Мартиника

martinique caribbean islandsПървият европеец стъпил на брега на днешна Мартиника бил Христофор Колумб през 1502 година. Островът останал владение на Испания в продължение на 133 години, но през 1635 година преминал в ръцете на Франция. Постепенно връзката между Мартиника и Франция станала много силна. Днес „Островът на цветята”, както още наричат Мартиника, е със статут на отвъдморски департамент на Франция.

Географско положение и големина. Остров Мартиника е един от Малките антилски острови. Той заема площ от 1,128 кв.км. Разположен е в източните части на Карибския басейн, а на изток се простира Атлантическият океан. В географско отношение принадлежи към континента Северна Америка. Най-близки съседи са остров Доминика, разположен на 41 км на север и остров Сейнт Лусия, който се намира на 32 км на юг. Столицата на Мартиника се намира на 14°36‘ северна ширина и 61°04‘ западна дължина. В най-дългата си част от северозапад на югоизток островът се простира на около 63 км, а на ширина достига най-много 31 км.

Климат. Мартиника има топъл и влажен тропичен климат. Температурите на острова варират от 28°C през януари до 31°C през септември, а нощите са постоянно между 20 и 23°C. Тук климатът е целогодишно влажен, но все пак има два ясно разграничени сезона – сух и дъждове. Сухият сезон продължава приблизително от декември до май, а минимумът на валежите е през март и е около 60 мм. Дъждовният сезон трае от юни до ноември с максимум на валежите през септември около 200 – 250 мм. Високите температури и изобилието от слънчева светлина през годината силно благоприятстват развитието на туризма.

bay of salines martiniqueПрирода. Мартиника е от вулканичен произход. По-голямата част от острова е заета от не много високи планини. Най-високата точка е вулканът Монт Пеле, който се издига на 1397 метра надморска височина в северната част на Мартиника. Вулканът изригнал през 1902 година и опустошил градчето Сен Пиер, отнемайки живота на около 30 000 души. Заради вулканичният произход почвата на Мартиника е силна и плодородна. В комбинация с топлото време и обилни валежи това е предпоставка за развитието на гъсти дъждовни гори, дом на стотици видове растения и животни. Според ФАО горите покриват приблизително 46,2% от територията на острова. Животинският свят на Мартиника е силно засегнат от дейността на хората през вековете, но въпреки това тук все още могат да се видят някои прекрасни създания. Мартиника е дом на колибри – малки, пъстри птички, които подобно на пеперуди прелитат от цвят на цвят в търсене на цветен нектар. Макар че обичат всички цветя, миниатюрните пернати изявяват предпочитание към хибискусите. На Мартиника се срещат и други не по-малко чудновати и красиви животни. Antillean Euphonia е вид тропическа птица с малки размери и поразително красиво оперение. В отдалечените райони на острова се срещат и някои много ценни за науката вида паяци като Antilles Pinktoe Tarantulа. Тя е вид доста красив дървесен паяк, известен с черно-розовата си окраска на гърба. Обитава дъждовните гори и обикновено е доста плаха, когато усети човешко присъствие. Освен дъждовната гора, топлите и огрени от слънцето плитчини на Мартиника също предлагат богато видово разнообразие. Кораловите рифове около острова гъмжат от най-различни и причудливи морски обитатели.

martinique mapКрайбрежие. Карибският тропически рай Мартиника притежава спиращо дъха крайбрежие. Бреговата линия е силно разчленена със стотици полуострови и спокойни заливчета. Тук ще откриете едни от най-прекрасните плажове на Карибите. Непосредствено до брега има красиви коралови рифове, които не позволяват на океанските вълни да достигнат до самия остров. По тази причина крайбрежните плитчини на Мартиника са винаги бистри и спокойни, а подводната видимост е много висока. Белият и фин пясък на брега няма да разочарова дори и най-претенциозните туристи, а кокосовите палми, които се простират по протежение на всички плажове създават неповторимо чувство за екзотика. Повечето от тези райски плажове се намират по източното и южното крайбрежие на острова, макар че западните и северни брегове също предлагат някои прекрасни места за почивка.

Икономика. Макар че се намира в Централна Америка, Мартиника е част от Франция и като такава е член на Европейския съюз и Еврозоната. Официалната валута на острова е евро. Основни източници на доходи за местните жители са преработката на вносен суров нефт и туристическата индустрия, която е много силно развита. Мартиника отдавна е добре известна като реномирана туристическа дестинация. Всяка година над половин милион туристи пристигат на острова с цел почивка. Традиционно по-голямата част от туристите избират да почиват тук през лятното полугодие, защото зимата се счита за активен туристически сезон и по тази причина цените са доста по-високи. Островът притежава развита хранително вкусова промишленост и е добре познат с производството и износа на високо качествен ром и рибни продукти. Въпреки че е добре развито, селското стопанство заема по-малък дял от икономиката на Мартиника и носи около 1/10 от приходите на острова. Произвеждат се манго, папая, банани, кокосови орехи, цитруси, захарна тръстика, кафе, какао, ванилия и зеленчуци. Отглеждат се птици, свине, овце и едър рогат добитък.

fort de france martiniqueНаселение. Населението на Мартиника е повече от 400 000 души и е доста разнообразно по отношение на своя етнически произход. Основната част се състои от тъмнокожи, мулати и метиси. Приблизително около 10% от местните жители са европейци (предимно френцузи) или азиатци. Официален език е френски, но повечето местни жители използват в ежедневието креолски. Официална религия на Мартиника е християнство (католицизъм). Най-голям град на острова е столицата Форт де Франс. Той има население от над 130 000 жители, тоест около 1/3 от всички жители на Мартиника.

Местната кухня. Кухнята на остров Мартиника съчетава най-вече френски и африкански традиции с лека азиатска пикантност и често е описвана като най-изискана на Карибите. Докато сте тук е препоръчително да се насладите на огромното богатство на острова от морски специалитети и пресни тропически плодове. Риба, раци, скариди и миди са основата на местните кулинарни традиции. Морските храни могат да бъдат сготвени по различни начини – печени, задушени, варени или пушени. Тук е правилното място да споменем, че едно от най-популярните ястия на острова е пълнени раци. Месните продукти определено отстъпват на морските дарове по отношение на своята популярност тук. На второ място след морските храни е пилешкото месо, а след него са свинско, телешко и овче. Обикновено ястията в Мартиника се поднасят с големи и красиво оформени гарнитури от различни видове местни плодове и зеленчуци. Доста популярна тук е консумацията на авокадо, ямс, сладки картофи, патладжани, пиперки, чушки, лук, чесън и много други. Понякога за гарнитура се поднасят папая, банани, манго и други сладки тропически плодове. Най-важното хранене за деня е вечерята, когато много хора предпочитат да се хранят на вън в някой от стотиците разкошните ресторантчета на острова.

mount pelee martiniqueКога да посетим Мартиника? Препоръчително е да посетите острова през сухия сезон от декември до май. Освен по-слънчето и сухо време, избирайки тази част от годината ще избегнете и сезонът на ураганите. Недостатък са по-високите цени през зимните месеци, но от друга страна островът е по-спокоен, а плажовете по-празни. Може би най-атрактивно е да посетите Мартиника по време на коледните и новогодишни празници и през януари. Докато по-голямата част от северното полукълбо е скована от ледена зимна прегръдка, тропическите плажове и топло море на Мартиника предлагат отлични условия за една незабравима лятна ваканция посред зима.

Какво да си носим? Едно пътуване до Мартиника изисква да си носите всички плажни принадлежности с които разполагате – бански, плавници, шноркел, маска за подводно виждане, фотоапарат за подводни снимки (има какво да се снима!), слънцезащитен крем и слънчеви очила. Времето е целогодишно подходящо за леки летни дрехи и отворени обувки или чехли.

Как да стигнем до Мартиника? Тъй като Мартиника е остров най-важна роля играе въздушният транспорт. От и до международното летище на Форт де Франс се извършват множество полети от цял свят. Вероятно най-редовни са полетите от Европа (Франция, Германия, Великобритания и други), САЩ, Канада, както и останалите Карибски острови. Друга доста привлекателна алтернатива е да стигнете до Мартиника с круизен кораб. До Мартиника има бързи и евтини фериботи от Гуаделупе, Сейнт Лусия и Доминика.

tropical bird martiniqueОпасности: Една от най-големите опасности на острова е вид отровно дърво наречено manchineel, чиито плодове наподобяват ябълки. Цялото дърво е изключително отровно и най-добре стойте на разстояние от него. Добре е да знаете също, че сред джунглите на острова се криеят някои видове отровни животни змията bothrops lanceolatus, която е добре да избягвате.