Малайзия

С площ от 329 758 квадратни километра, Малайзия е малко по-малка по територия от Финландия. Страната е разположена в Югоизточна Азия, в един изключително богат на биологични видове край на света. Граничи с Тайланд, Индонезия и Бруней, а от Сингапур се отделя единствено чрез тесния проток Джохор. Страната се състои предимно от различни по големина острови, които се счита, че са приблизително 878 на брой. Западната част от Малайзия заема южната част на полуостров Малака, който на север попада в Тайланд. Източните части на Малайзия заемат предимно северните територии на остров Борнео, наричан още Калимантан.

Климат на Малайзия

кулите петронас в куала лумпурМалайзия има много горещ и влажен екваториален климат. Температурите са високи през цялата година и почти не се променят. Обикновено са около 32 – 33 градуса, в много редки случаи стават малко по-ниски или по-високи. Нощните температури също са много високи – обикновено между 23 и 25°C. Тъй като Малайзия се намира на екватора, времето е като цяло доста дъждовно. Валежите са обилни през всички месеци, но най-големите количества падат през месеците октомври, ноември и декември, както и през април. Броят на дните с валежи може да варира в широки граници от 10 – 15 през по-сухите месеци от годината до около 20 – 25 през по-дъждовните.

Природа на Малайзия

malaysia natureМалайзия е една от страните с най-пищна природа на планетата. На практика тя е почти изцяло покрита с гъсти дъждовни гори, а разнообразието от растителни и животински видове е толкова голямо, че чак е трудно да се проумее. На територията на страната са описани над 20 000 вида растения, много от които се срещат единствено и само тук! Животинският свят на Малайзия е също удивителен. На територията на страната се срещат около ⅕ от всички познати на науката видове животни в света. Тук ще откриете разнообразие от бозайници, за което други държави могат само да мечтаят. В горите на остров Борнео се срещат азиатски носорог, тигър, леопард, орангутан (един от най-редките видове обитаващи планетата), азиатски слон и много други. Разнообразието от птици, влечуги, земноводни и насекоми пък е просто неизброимо. Разнообразието от морски обитатели е считано за най-голямото в света, а местните коралови рифове са дом на повече морски обитатели дори от Карибско море и Големия бариерен риф!

Релеф на Малайзия

В Малайзия се редуват низини и високи планини, а това прави пейзажът изключително разнообразен. Най-малка е надморската височина в крайбрежните райони на щата Саравак, където обширни площи са заети от горещи и влажни блатисти и мочурливи местности. За разлика от Саравак, който се намира в централните части на Малайзия, в щата Сабах (на изток) пък преобладават планини. Тук се намира и най-високата точка на Малайзия – връх Кинабалу, висок 4101 метра. На запад, където се намира полуостров Малака, се редуват планини и равнини, като планините преобладават на север към границата с Тайланд, а равнините на юг в посока към Сингапур.

Плажове на Малайзия

тропически плаж в малайзияПрез последните години Малайзия се опитва да популяризира своята удивителна красота, стремейки се да привлече по този начин туристи. А, повярвайте, тук наистина има какво да се види. Крайбрежията на Малайзия са безпаметно красиви. С пясъци в бели или светли златисти нюанси и кристално чисто море, Малайзия по нищо не отстъпва на съседен Тайланд, който отдавна се ползва с репутацията на една от най-привлекателните туристически дестинации в света. Прекрасните плажове на Малайзия предлагат целогодишно топло море, а водата е с температура между 28 и 31 градуса, без значение от сезона. Водите са прозрачни, а на много места има удивителни коралови рифове, които са чудесни за гмуркане.

Население на Малайзия

крайбрежието на малайзияНаселението на Малайзия е 28,334,000 според официални данни, но всъщност се счита, че живеещите в страната са над 30,000,000 души. Те са крайно неравномерно разпределени в различните части на държавата. Така на полуостров Малака, където се намира и столицата на страната, живеят над 22,000,000 жители. Това е много висок процент, особено като имаме предвид, че тази част на страната (западната) е значително по-малка по площ. Най-големият град в Малайзия е Куала Лумпур, който има население от 1,475,337 милиона и е център на интегрирана градска агломерация с население 6,608,000 души. Втори по големина е град Джохор Бахру, който е център на агломерация с население 1,700,000 души и се намира в непосредствена близост до Сингапур.

Религия в Малайзия

Малайзия е мултикултурна и мултирелигиозна страна. Конституцията на страната дава право на всеки да направи своя религиозен избор, а правата и задълженията на всеки са еднакви, независимо от вярата. Преобладават мюсюлманите – над 60% от общото население. С доста голям процент са будистите, а след тях и християните.

Кога да посетим Малайзия?

Най-подходящите моменти да посетите Малайзия са месеците януари, февруари, юни и юли, защото тогава валежите са най-оскъдни. Температурите са еднакво високи през цялата година, така че това не е определящ фактор.

Кухня в Малайзия

куала лумпурКато типична азиатска страна, Малайзия се радва на огромно кулинарно богатство. Местната кухня се доминира от традиции и начини на приготвяне на храната, които са характерни за Китай, Индия, Холандия, Великобритания, Тайланд и други. Всичко това е смесено и силно повлияно от особеностите на местните жители и техните разбирания за храната. Ако трябва да опишем трябва да опишем с две думи местната кухня, те ще са пикантна и разнообразна. В малайзийската кухня се използва гигантско разнообразие от продукти, но някои от тях присъстват в менюто на местните на ежедневна база. Това са ориз, нудълс, люти чушки, кокос (и производни от него продукти), удивително разнообразие от плодове (папая, манго, банани, помело, питая, ананас, диня и много други) и зеленчуци (бобови кълнове, маруля, зелен боб, таро и много други). От месните продукти по-важно място заемат пилешкото месо и рибата. Телешко и свинско са като цяло доста по-малко популярни. От една страна това е защото голяма част от населението на Малайзия са мюсюлмани, а в исляма консумацията на свинско е забранена. По тази причина свинското в страната се консумира основно от немюсюлманското население. При телешкото също се наблюдава нещо подобно. То е като цяло слабо популярно в страната. Не се консумира от хиндуистите по религиозни причини, но останалите хора понякога го слагат на трапезата си.

Какво да опитате докато сте в Малайзия?

чаена плантацияЗадължително опитайте “Nasi Lemak”. Това е националното ястие на Малайзия и се отличава с изключителен вкус и аромат. Приготвя се от ориз, който се готви в кокосово мляко заедно с паданови листа. Ястието често се сервира върху бананов лист, което допринася за това изключително екзотично преживяване. Ястието може да се консумира самостоятелно или придружено от най-различни други храни, включително и месо. Ако си падате по сладкишите не пропускайте и един от най-обичаните малайски десерти – “Kuih Dadar”. Това са вид местни палачинки, които са изключително крехки и ароматни и със сигурност изглеждат много различно от всички палачинки, които сте опитвали до сега. В приготвянето им важно място заемат падановите листа, което придава характерния зелен цвят. Пълнежът се прави от крехък и сочен кокосов орех и кафява тръстикова захар. А ако искате да опитате и най-популярната напитка в Малайзия, тогава попитайте за “Teh Tarik”. Това е изключително вкусна и ароматна напитка, която се приготвя от кондензирано мляко и черен чай и може да бъде открие на практика почти навсякъде.

Икономика на Малайзия

райска лагунаМалайзия е една от така наречените нови индустриализирани страни. Отличава се с добре развита и конкурентна икономика, сравнително висок жизнен стандарт, добра покупателна способност на населението и намаляваща функция на държавата в икономиката. Страната е световно известен производител на петрол, каучук и кокосово масло, но тяхното значение постепенно намалява на фона на други отрасли. В процеса на развитие страната отделя все по-важно място на финанси, туризъм и промишлено производство. Членството на Малайзия в АСЕАН е стабилна основа за икономическото развитие на страната. Според данни на Световната банка, през 2013 година Малайзия е била на 6-то място в света по условия за правене на бизнес.

Стратегическо Местоположение на Малайзия

Подобно на Сингапур, Малайзия има изключително стратегическо географско местоположение. Страната е една от трите държави, които имат контрол над морския път през Малакския проток и това носи големи дивиденти на Малайзия. За търговските кораби е по-изгодно да преминат от тук, от колкото да заобикалят стотици и дори хиляди километри. В това отношение Малайзия може да се сравни със страни като Панама, Египет и Турция.