Гозо, Малта

Остров Гозо е разположен на 5 км северозападно от Малта и на около 82 км от бреговете на Сицилия. Той заема площ от около 67 кв.км. и има население от около 31 000 души. В сравнение с големия остров Малта, Гозо е много по-рядко заселен, по-спокоен и с по-чист въздух. Тук животът тече по-бавно, а нощният живот не може да се мери с този на Големия остров. Въпреки това пейзажът на Гозо не се отличава особенно. Той е доминиран от типична средиземноморска растителност, основно представена от различни видове сухи треви и храсти. Сред слънчевия островен пейзаж са разположени спокойни и идилични среновековни градчета със старинна архитектура и много красиви църкви. Много от уличките са толкова тесни, че човек би могъл лесно да докосне сградите от двете страни на пътя ако протегне ръце. Сред главните селища на острова са Виктория (столицата на Гозо), Сан Лавренц (известен като мястото с най-многобройните забележителности – Синята дупка, Вътрешното море и Лазурния прозорец), Надур, Марсалфорн, Ксагра, Ксленди и други. Крайбрежието, подобно на всеки друг средиземноморски остров, е красиво и живописно. Известно е с няколкото красиви плажа, зрелищни пещери, причудливи скални форми и, разбира се, със солниците, които и до днес произвеждат сол от морската вода по напълно естествен начин благодарение на горещото и силно слънце.

остров гозо малтаГозо има антична култура. Островът е добре познат още от древността, когато през този район минавали едни от най-важните и натоварени морски пътища в света. Легендата разказва, че именно това е митичният остров Огигия, където великият мореплавател Одисей попаднал след корабокрушение. Нимфата Калипсо, дъщеря на титана Атлас, спасила живота му и той останал в продължение на 6 години на този красив средиземноморски остров пленен от нейната божествена красота. Извън света на митологията най-старите следи от човешко присъствие тук датират от преди около 7000 години. Една кратка разходка из острова е напълно достатъчна за да се уверите колко древен е всъщност той. Тук ще откриете някои от най-старите сгради в света, в това число храмовете в Джгантия, които датират от преди около 5500 години и са сред най-старите религиозни структури на планетата.

Животът на Гозо тече с по-бавно темпо в сравнение с Малта. През обедните часове тук има продължителна сиеста, която прави летите горещини по-лесни за понасяне. Улиците се оживяват сутрин и особено привечер. Гозо предлага доста добър избор от ресторанти, но ако очаквате толкова богат и разнообразен нощен живот като на Малта, най-вероятно ще останете малко разочаровани. За това пък Гозо е по-добро място за истинска почивка, защото е по-спокоен и непринуден. Въпреки това веднъж в годината Гозо се изменя до неузнаваемост. В продължение на 5 дни се тук провежда карнавал с маски, който привлича голям брой посетители и силно оживява иначе сънливата атмосфера. В центъра на събитието са столицата Виктория и градчето Надур.

Как да стигнем до Гозо? Със самолет или ферибот до Малта и от там с лодка или ферибот до Гозо. След като веднъж сте стигнали до тук е лесно да разгледате целия остров. Разстоянията са много малки, а транспортната мрежа е добра.