Малдивите

boat and paradise beach maldivesМалдивските острови са една от най-луксозните дестинации, които присъстват на туристическите пазари през 21-ви век. Те са архипелаг, разположен не далеч от бреговете на Индия и Шри Ланка сред топлите води на Индийския океан. Какво прави Малдивите да бъдат толкова харесвани и обичани? Всичко. Те са най-малката по площ страна в Азия, но за сметка на това гъстотата на населението е много голяма. Заемат площ от само 300 кв.км., а населението достига до около 390 000 души.

Природата сякаш се е наговорила и е решила да компенсира Малдивите заради това, че имат толкова малка територия и ги е дарила с благословен климат и вълшебна природна красота. Температурите през цялата година са между 25 и 30°C. Климатът е екваториален и като цяло е доста влажен. Валежи падат през цялата година, но все пак от април до октомври, когато е splendid coral reef maldivesсезонът на мусонните дъждове е по-дъждовно. Времето е по-добро за туризъм от ноември до края на март. Тогава е по-сухо а слънчевите часове са повече. Иначе слънцето тук е ежедневие. Дори в най-мрачните и дъждовни дни то не пропуска да се покаже. И всеки ден изгрява и залязва в почти едно и също време. Едно от големите преимущества на Малдивските острови е, че тук няма сезон на ураганите.

Тук ще видите невероятна природа. Плажовете са приказно красиви с изключително светъл и фин коралов пясък. Те са дом на учудващо голямо разнообразие от рибки и чудновати морски създания. Между белите плажове и кораловия риф има лагуна, чиито води са толкова чисти и прозрачни, че видимостта под водата достига до 50 – 100 метра! Малдивските острови са рай за любителите на водните спортове, но най-вече на почитателите на гмуркането и подводното снимане. Бихте могли също да карате уинд сърф, да ловите риба и всичко което ви хрумне. Повечето туристи, които идват тук не пропускат relaxation in tropical paradiseвъзможността да се потопят в царството на Нептун и да поплуват с делфините или с морските костенурки. Още повече, че не се налага да се отдалечавате много от бреговете.

Малдивските острови са покрити с гъста екваториална растителност. Всичко е обрасло най-вече в кокосови палми и панданус (вид красиво тропическо растение с доста издължени листа). Островите се простират в тясна редица от север на юг. Те представляват последната фаза, през която преминава един вулкан след своята смърт. Сега от вулканичните острови са останали единствено така наречените атоли. Това са коралови пръстени, които остават на водната повърхност след като от същинския вулкан не е останало вече нищо. Пристигайки със самолет към devil fish maldivesМалдивските острови ще ви изуми факта колко много миниатюрни островчета има, които са толкова малки, че дори не се виждат на картата. Достатъчно малки за да могат да бъдат обиколени на един дъх без усилие. Много от тези острови са частна собственост. А това, че имат съвсем незначителна надморска височина се вижда още от пръв поглед. Едва ли някой някога е гледал на малката надморска височина като на проблем. Поне не до декември 2004 година. На 26 декември сутринта вълни цунами с височина до 5 метра връхлитат снежно белите плажове на тези райски острови. Вълните взимат над 80 жертви и предизвикват огромни финансови щети, тръй като успяват да засегнат голяма част от островите и почти не остава място, което да не е пострадало. Надморската височина на островите рядко надхвърля два метра и тук за разлика от други страни няма високи места, на които хората да се изкачат в случай на опасност от приливни вълни. Първоначално островите white coral sand and blue lagoon maldivesпонасят огромни щети върху туристическата си индустрия, но с времето местната икономика, която разчита основно на международния туризъм , започва да се възстановява постепенно. Бавно започва да нараства броя на туристите които се завръщат тук, а местните плажове отново се оживяват. В края на краищата красотата и времето успяват да надвият страха и ужаса, останал в хората от цял свят, които са наблюдавали това ужасно бедствие. В края на крайщата едва ли има място на нашата планета, което да е застраховано срещу яростта на майката природа.

Чувството да стъпиш на Малдивите е вълшебно. Топлият и чист въздух, в който се носи аромат на тропически растения, лекия полъх на вятъра, топлото слънце, ярко синьото небе, нежният пясък, както и топлата океанска вода, която гали кожата – това са усещания, които не могат да се сравнят с нищо друго. Идвайки тук като туристи, вие за миг ще почувствате какво е усещането да притежаваш частен остров. Сред разкошната растителност са сгушени луксозни вили, перфектно оборудвани бунгала и ниски и не много големи хотели. А бунгалата от таитянски стил са подредени като броеница направо сред водите на синята лагуна. Контактът с природата и морето е удивителен и по един чудесен начин е съчетан с много високо ниво на облужване и персонално отношение към гостите. Интересно е, че тези малки къщички awesome beach maldivesизглеждат традиционно, но всъщност са изключително модерно оборудвани. Тук ще можете да опитате огромно разнообразие от морски дарове, които задължително присъстват в кухнята на островната страна.

Най-популярният начин за придвижване на Малдивите се явява въздушното такси. Тези малки самолети са неизменна част от живота на архипелага, защото страната е изключително разпиляна и това силно затруднява стигането от една точка до друга. Понеже площа на сушата е силно ограничена, тези малки самолетчета са пригодени за кацане във вода. Е, разбира се, международните полети се поемат от модерното международно летище, което се намира непосредствено до столицата Мале. Отделено е на съседен остров, но разстоянието въпреки това е незначително.

here you can find hundreds of small islandsСтолицата Мале е малка по площ, но е доста пренаселена. В момента има около 110 000 жители, но техния брой продължава бързо да нараства. И това при условие, че островът на който е разположена е по-малък от 2 километра в най-дългата си част. Тук няма никакви незастроени площи. Голяма част от уличките са много тесни и поради тази причина може би най-популярното транспортно средство е моторът. Той е лесен за паркиране, може да се провре и през най-тесните улички, а и времето е хубаво през цялата година, така че не е необходимо превозните средства да са закрити. Голяма част от крайбрежието на острова е обградена и превърната в пристанище за яхти и други дребни плавателни съдове. Този остров се приема за главен, не само защото тук е столицата на Малдивите, но също и поради факта, че тук се намира кралския дворец на управляващата династия. Посетителите на Мале малко ще се изненадат, защото тук няма да намерят почти никакви плажове, освен Артификал бийч, разположен в източната част на острова. Всъщност Мале е като всеки друг град – хора тичат към работа, магазините са пълни с клиенти, които чакат на опашка, всеки е зает с нещо…. изобщо атмосферата в Мале не е много ваканционна. Но истинските Малдиви, тези, които the best place for a dream holiday maldivesпознавате от списанията и от телевизията са извън столицата. Архипелагът е пълен с малки зелени островчета с прекрасни плажове. Това не е дестинация за масов туризъм. Не всеки може да си позволи да почива тук и въпреки това стотици хиляди посетители заливат островите всяка година. Малдивските острови предлагат луксозен туристически продукт с висококачествено обслужване.

Културата на Малдивските острови е типично азиатска. Най-много се доближава до тази на Шри Ланка и Индия. Населението на Малдивските острови изповядва главно ислям. Има много джамии, които бихте могли да разгледате. Най-красив е Ислямския център, разположен в северната част на Мале. Балата му фасада завършва със златен купул и златно минаре. Хората тук са много мили и усмихнати, може би защото живота е сравнително спокоен. Местните жители са модерни хора, което никък не е учудващо. Все пак броят на туристите многократно надхвърля броя на местните жители. Общуването с хора от всички краища на света е направило жителите на Малдивите много умели в общуването и отворени към новостите.

the maldives are one of the world top diving destinationsКолкото и да звучи тъжно обаче, и на рая си има проблеми. Малдивските острови бавно потъват. Островите са силно застрашени от надигащото се ниво на световния океан. Правителството на тази страна от сега се приготвя за времената, когато островите ще потънат напълно. Малдивските острови купуват земи в страни като Австралия, Индия и Шриланка. Идеята е да има къде да живеят местните жители, когато техния дом е вече погълнат от Индийския океан. Но все пак това може и да не се случи никога. Никой не би могъл да каже със сигурност. Още повече, че това са прогнози за средата или края на 21-ви век.