Малави

malawi landscapeРазположена в Югоизточна Африка, Малави заема площ от 118 480 кв.км. Страната е вътрешноконтинентална, без излаз на море и се намира на около 200 киломтра от Индийския океан. Заключена е между Танзания, Мозамбик и Замбия. Малави, заедно с останалите страни от Южна Африка, е член на САДК (Южноафриканската общност за развитие).

Населението на Малави е около 15 милиона души. По-голямата част от тях живее в селските райони на страната и се занимава със земеделие. Отглеждането на тютюн, чай и памук е основният източник на доходи за местните жители и най-важното перо в икономика. За съжаление Малави често става жертва на жестоки жеги и дълготрайни засушавания, които унищожават и без това оскъдната земеделска реколта, обричайки населението на глад и трудности. Най-голямото богатство на Малави са нейните значителни водни ресурси, благодарение на които над 90% от електроенергията се произвежда във ВЕЦ.

Днес през 21 век Малави е една от най-бедните страни в Африка. Нейното население страда от висока детска смъртност, ниска средна продължителност на живота (до около 54 години) и масово разпространение на опасни инфекциозни болести. СПИН е най-коварната болест в Малави. Тази зараза е оставила след себе си стотици хиляди сираци и е основна причина за преждевременна смърт сред населението. Най-сериозните проблеми в африканската държава са свързани с разпространението на болестта и недостигът на квалифицирана медицинска помощ.

Населението на Малави е разнородно. Състои се от различни етнически групи. Най-многобройни са чева и ломве, които заедно представляват около 50% от цялото население на страната. В религиозно отношение също се наблюдава разнообразие. Над 80% от местните жители са християни, следвани по брой от мюсюлманите. Има обаче и много други местни вярвания, които носят внушително разнообразие и колорит на малавийското общество. Заради високата раждаемост и преждевременната смъртност в резултат от СПИН и различни други заболявания, днес почти половината от населението на страната е под 18 годишна възраст, което поставя Малави сред най-младите нации в света.

lake malawiМалави притежава изкючителна природна красота. По-голямата част от страната е заета от планини и високи плата с надморска височина над 1000 метра. Най-високият връх в страната е Сапитва и се издига на височина 3002 метра над морското равнище в планината Муланхе, в югозападната част на Малави, не далеч от границата с Мозамбик. По-хладният и влажен климат във високите части е причина за богатство от растителни видове. По-ниските равнинни територии са сухи, горещи и заети от просторни савани. Източните и североизточни части от страната са покрити от водите на езерото Малави. То е толкова голямо, че стоейки на брега по-скоро бихте помислили, че това е море. На практика езерото обхваща около 1/3 от територията на страната, а бреговете му на много места са заети от обширни пясъчни плажове. От езерото Малави извира най-голямата река в страната. Тя се нарича Шире, извира от южната му част и тече на юг докато се влее в пълноводната африканска река Замбези. Самата страна и езерото Малави са част от прословутата рифтова долина в Африка. Мястото е изключително интересно от геоложка гледна точка и в пределите на страната са снимани множество документални филми, показващи местната природа със своята богата флора и фауна.

Малави попада в субекваториалния климатичен пояс. Страната има два сезона – сух зимен и дъждовен летен. Температурите са постоянно високи и варират между 24 и 30°C. В по-ниските части от Малави обаче не са изключени жеги с температури дори над 45°C. Като цяло дните са топли през цялата година, но през зимната когато времето се засуши нощите стават доста хладни, дори студени, с температури под 10°C. Дъждовният сезон трае от ноември до април и през най-дъждовните месеци падат малко над 200 милиметра.

malawi elephantsМалави притежава изключително богата фауна. Тук се срещат на практика всички едри представители на животинския свят в Африка. Страната е дом на едри тревопасни животни като зебри, антилопи гну, биволи, жирафи и носорози. От едрите хищници можете да видите лъвове, хиени, леопарди, гепарди, чакали и други. Във водните басейни живеят огромни крокодили и хипопотами. Най-едрите животни, живеещи в Малави са африканските слонове. Страната е дом на стотици видове птици, но най-емблематични са лешоядите. При толкова богат животински свят и такова разнообразие от хищници и тревопасни те никога не остават гладни. Голямото водно богатство на Малави предопределя разнообразието от водни птици, както и на такива, чиито живот е тясно свързан с реките, езерата и блатата. Сред най-известните са чаплите и земеродните рибарчета, които се спускат със светкавична бързина и вадят малки рибки от водата. Красивата природа на Малави е защитена в границите на 5 национални парка (езеро Малави, Касунгу, Ленгве, Ливонде, Нийка) и 4 резервата. Основната причина за създаването на повечето от тях, подобно на много други защитени територии в Африка, е да се осигури убежище за дивите животни.

В Малави има два обекта, които са под егидата на ЮНЕСКО като част от световното природно и културно наследство. Първото от тях е национален парк „Езеро Малави“. То се присъединява към списъка през 1984 година. Втора се присъединява към ЮНЕСКО областта Чонгони Рок-Арт. Тя е известна с древните си скални рисунки, дело на хора, които населявали тези места още през каменната ера.

Кога да посетим Малави? Най-добри за туризъм са климатичните условия през сухия сезон от май до октомври. Тогава и температурите са най-приятни, а опасността от жеги е най-незначителна.

Как да стигнем до Малави? Международното летище в столицата Лилонгве обслужва полети идващи и заминаващи към страни от целия свят, но най-редовни са линиите с останалите страни от тази част на Африка. Ако от града в който живеете няма директни полети до Лилонгве винаги бихте могли да пътувате до градове като Найроби (Кения) или Йоханесбург (ЮАР) и да се прикачите на друг самолет към столицата на Малави.

malawi savannahКакви дрехи да си носим? Не забравяйте, че Малави е бедна страна. Избягвайте скъпи и набиващи се на очи дрехи. Предпочитайте леко, удобно и ежедневно облекло, съобразено с топлото време. Носете си здрави и удобни обувки, особено ако ще ходите на сафари. Слънчевите очила и слънцезащитен крем са задължителни през цялата година.

Какво да не пропускаме докато сме в Малави? Не пропускайте да предприемете сафари сред дивата природа. Тук има уникални животни, които иначе ще видите единствено по телевизията.

Какво да опитаме? Препоръчително е да опитате „ншима“. Това е най-популярното ястие в Малави. Проготвя се на базата на царевица или по-рядко от сорго. Тъй като е от зърнен произход се приема се като основа на всяко хранене.

Допълнителна информация: Тъй като Малави е бившо британско владение, официален език в страната е английски. Ако планирате да наемете автомобил е добре да знаете, че тук, подобно на много други бивши британски колонии, се кара от лявата страна на пътя. Официална валута в страната е малавийска квача (MWK). Въпреки че някои търговци приемат разплащане в долари или евро, най-добре е да разполагате с местна валута.

Опасности: При пътуване в Малави е важно да сте запознати с опасностите, които носи контактът с дивите животни. Тук има едри хищници и тревопасни, които не бива да доближавате освен като част от туристическа група и под контрола на опитен екскурзовод. Внимавайте с насекомите, особено с паяците, защото сред тях има някои, които са отровни и доста опасни. Пазете се от отровни змии. Използвайте репелент, който ще държи комарите далеч от вас. Бъдете предпазливи ако пътувате самостоятелно с автомобил извън населените места. Подобно на много други бедни африкански страни, тук също има опасност да бъдете нападнати, ограбени и дори отвлечени.

Погрижете се за здравето си: Преди да пътувате в Малави е добре да знаете, че в страната се разпространяват голям брой опасни инфекциозни заболявания, характерни за тропиците. Болести като малария се срещат доста често. Добре е преди пътуване да посетите вашия личен лекар и да го попитате как да се предпазите от заболявания по време на вашето пътуване.