Преспанското. То е разположено на малко по-голяма надморска височина и околностите му са доста по-малко населени. Тук дивата природа взема превес. Това обаче не го прави по-малко красиво, дори напротив. Макар че притежава по-малко слава, то е не по-малко красиво. Преспанското езеро притежава изключителен чар. Околността му е много запазена и съвременната цивилизация почти не е оставила своя отпечатък. Интересно е да се спомене, че въпреки малката си площ, то е разположено на територията на 3 държави – Македония, Албания и Гърция.

Македония има население от около 2 000 000 души. От тях около 600 000 живеят в столицата Скопие, която се явява най-големият, развит и динамичен град в страната. Въпреки, че Македония е развиваща се страна със сравнително нисък стандарт на живот, в централните части на столицата има молове, шопинг центрове, beach of struga macedoniaнай-различни магазини и ресторанти. Въобще в центъра на Скопие, подобно на всеки друг европейски град има голямо разнообразие от начини, по които човек да похарчи парите си. Река Вардар пресича Скопие през центъра на града и се отправя на югоизток към Бяло море. Истинската Македония обаче ще усетите извън пределите на големият столичен град и ако вече сте хвърлили око на тази страна като туристическа дестинация знайте, че е добре да се ориентирате към местата, които са наситени с история и архитектурни паметници. В Македония има градове, в които духът на миналото, културата и традицията направо се носят като аромат във въздуха. Такива са Струга, Битоля и най-вече перлата на Македония – Охрид. Тези градове са важни туристически центрове и пътуването ви до тази малка балканска страна няма да е пълно ако не се потопите в старинната им атмосфера.

Струга е малък град, който се намира недалеч от границата с Албания. Има население от около 40 000 жители. Основната част от населението се състои от албанци. Македонците са втора по брой етническа група. Градът е тих и много спокоен. Основното му предимство е, че се намира на брега на известното Охридско езеро. Градът има малки и тесни улички, а много от сградите са с традиционна архитектура. Като всеки курортен град и Струга изглежда ведро и привлекателно, а инфраструктурата е сравнително добра. По улиците ще видите множество хотелчета и ресторантчета. Градът разполага с каменист плаж. Макар че Македония няма море, доста често езерото го замества, особено когато говорим за туризъм. Недалеч от Струга се намира най-красивият и известен град в страната – Охрид. Той има население от около 55 000 души. По-голям е от Струга и е beautiful wild nature near ohridнай-важната туристическа дестинация в Македония. В северната част на Охрид има няколко малки, но много хубави плажа, които през топлото и слънчево лято се пълнят с посетители и гости на града. Старият град на Охрид ще ви плени с романтичната си атмосфера. Близо до брега стръмни и тесни улички криволичат сякаш без посока, а около тях старинни къщи позират пред фотоапаратите на хилядите туристи. Тук всичко изглежда така сякаш времето е спряло много отдавна. Ритъмът на живот е спокоен, а старите културни и семейни ценности все още са много важни и ценени. Македония и особено околностите на Охридското езерото се считат за едно от най-важните места за християнството в Европа. Тук ще откриете наистина хиляди църкви, параклиси и манастири, но някои от тях като църквата Свети Климент и Панталеймон, Света София и манастирът Йоаким Осоговски няма как да пропуснем. Сред най-важните забележителности на Охрид са също Самуиловата крепост, както и Робевата къща. Охрид, както виждате е много повече от красива природа и красиви гледки към Охридското езеро. Той е символ на култура. Градът е много важен исторически център. Именно тук през 886 година е създадена и процъфтява Охридската книжовна школа, която е важен момент от българската история.

monastery st. yoakim osogovski macedoniaНо малките и живописни градчета не са единствената причина да посетите Македония. Страната има много приятен умерен климат с много топли и слънчеви дни в периода от май до края на септември. През този период температурите в Македония варират от 21 до 31°C. Зимата е по-малко подходяща за туризъм. Тогава температурите падат до около 5°C. Ако пътувате до Македония в периода от май до септември тънките летни дрехи ще са ви напълно достатъчни. Е, ако сте в Македония през май или края на септември все пак ще е добре да включите към багажа си и някоя тънка връхна дреха като дънково яке например за всеки случай. Ако все пак обаче сте решили да пътувате през зимата, тогава е добре да си носите по-топли дрехи, тъй като тук от декември до февруари се случва дори да завали сняг. Макар че Македония няма сурова зима, все пак температурите не са толкова високи като на брега на Средиземно море.

Ако искате да разгледате цяла Македония и желаете да организирате сами всичко, първо си направете списък с основните забележителности, а след своето пристигане в страната съгласувайте плановете си с мнението на някой туристически консултант. Насочете вниманието си основно към района на Охридското езеро. Той е нещо като македонската ривиера. Второто, което трябва да направите е да се погрижите за транспорта си скоро след пристигането си. Помислете за наемане на кола. От обществения транспорт не очаквайте кой знае какво. Тук е мястото да споменем, че поради малката си територия Македония може да бъде разгледана доста подробно само за няколко дни освен ако не сте си поставили за цел да разгледате всички night view of skopie macedoniaцъркви и манастири в страната – за това вероятно няма да ви стигне дори една година. Ако наемете кола ще можете да се възползвате пълноценно и да оползотворите своята почивка, дори и ако не разполагате с много време. В двете си най-отдалечени точки Македония е дълга около 215 километра, тоест в рамките на един ден вие бихте могли да посетите забележителности, които се намират в съвсем противоположни точки от страната. Ако приемем столицата Скопие за отправна точка, вие ще пътувате не повече от два часа до която и да е точка на страната. От гледна точка на цените Македония винаги е била една от по-лесно достъпните туристически дестинации, въпреки че никога не страдала от липса на туристически интерес. Тук цените са сравнително ниски и бихте могли да посетите много ресторанти и шопинг центрове без да похарчите много.