Акапулко, Мексико

Acapulco Bay MexicoАкапулко е красив туристически град, който се намира на югозападното крайбрежие на Мексико, на около 320 километра от столицата на страната Мексико Сити, в щата Гереро. Разположен е на 16° северна ширина и на 99° западна дължина в красив залив на брега между Тихия океан и Сиера Мадре дел Сур.

Население на Акапулко. Акапулко е голям град. Той е дом на около 700 000 жители. Преобладаващата част от населението се състои от местни жители, но също така има и много чужденци, привлечени от топлия климат, екзотиката и по-достъпните цени на имотите. В Акапулко, подобно на всеки друг град, има по-скъпи и по-обикновени райони за живеене. По-заможната част от местното население живее по крайбрежието, където къщите са големи и луксозни и задължително със собствен басейн. Официален език тук е испанският, но едва ли има място, на което да не ви разберат на английски.

Икономика на Акапулко. Акапулко е основан през 1566 година и в продължение на векове е град, който разчита на селското стопанство. Местната икономика обаче внезапно претърпяла големи промени, когато през средата на 20-ти век настъпили нови времена. В цял свят започнала да се развива туристическата индустрия, а селското стопанство бързо останало на заден план. Днес голяма част от местното население е заета в туризма, който е основен източник на доходи. Най-важният капитал на града е неговата прекрасна природа и целогодишно топъл климат. Това привлича хиляди туристи годишно, макар че поради жестоката конкуренция в туризма Акапулко е загубил част от посетителите си. Най-сериозният му конкурент е Канкун (също мексикански курорт, разположен на брега на Карибско море). Като цяло в Акапулко водещ и най-добре развит е секторът на услугите. Важно перо в местните приходи е също и добивът на петрол.

Климат на Акапулко. Акапулко има горещ субекваториален климат. Температурите са доста високи през цялата година – coastline of Acapulcoварират между 31 и 33°C. Има два сезона – сух и дъждовен. Сухият сезон съвпада със зимното полугодие в северното полукълбо и трае от ноември до април. Това е най-доброто време от годината за туризъм в тази част на Мексико. Слънцето е в изобилие, а валежи са малко вероятни. Времето е великолепно за дейности на открито. Най-малка е вероятността за валежи през месец март. Прекрасният климат е направил през 20-ти век Акапулко популярно място за зимуване на милионери от по-северни страни. Дъждовният сезон започва през май със значително увеличаване на валежите. Пикът на дъждовете е през септември, когато влажността надхвърля 80% и могат да паднат до около 400 милиметра за един месец. Това се равнява на годишното количество валежи в някои по-сухи страни. Понякога през дъждовния сезон в Тихия океан се формират мощни тропически бури, наречени урагани. Въпреки че в тази част на Мексико ураганите са доста по-рядко явление в сравнение с бреговете на Карибско море, те все пак биха могли да предизвикат сериозни щети. Голямо предимство на местоположението на Акапулко е, че обикновено мощните тропически бури се насочват на северозапад към открития океан и по този начин мексиканският курорт си спестява много поражения.

Туризъм в Акапулко

През 20-ти век холивудски звезди, знаменитости и богаташи от цял свят откриват изключителния потенциал на Акапулко и го превръщат в една от най-нашумелите туристически дестинации до тогава. Днес силуетът на града впечатлява със своите високи крайбрежни хотели, напомняйки за Хонолулу или Копакабана. Заливът Баиа де Акапулко е закътано и тихо местенце със златист и изключително фин пясък. Около плажната ивица има хиляди кокосови палми, които придават изключително приветлив и екзотичен вид на крайбрежието. На първа линия пред самия плаж се намират най-атрактивните хотели с огромни басейни, сгушени сред гъста тропическа растителност. Най-туристическият район на Акапулко е съответно централната и източна част на залива.

panoramic view of Acapulco MexicoАкапулко е голям град, но вървейки по улиците ще ви се стори необичайно тихо и спокойно. Причината е в липсата на динамика и мързеливата атмосфера, която витае наоколо. Топлото и влажно време принуждава хората да избягват големите усилия. Подобно на всички тропически градове, Акапулко се оживява, когато слънцето започне да залязва и жегата оптстъпи пред по-приятните нощни температури. Това приказно място е много повече от красиви плажове. Градът предлага огромно разнообразие от заведения. Какво по-приятно от това да попаднеш насред този тропически рай и да вечеряш навън под открито небе? А местната кухня е просто фантастична. Всеки знае, че мексиканците се славят като големи кулинари. Това се допълва от близостта на Акапулко до морето и наличието на множество морски деликатеси в местната кухня. Акапулко има влажен климат и това е причината за гъстата растителност, която ще откриете тук. Особено красиво място е Папагайо парк, който е отворен за посетители от 5 до 8 часа всеки следобед. Тук ще можете да се насладите на красива природа и множество екзотични представители на растителния и животински свят.

За тези, които не желаят да отсядат в хотел ами предпочитат да наемат частна вила, покритите с гъста, тропическа зеленина склонове на Акапулко са идеалното място за целта. Вилите, разположени в по-високите части предлагат превъзходна гледка към Баиа де Акапулко и стотиците яхти и лодки, акостирали в спокойните води на залива. Но от местните луксозни имоти се интересуват не само търсачите на първокласните почивки, ами също и хора, желаещи да инвестират във ваканционен недвижим имот.

Кога да посетим Акапулко? Най-доброто време за туризъм в Акапулко е сухият сезон от ноември до април. Тогава времето е най-хубаво и това прави туристическия град едно от най-добрите места за зимуване в континентална Северна Америка. През лятото валежите са твърде обилни и могат лесно да провалят вашите планове за плаж и занимания на открито.

Какви дрехи да си подготвим? Задължително си пригответе бански и най-леките дрехи, които имате. Носете си чехли, сандали и други леки и отворени обувки. Тук е много горещо през цялата година и дори през януари температурите могат да са равни или по-високи от тези по Средиземноморието през юли!

Забавления в Акапулко. Излежаване на плажа, гмуркане, разходка с яхта или лодка, водни ски, църкви, увеселителни паркове, ресторанти, кафенета, нощни заведения и други са само част от хилядите забавление в Акапулко де Гереро и всичко това е само на крачка от Тихия океан.