Климат на Малта

Малта има горещ, субтропичен средиземноморски климат. Зимата трае от декември до март и обикновено е доста мека със сравнително постоянна температура от около 16°C. През този сезон падат основната част от валежите, особено в началото на зимния сезон. Преходните сезони в Малта, пролет и есен, са изключително кратки и продължават не повече от месец. Обхващат съответно месеците април и ноември и предлагат меко време и приятни температури от около 19 – 20°C. Лятото е най-дългият сезон в Малта. То е доста горещо и продължава от началото май до края октомври. Времето през цялото лято е отлично за плаж. През по-топли години има чудесни дни за плуване и слънчеви бани дори и през месеците април и ноември, макар че през април все още морската вода е хладна – едва около 16-17°C. Лятото е доста сух сезон с оскъдни валежи. Температурите са средно между 23 и 30 °C, но понякога под влияние на горещи въздушни маси, нахлуващи от пустинята Сахара в Африка, достигат и дори превишават 40 °C. Юли е най-сухият месец в годината, като обикновено през този период няма нито един дъждовен ден, а валежите са 0 мм. Въпреки това са възможни и изключения. Основната част от валежите падат през зимните месеци, като най-влажен е декември – 112 мм.

В Малта не вали сняг тъй като това е една от най-топлите и сухи европейски страни. Според исторически сведения обаче в миналото това се е случвало повече от веднъж. Така например през двайсти век има данни за поне два пъти в които над острова е валял сняг. Първият път това се случило през далечната 1905 година, а вторият път било през зимата на 1949 година. Въпреки това във всички случаи става въпрос за нетраен сняг, топящ се малко след като докосне земята.

Малта е изключително слънчева страна. Около 15 са напълно облачните дни в годината, през които слънцето е съвсем закрито от облаци. През останалите 350 дни то обезателно се показва, пък било то и за малко. Малта е една от най-слънчевите страни в Европа и в света. Това я прави изключително подходяща за използване на слънчеви колектори у дома и за добиване на слънчева енергия.

Най-доброто време за туризъм са месеците май и октомври. Ако сте запланували почивка в Малта е добре да пътувате през тази част от годината, защото условията са подходящи за дълги разходки и за плуване в Средиземно море, като същевременно ще избегнете нетърпимите летни жеги и огромните тълпи от чуждестранни туристи.

Времето в Малта месец по месец:

Януари е хладен месец, с температури около 15 – 16°C. Не е подходящ за плаж. Възможни са валежи от дъжд. Слънцето все още залязва рано. Нужни са дрехи с дълъг ръкав и не много дебело яке.

Февруари е също хладен, около 16°C. Радва се на повече слънчеви часове и малко по-приятно време като цяло. Не е подходящ за плаж. Връхни дрехи са все още задължителни, но идването на пролетта се усеща.

Март е най-слънчевият зимен месец. Времето се засушава, а дните са чувствително по-дълги и слънчеви. Не е подходящо за плаж. В по-топли дни можете да излезете по къси ръкави, но връхните дрехи все още са задължителни. Нощните температури са все още ниски.

Април е променлив пролетен месец с температури около и над 19°C. Този месец е по-топъл и слънчев в сравнение с изминалите, но понякога също е и хладен. Възможно е да има дни с хубаво време за плаж, особено през втората половина на месеца, когато термометрите превишават 20°C. Морската вода е все още хладна.

Май е приятно топъл, но не горещ летен месец с отлично време за плаж и температура около и над 24°C. Летните дрехи са подходящи. Обикновено е слънчево и сухо. Морската вода става над 18°C.

Юни е горещ с температура около 28°C. Слънцето е силно, а дните са дълги. Слънцето залязва към 8 и половина вечерта.

Юли е най-сухият месец в годината. Горещината може да бъде изпепеляваща въпреки освежаващата близост на Средиземно море. Температурите не падат под 30°C през деня. Възможни са жеги над 40°C.

Август е най-горещият месец в годината. Дъждове са почти изключени. Пълно е с туристи. Подобно на юли, през август също трябва да се внимава с температурата през най-топлите часове от деня! Термомертите могат да достигнат 40°C.

Септември е горещ, но не колкото юли и август. Морето е много топло. Условията за плаж са перфектни. Температурите са около 28°C.

Октомври е един от най-приятните месеци. Температурата е около и над 24°C. Условията за плаж са отлични. Температурата на морската вода е висока.

Ноември е преходен месец. Средно през деня термометрите са около 19°C, но има и много по-топли дни с температури над 20°C и добри условия за плаж. Времето захлажда, но все още има някои доста топли дни. Морската вода е все още топла и става за плуване. Слънчевата светлина отслабва и дните се скъсяват.

Декември е най-мрачният месец в годината. Температурата през деня е около 17°C. Дъждовните дни се увеличават. Зимният сезон вече е започнал и едно леко яке или анорак няма да бъде излишно.