Мадагаскар

madagascar tropical paradiseМадагаскар е четвъртият по големина остров на планетата и притежава изключително красива природа. Тази откъсната от Африка земя е предложила на своя растителен и животински свят възможност да се развиват отделно от видовете на континента. В резултат на това днес Мадагаскар е дом на множество създания, които могат да се видят само тук и никъде другаде. След дългогодишно изсичане на горските масиви, днес Мадагаскар полага големи усилия да съхрани своята неповторима природа.

Географско положение, граници и големина. Мадагаскар е островна държава в южното полукълбо. Намира се между 11,57 и 25,36° южна ширина сред водите на Индийския океан, на около 420 км от крайбрежието на Мозамбик, Югоизточна Африка. От континента го разделя Мозамбикския проток. Мадагаскар е най-големият африкански остров. Заема площ от 587 040 кв.км. В най-дългата си част от север на юг се простира на повече от 1570 км.

Климат. По-голямата част от остров Мадагаскар попада в тропичния климатичен пояс, като единствено крайните северни райони имат субекваториален климат. Времето е топло през цялата година. В по-голямата част от острова температурите варират между 24 и 32°C. Климатът е влажен на изток и по-сух на запад. Въпреки че Мадагаскар като цяло не страда от толкова жестоки засушавания както някои страни на континента, тук има ясно изразен сух и дъждовен сезон. През дъждовния сезон валежите могат да достигнат и дори да надвишат 500 мм, докато през сухия сезон могат да падна едва 100 – 120 мм. Често явление през по-топлото и дъждовно полугодие са тропическите циклони. Климатът в планините райони на страната традиционно е по-хладен и влажен в сравнение с крайбрежието.

Релеф. Мадагаскар притежава разнообразен релеф. Източната част на острова е заета в по-голямата си част от дълги, но тесни равнини. Те са разположени между крайбрежието на Индийския океан и стръмните склонове на Централните планини, които се простират от север на юг по цялото протежение на острова. Западната част на Мадагаскар също е заета от равнини, които обаче постепенно увеличават надморската си височина превръщайки се в част от планинския масив. Най-високата точка на острова е връх Маромокотро, който се издига на 2876 м надморска височина. Бреговата линия на Мадагаскар като цяло е слабо разчленена с някои малки изключения в северните части на острова.

madagascar baobab treeПрирода. Природата на Мадагаскар е изключително разнообразна. Страната е едно от местата с най-голямо разнообразие от растителни и животински видове в Африка.

Югозападен Мадагаскар е зает от полупустинни пейзажи. Растителността е рядка, представена предимно от някои видове сухолюбиви храсти. Има опасност тази част от Мадагаскар да се превърне в пустиня.

Северозападен Мадагаскар е зает от типичен субекваториален пейзаж. Тази част от острова е покрита с живописна савана. Обширни тревни площи са разнообразени от храсти или самотни дървета. Често се среща един типичен представител на дърветата в Африка – баобабът. Това дърво се разпознава доста лесно по характерното си изключително дебело стъбло и тесни малки клончета. Пейзажът в тази част на Мадагаскар се променя от златист до ярко зелен в зависимост от това дали е сух или дъждовен сезон.

Източен Мадагаскар значително се отличава от западните части на острова. Тук виреят влажни субекваториални гори, които са дом на голямо разнообразие от редки животински видове.

Макар че са силно засегнати от безразборното изсичане, горите на Мадагаскар са рай за дивите животни. Островната страна отделя много средства, в това число и големи суми от чуждестранна помощ, за защита и опазване на това съкровище.

Тъй като е откъснат от континента, местният растителен и животински свят се състои от множество видове, които са еволюирали самостоятелно и днес не се срещат на друго място. Такива растения и животни се наричат ендемити. Едно от най-вълнуващите ендемични създания на Мадагаскар са лемурите. Това са примати, които се срещат единствено тук и на някои от близките острови. Макар че по големина варират, лемурите имат някои доста характерно общи черти. Една от тях са големите и ококорени очи, които са пригодени за нощно виждане, тъй като лемурите като цяло са нощни животни. Тези създания живеят основно по дърветата и рядко слизат на земята. Те са всеядни и храната им може да се състои както от насекоми и други дребни животинки, така и от растения. Лемурите са символ на остров Мадагаскар, така както е кенгуруто в Австралия. Те са добре познати на местното население, което се страхувало от тях, считайки ги за нощни духове.

Като цяло хищниците на остров Мадагаскар се отличават от тези на африканския континент. Тук не се срещат лъвове, леопарди или хиени. Най-едрият сухоземен хищник на Мадагаскар е фоса. Това е животно, наподобяващо мангуста, което се храни основно с птици и дребни гризачи. Най-опасният хищник на острова обаче се спотайва под повърхността на сладководните басейни. Това е нилският крокодил. Днес броят на тези хищници сериозно е намалял и се срещат само в някои райони на страната.

Икономика. Мадагаскар е развиваща се страна с изключително нисък жизнен стандарт. Много от местните жители оцеляват с по-малко от два долара дневно. До голяма степен бедността на този красив остров е причинена от дългогодишната политическа нестабилност. Средата на 70-те години Мадагаскар прави опити за изграждане на комунистически режим, който за по-малко от 20 години оказва катастрофално влияние върху местната икономика. Въпреки това на континента има доста по-бедни страни, които са в по-неизгодно икономическо състояние. Основа на местната икономика е слабо развитото екстензивно селско стопанство. Липсва модерна техника, а при нужда от увеличаване на реколтата се увеличават обработваемите земи. Основни селскостопански култури на острова са ориз, боб, маниока, кафе и други. Мадагаскар е най-големият износител в света на ванилия, която е доста ценна суровина в хранително-вкусовата, парфюмерийната и козметичната промишленост. На острова се отглеждат също и някои тропически плодове като банани, манго и папая. Почвите на Мадагаскар като цяло не са много плодородни. Годни за земеделие са съвсем малка част от земите на острова. Грамотността на Мадагаскар е над 70%, което поставя страната сред по-образованите африкански държави. Мадагаскар добива някои полезни изкопаеми като графит и нефт.

Население. Остров Мадагаскар е заселен вече над 2000 години. Населението е приблизително около 21 милиона души и продължава да се увеличава с няколко процента годишно. В по-голямата си част местните жители са малагаси. Етнически малагасите са смесица от преселници от източните части на Индийския океан (по-точно от островите на днешна Индонезия) и африканско население. Около 9 век по тези места се появили първите арабски търговци, някои от които останали по тези земи. През вековете местните жители успяли да съхранят голяма част от традициите и културата си непроменени. Днес повече от половината жители на Мадагаскар изповядват местни традиционни вярвания. Второ място по значение заема християнството с малко повече от 40%. На трето място по разпространение в Мадагаскар е ислямът. Основен език на Мадагаскар е малагаски, но английски и особено френски са доста популярни сред местните жители.

Туризъм в Мадагаскар

Кухня. Малагаската кухня се смята за доста разнообразна, тъй като съчетава в себе си хранителни навици от Африка, Европа и Азия. Усеща се силно влияние от Франция, Англия, Индия, Китай, Индонезия и други държави, особено от района на Индийския океан. Кухнята на Мадагаскар се базира основно на продукти местно производство. Ориз, боб и картофи най-често присъстват на трапезата приготвени по различни начини. Оризът сам по себе си може да бъде наречен „душата“ на малагаската кухня.

lemurs madagascarТипично за Мадагаскар е съчетанието на различни вкусове и аромти, но без да се добавят много подправки. Бързо ще забележите, че местната кухня не е много пикантна и се набляга на естествените вкусове на съставките. Едно от най-традиционните ястия на острова се нарича коба. То е сладко на вкус и представлява доста странна комбинация от ориз, ядки и банани. Малагасите са големи почитатели на месото, но го консумират в умерено количество. Често на трапезата присъстват пилешко, говеждо, козе и свинско месо. Тъй като Мадагаскар е заобиколен от океан, местните жители традиционно консумират различни видове морски храни – риба, раци, скариди, миди. От морските деликатеси се приготвят както основни ястия, така и огромно разнообразие от салати.

Ако има нещо, което да присъства на масата по-често от ориз, това със сигурност са плодовете. Има ги в неограничени количества и може да се открие внушителен асортимент. Тропическите плодове имат изключително широко разпространение в местната кухня. Кокосов орех, манго и банани често са една от главните съставки на основни ястия. Често тропическите плодове се поднасят като гарнитура към месо или се използват в приготвянето на сладкиши. Малагашите са пословични с любовта си към сладкото и особено към консумацията на свежи плодове. Понякога за десет се поднася дори захарна тръстика.

Не пропускайте: Едно от най-вълнуващите места за туризъм в Мадагаскар е провинция Антсиранана. Тя заема крайните северни части на острова. Тук е най-живописната, красива и силно разчленена брегова линия на Мадагаскар. Разположен край дълбоко врязан в сушата залив, град Антсиранана е едно от най-интересните места в страната. Макар че със своите 83 000 жители градът е 6-ти по големина, той е сред водещите туристически центрове в страната. Той привлича туристи главно със своята очарователна колониална архитектура. На източното крайбрежие на провинция Антсиранана ще откриете великолепни лагуни с лазурни сини води. Тук при островите Нуси Диего и Нуси Суарез пясъкът е бял, а морските води изумрудени.

Със своите прекрасни тропически плажове и топъл климат Мадагаскар е атрактивно място за морски туризъм. Непосредствено до северозападното крайбрежие на провинция Антсиранана се намира малкият остров Нуси Бе. Той притежава красива и живописна природа. Златните плажове и красиви коралови рифове са причина за възникването на няколко малки курортни комплекса на острова. Нуси Бе се смята за най-атрактивното място за почивка в Мадагаскар. Обстановката е изключително спокойна и непретенциозна. Тук бихте могли да се излежавате на някой хамак под сянката на кокосовите палми и да забравите напълно за грижите и проблемите. Вътрешността на острова е вълнуващо и любопитно място за туризъм. Тук бихте могли да видите някои от местните видове лемури в естествената им среда.

Едно от местата, които не бива да пропускате докато сте на острова е столицата Антананариво. Основан през 1625 година, днес тя е най-големият и динамичен град на острова. Разположена е в централните планински части на Мадагаскар и по тази причина има по-хладен климат.

Едва ли ще посетите Мадагаскар без да се насладите на неговата удивителна природа. Непременно ви препоръчваме да посетите някой от местните национални паркове. Днес около 10% от площта на Мадагаскар се състои от защитени територии. Разбира се човек не би могъл да обиколи всички тези места ако не разполага с неограничено свободно време. За тези обаче, които искат за кратко време да видят възможно най-много от местната природа препоръчваме Национален парк „Масалоа”, който е сред най-големите в Мадагаскар.

Кога да посетим Мадагаскар? Най-подходящото време за туризъм на острова е през южната зима от юни до септември. Тогава температурите са най-приятни, а валежите незначителни. Ако посетите Мадагаскар през месец юли например ще можете да се насладите на приятни температури от около 24°C в крайбрежните райони и около 21°C в столицата Антананариво. Времето по крайбрежието на Мадагаскар е топло и подходящо за плаж през цялата година.

madagascar arable landКакво облекло ще ни е необходимо? Без значение по кое време от годината посещавате Мадагаскар летните дрехи трябва задължително да присъстват в багажа ви. Имайте предвид, че това е тропически остров и тук ниските температури са голяма рядкост. Въпреки това столицата на страната е разположена в планинска местност и ако я посещавате през зимните месеци трябва да сте подготвени с лека връхна дреха и дълги панталони. Нощните температури в Антананариво понякога падат до 9 – 10°C. Добре е да си носите както отворени летни обувки и чехли, така и по-здрави обувки, подходящи за туризъм в гористи и извънградски местности.

Допълнителна информация:

*Република Мадагаскар е официалното наименование на страната.

*Официална валута е мадагаскарски ариари.

*Мадагаскар е независима страна от 1960 г.

*Национален празник е денят на независимостта – 26-ти юни.

*В Мадагаскар се шофира от дясната страна на пътя.

*Често ще видите местни жени облечени в сари, което е доказателство за връзката на острова с азиатската култура.