Комино, Малта

Разположен в Средиземно море по средата на пътя между Малта и Гозо, Комино е третият по големина остров в състава на Република Малта. Заема площ от едва 3,5 кв.км. и има население от по-малко от 10 души. Тук липсват градове и други по-малки населени места. Част от хората, които работят на Комино идват от съседните острови. Местната икономика разчита изцяло на туризма. Тук, въпреки малката площ и малобройното население, ще откриете две от водещите забележителности в страната – Синята лагуна и кулата от 15-ти век Сейнт Мери, построена в най-високата част на острова.

кулата сейнт мери коминоКомино има малка надморска височина достигаща около 75 метра. Релефът е плосък със слабо изразени хълмисти форми, а бреговата линия на острова е по-разчленена на запад и на север, където има повече заливчета и малки полуострови. Южните и източни части са по-еднообразни. Крайбрежието на Комино е като цяло предимно скалисто, а на доста места брегът е стръмен и недостъпен от към морето.

Околният пейзаж е типичен за Средиземно море. Преобладават сухолюбиви треви и храсти, а дървета почти напълно липсват. Малко повече зеленина има на северното крайбрежие край залива Санта Мария, който е популярно място за къмпинг. Островът е доста сух, без реки или езера. Животинският свят се състои основно от птици, насекоми и някои видове гризачи и дребни влечуги.

Климатът на Малта е много топъл и Комино не е изключение. Поради близостта до Африка стровът се радва на сухо, ясно и горещо време с температури над 30°C през лятото и приятно пролетно време с температури от около 15 – 16°C през зимата. Характерна черта за остров Комино са продължителните засушавания.

Как да стигнем до Комино? Остров Комино е добре свързан с островите Гозо и Малта чрез редовна фериботна линия. Освен това до Комино пътуват редовно лодки от пристанищни градове на двата съседни острова.

Кога да посетим Комино? Тъй като повечето хора посещават Комино заради морето, туристическият сезон на острова трае приблизително от началото на май до края на октомври. Препоръчително е да пътувате обаче в началото или в края на сезонa, защото през традиционните ваканционни месеци тук е пълно с хора, поне през деня.

Основни туристически дейности на Комино. Слънчеви бани, плуване, гмуркане и шноркелинг.