Кота Кинабалу, Малайзия

kota kinabalu sunsetКота Кинабалу е едно от най-екзотичните кътчета на Малайзия и една от най-атрактивните туристически дестинации в цяла Югоизточна Азия. Градът е основан през 1882 година от британците. Разположен е в североизточната част на щата Сабах на брега на Южнокитайско море и заедно с малките заобикалящи го градчета има население от близо 1,000,000 жители. Днес перлата на Малайзия се ползва със славата на динамично развиващ се икономически център, който съчетава модерното с традиционното и деловата обстановка с екзотиката.

Климатът в Кота Кинабалу е екваториален. Времето е топло и влажно през всички дванайсет месеца в годината с постоянни температури от около 29 – 30°C. Валежите като цяло са обилни през цялата година, като най-малки по количество са в периода от януари до април. Tуристите обаче не бива да се тревожат, защото по тези географски ширини дъждовете не са продължителни, а kota kinabalu panoramic viewпо-скоро краткотрайни и обилни.

Население на Кота Кинабалу. Населението се състои основно от малайци, китайци, филипинци, баджау и други. Основните религии, които се изповядват в Кота Кинабалу са ислям от малайците и будизъм от китайците. В Кота Кинабалу живеят и малък процент европейци. Тук се говорят различни езици – малайски, английски, китайски и други.

Икономика. Кота Кинабалу е богат град със силно развита промишленост. Индустриалното производство тук винаги е било основен източник на доходи. Въпреки това обаче през последните години все повече се увеличава делът на сектора на услугите. Банки и застрахователни компании създават тук свои клонове. Все повече нараства и значението на туризма. Това изобщо не бива да учудва никого, тъй като щатът Сабах разполага с изключителни природни дадености и няма да е преувеличено ако кажем, че е сред най-красивите места в Азия. Всичко това в съчетание с отличната инфраструктура помага на Кота Кинабалу да се превърне в мечтана туристическа дестинация за туристи от цял свят.

Туризъм в Кота Кинабалу

shangri la kota kinabaluКакво предлага Кота Кинабалу? Кота Кинабалу е туристическа дестинация на световно ниво, а тези които вече са посещавали курортния град могат да потвърдят, че Малайзия е сред най-вълнуващите места за почивка в света. Целият град и неговите околности са потънали в буйна екваториална растителност, а местата за приятни разходки сред природата са многобройни. В самия град има множество модерни шопинг центрове и ресторанти, които ще се харесат дори и на най-претенциозните посетители. В околностите на града можете да откриете някои от най-луксозните хотели в Югоизточна Азия. Кота Кинабалу предлага огромно разнообразие от възможности за забавление. Тук ще откриете красиви паркове, голф игрища и какво ли още не! Атмосферата на града е една необикновена смесица от азиатски и европейски дух, заради европейското културно влияние в миналото. Подобно на всеки един източно азиатски град, Кота Кинабалу е динамичен, но по един особен начин. По улиците винаги е пълно с хора, които обаче никога не изглеждат забързани. Причината се крие най-вероятно в високата влажност и трийсет градусовата жега, които не позволяват човек да поддържа бързо темпо по-продължително време. А ако искате да почувствате истинската азиатска атмосфера тогава трябва да посетите някой местен пазар. Отрупаните сергии със стока, шумът и шаренията ще ви напомнят, че се намирате на азиатския континент.

На север от Кота Кинабалу се намират два от най-известните курорти в Малайзия – Нексус Голф Ризорт и Шангри Ла Раса Рия. waterfall kota kinabalo jungleДвата курорта са в непосредствена близост един до друг на брега на морето и именно тук ще откриете едни от най-красивите плажове в околността. Хотелската им база е разположена насред екваториалната дъждовната гора, което прави обстановката неповторима. Не далеч от 5-звездния комплекс Шангри Ла Раса Рия се намира едно от убежищата за орангутани в страната. Тук на площ от 64 акра се полагат неимоверни усилия за опазването на този застрашен от изчезване вид. Контактът с тези създания е нещо много специално, тъй като те са сред най-интелигентните представители на животинското царство.

Природата в околностите на Кота Кинабалу е най-пищната и богата на животински и растителни видове, която човек може да си представи. Известен факт е, че остров Борнео е едно от трите места на нашата планета с най-голямо био разнообразие (другите две места са централните части на Африка и джунглата на Амазония). Хълмистите околности на града са покрити с гъста и непроходима джунгла, която е дом на едни от най-рядко срещаните създания в света. Освен пищните гори в околностите на града, Кота Кинабалу предлага също и прекрасни плажове със светъл и изключително фин пясък. Водите на морето са с постоянна температура между 28 и 30°C през цялата година. Под морската повърхност на Южно Китайско море процъфтяват разкошни коралови рифове и това прави Малайзия една от топ дестинацийте за дайвинг туризъм в света.

street view kota kinabaluНа около половин час път с кола от Кота Кинабалу се намира Национален парк Кинабалу, който е част от световното природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Той обхваща планината Кинабалу, висока 4095 метра. Паркът притежава невиждано природно богатство, а някои от видовете, които виреят тук са просто смайващи. Един от тези видове е растението Nepenthes rajah. Това е една от най-странните форми на живот в растителното царство. Особеното при него е начинът, по който се храни. За разлика от останалите растения менюто му се състои основно от насекоми, които случайно попаднат в чашката му.

Точно в противоположната посока сред водите на Южно Китайско море се намира остров Палау Гаиа. Той е отдалечен на малко повече от километър от Кота Кинабалу. Притежава някои великолепни закътани плажчета и целият е покрит с гъста дъждовна гора. Мястото е прекрасно за гмуркане и за практикуване на еко туризъм. На някои места растителността е толкова гъста, че хвърля сянка върху плажовете подобно на навес и може дори да ви спести необходимостта от плажен чадър.

Най-доброто време за туризъм в Кота Кинабалу. Ако сте решили да прекарате ваканцията си в този привлекателен малайски kota kinabalu sabahград и в някой от прелестните курорти, които го заобикалят е най-добре да пътувате в периода от януари до април, когато валежите са най-оскъдни по количество.

Какви дрехи да си носим за туризъм в Кота Кинабалу? Пътувайки до тази екзотична дестинация е добре да носите единствено тънки летни дрехи. Тук температурите са доста високи през цялата година. Леки отворени обувки, чехли и сандали са най-подходящи за местните условия. Пригответе си бански, слънчеви очила, слънцезащитен крем, както и чадър, защото тук, макар и за кратко, вали често.