Малта

Малта е малка островна страна, разположена в централните части на Средиземно море, на около 90 км южно от Сицилия, Италия. Заема площ от 316 кв.км. и има население от над 400 000 души. Официалните езици са малтийски и английски. Столица на Малта е Ла Валета. Въпреки, че географски принадлежи на Африка, Малта е член на Европейския Съюз.

limpid water maltaМалта е съставена от няколко острова – Малта, Гозо, Комино (населени) и три ненаселени острова. Малта е най-големия остров. Ла Валета е разположенана източния бряг на Малта. Заради сухия и горещ климат островите не са покрити с гъста растителност. Преобладават цитруси, маслинови дървета и финикови палми. Липсват гори, както и реки. Малобройните реки за напълно зависими от валежите и през сухата част от годината те напълно изчезват. Но дори и в по-влажните месеци реките са малки и маловодни и по-скоро приличат на потоци.

На кратко за островната страна. Малта е една от най-малките и гъстонаселени страни в Европейския Съюз. Освен многобройното си население, Малта, подобно на другите южни и топли средиземноморски страни е много атрактивна за чужденци, които желаят да закупят недвижима собственост тук. А причините са обичайните: слънце, море и усещане за безвремие. Ако се разходите из вътрешността на Малта или Гозо ще се почувствате все едно сте се озовали насред Южна Калифорния: жаркото слънце пече безмилостно, в пейзажа доминират лозя, финикови палми, кипариси, маслини, цитруси и други вечно зелени растение. Липсва гъста растителност. Всичко говори за интензивно слънчево греене и незначителни валежи. Навсякъде са разпиляни без видима симетрия големи, най-често бели вили с големи басейни. Това са домовете на богатите малтиици. По бедните (ако изобщо може да се говори за бедност на Малта) живеят в по-гъсто населените крайбрежни зони на островите. Малта не е място, което може да ви предложи дива и недокосната природа, гъсти гори и много зеленина. По – скоро по всичко си личи, че се намирате на място, на което от хилядолетия има развита цивилизация. От всякъде се усеща духа на миналото и на богатата култура. Островите са почти обезлесени и на много места осеяни с останки от древни сгради и каменни стени. Най-много местните пейзажи биха допаднали на зажаднелите за слънце северни (особенно скандинавски) народи. А тук слънцето наистина е в изобилие.

malta islandМалта и морето. Може и да липсват гори, но за това пък независимо в коя точка на Малта или Гозо се намирате със сигурност сте на две крачки от морето. Плажовете са предимно малки със светъл пясък или каменисти (типично средиземноморски). Водите са неестествено прозрачни, чисти, в лазурни нюанси. А ако сте любители на гмуркането на малта ще попаднете в рая. Голямата подводна видимост позволява да се насладите на хилядите рибки, които обитават топлите води наоколо. Ако сте късметлии (или ви придружава опитен екскурзовод) може да попаднете на някой от многобройните плавателни съдове потънали около острова. Най-доброто място за гмуркане тук е остров Гозо. Там се намира едно от най-интересните за гмуркане места по Средиземноморието – Синята дупка.

Атмосферата на малтийските улици. Разходката по малтийските улички ще задоволи жаждата ви за култура. Това важи особенно за столицата Ла Валета, която е най-голямата съкровищница за архитектурни забележителности на острова. Първото, което ще ви направи впечатление е, че повечето сгради са в жълтеникаво – бежови нюанси. Това е така, защото самите скали по островите са в същите цветове. Това прави малтийските улици да изглеждат още по слънчеви и приветливи. Повечето прозорци са засенени с жалози. При тукашните климатични условия това е силно необходимо. На много места по улиците ще видите червени телефонни кабинки, подобни на тези във Великобритания. И това не е случайност – до 21 септември 1964г. (тогава получава независимост) Малта е част от Великобритания. Британското влияние се усеща, разбира се, не само по телефонните кабинките, но и по цялостната атмосвера. Архитектурата притежава типична blue lagoon malta mediterranean seaанглийска тежест и сериозност. И това съчетано със средиземноморския дух прави Малта неповторима. Както във Великобритания ще откриете червените, двуетажни автобуси, така в Малта ще видите жълтите, стари автобуси, които за малтийците са много повече от транспорт. Те са си цяла една традиция. Ако отидете в Малта не пропускайте да посетите и Англиканската Катедрала Сейнт Джон, завършена през 1844г. Това е един истински архитектурен шедйовър и несъмнено е една от най-красивите катедрали по цялото средиземноморие. На остров Малта ще разберете какво означава средиземноморски начин на живот. Малтийците обикновенно обядват обилно с плодове, зеленчуци и морски дарове. После си дават една дълга почивка , като целта е да избегнат най-горещата част от деня. Просто жаркия, субтропичен климат го налага. Улиците са най-оживени рано сутрин и в късния следобед, когато палещото слънце вече се спуска към хоризонта. Обикновенно за туристите идеалният начин за приключване на деня е в посещение на някое от типично средиземноморските ресторантчета край брега на морето.

palm trees on the street malta eu

Икономиката на Малта. Малта е икономически развита страна с високо качество на живота и много добър жизнен стандарт. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е около 20 000$, а средния доход на местните жители е около 25 000$ годишно. Икономиката на страната е всестранно развита, но все пак има някои отрасли, които носят основната част от доходите. На първо място е редно да споменем силно развитата туристическа индустрия. Малта е особено популярна туристическа дестинация сред британските туристи. Сериозни средства страната получава също и от филмовата индустрия. Множество високобюджетни филми се снимат в Малта, която поради красивите си пейзажи и старинна архитектура е особено атрактивна за тази цел и често се използва като декор. Освен туризма и филмовата индустрия има и други доходоносни отрасли, например производство на дрехи, на хранителни стоки, банково дело и финанси и други. Най-голямата пречка пред развитието на страната е бедната суровинна база, причинена от ограничената територия и многобройно население (Малта е една от най-пренаселените страни в Европа). Малта е в тесни икономически връзки със страните от Европейския съюз.

the spirit of malta is everywhereИнфраструктурата и връзката между островите. Малтийските острови имат много добре развита инфраструктура. Пътища кръстосват островите във всички посоки, а равнинният релеф благоприятства тяхното прокарването. През 1970 година започва изпълнението на един инфраструктурен проект, който е впечатляващ за една малка страна, каквато е Малта. Започва изграждането на мост, чиято цел е да се изгради сухопътна връзка между островите Малта и Гозо. Един такъв мост би могъл първо да направи по-лесен достъпът на туристите до Гозо, увеличавайки техния брой и второ – това би могло да стимулира много хора да се установят на остров Гозо и да пътуват за работа до Ла Валета, тъй като разстоянието не е много голямо. Това обаче, не се харесало особено на местните жители, които искали Гозо да остане такъв, какъвто го познават. Жителите му винаги са наясно колко е важен туризма за техния остров, но се притесняват да не би тълпите от посетители да станат твърде големи. След протести от страна на местното население е взето решение този инфраструктурен проект да бъде прекратен и пътуването между двата острова да продължи да се осъществява по вода, както е било до сега.

Малта като образователен център. Университетът на Малта е едно от най-старите висши учебни зведения в Европа. Основан е през 1592 година. По отношение на висшето образование островната страна има отлична репутация по целия свят, тъй като до голяма степен дължи собственото си стабилно икономическо развитие на кадрите, които подготвя. Днес Малта се е доказала като едно от най-добрите места на Стария континент за получаване на стабилна езикова подготовка, което при съвременните условия на единен многоезичен европейски трудов пазар е от първостепенна важност.

mediterranean life stylle maltaМалта и местната култура. Малта е единственият средиземноморски остров, на който културата и архитектурата играят по-голяма роля за развитието на туризма от природните дадености. За сравнение другите острови в най-посещаваният туристически регион привличат много повече благодарение на великолепния си климат и прекрасни плажове. Малта е населена от около 3500 години преди новата ера. Данни за човешко присъствие по тези земи има още от неолита. През своята история островите са били винаги апетитна хапка за великите държави и империи, тъй като се намират там, където Средиземно море се разделя мислено на две части – източна и западна. Островите са били част от Римската империя, Османската империя и Великобритания.

Малта и рицарите. Един от най-важните моменти в съвременната малтийска история са разбира се рицарите, с които страната е известна в цял свят. През 1530 година Малтийските острови влизат във владение на рицарско-монашеския орден на Свети Йоан Йерусалимски. Орденът е по-известен в съвремието под името „Орден на хоспиталиерите”. Едно от най-значимите събития в историята на Малта е свързано именно с хоспиталиерите. Това е техният знаменит сблъсък с османската армия. Малтийците успели да отблъснат османските нашественици, които числено ги превъзхождали повече от 4 пъти и по този начин превърнали Малта в крепост на християнството в Средиземно море. Сблъсъкът бил много несигурен за малтийците, но все пак те устояли на нашествието и това спряло разпространението на исляма в тази част на Европа.

touristic ship malta blue lagoonАнтичните каменни храмови комплекси. Освен с красивите си плажове, топъл климат и примамлива средиземноморска култура, Малтийските острови привличат туристите и със своето внушително историческо минало, от което днес могат да се видят следи навсякъде. На вторият по големина остров Гозо ще откриете комплекс от антични каменни храмове, който се смята за едно от най-големите чудеса в Европа. Предполага се, че тези архитектурни реликви датират от над 3000 години преди Христа!

Дворецът на Великите магистри. Дворецът на Великите магистри на Ордена на рицарите йоанити е сред най-значимите забележителности на Малта. Днес тук се помещава малтийският парламент и кабинетът на президента на Малта. Внушителната сграда е построена от масивен жълто-бежов камък и е една от най-красивите в столицата Ла Валета. Има квадратна форма и разполага с няколко вътрешни градини с екзотична топлолюбива растителност. Една от най-запомнящите се гледки вътре са многобройните рицарски доспехи, които създават автентично средновековно усещане на всеки, който има късмета да ги зърне.

Какви дрехи да си носим когато пътуваме до Малта? От началото на май до края на октомври летните дрехи са напълно адекватни. През този период времето е доста топло и подходящо за отворени обувки, сандали и чехли. Не забравяйте и бански – най-вероятно ще ви бъдат необходими. Ако пътувате към Малта през ноември, трябва да си носите и някоя лека връха дреха – например дънково яке или анорак. Имайте предвид, че през ноември температурите през деня са между 18 и 22°C, така че не прекалявайте с дрехите. През декември, януари, февруари и март си носете тънко яке и дрехи с malta fortifications mediterranean coastдълъг ръкав. За април облеклото е най-подходящо да бъде като през месец ноември – леко, но в комбинация с връхна дреха.

Как да стигнем до Малта? Най-бързият и удобен начин да се стигне до Малта е със самолет. Международното летище се намира на юг от столицата Ла Валета. То е изключително важно за местните жители, тъй като страната няма сухопътна връзка с друга държава. Ако не желаете да летите има още една алтернатива – да пътувате с ферибот от Италия. Редовни фериботни връзки има до Ла Валета от Генуа, Салерно, Поцало, Катаня и Реджио ди Калабрия.