Синята лагуна, Малта

Разположена между островите Комино и Коминито, Синята лагуна представлява плитчина с тюркоазени цветове и песъчливо дъно. Морските води тук са сред най-прозрачните в района на Средиземноморието. Подводната видимост достига около 30 метра. Като цяло по-голямата част от лагуната е сравнително плитка и варира около метър – метър и половина. Има обаче места където дълбочината може да надхвърли 10 метра.

Плувайки сред кристално чистите води, вие ще забележите, че всъщност под водната повърхност кипи от живот. Големи пасажи от пъстроцветни рибки се стрелкат на около и сякаш се чудят какво търсите в тяхното царство.

синята лагуна малтаПри пристигането си много хора остават изненадани тъй като тук на практика почти напълно липсва плажна ивица. На брега на лагуната има само един или два малки плажа, които са в състояние да приемат едва няколко човека. Повечето хора се излежават и правят слънчеви бани директно върху заоблените варовикови скали, заобиколени от лазурно синя вода. Формата на Синята лагуна и разположението на безлюдния остров Коминито са причина за почти постоянно спокойната морска повърхност.

Околността на лагуната е типично средиземноморска, с преобладаващи жълти, бежови и кехлибарени нюанси. Растителността е оскъдна, а всичко наоколо говори за горещо, сухо време и силно слънце.

Сезонът през който можете да се къпете в лагуната продължава приблизително от края на април – началото на май до късния октомври или ранния ноември. През зимните месеци водите на Синята лагуна изстиват до около 16 – 17°C, така че с идването на лятото са нужни едва няколко градуса за да стане водата приятна за къпане.

Препоръчително е да избягвате летните месеци юли и август, защото тогава тълпите от чуждестранни туристи са невъобразимо големи. Няма да сбъркате ако вместо това посетите мястото през май или октомври когато е доста по-спокойно.

Ако не желаете да харчите много излишни средства, носете си бански костюм и плажна кърпа. С малко повече късмет ще можете да се разположите на някое по-усамотено място край брега.

Във всеки случай най-големите късметлии са хората, които разполагат със собствена или наета лодка или яхта. Те имат възможност да поплуват сред кристално чистите води на разстояние от стотиците туристи. Ако все пак нямате възможност да си позволите това, не пропускайте да се възползвате от малките круизни корабчета, които идват тук всеки ден. И не се безпокойте – ще разполагате с достатъчно време за плуване и да се позабавлявате тук, наслаждавайки се на този наистина магнетичен пейзаж.