Близък изток

jordan middle eastБлизкият изток е регион, който се намира в Югозападна Азия. Заема площ от около 5 207 538 кв.км. Отличава се с общи културно-географски особености, но също така и с фрапиращи контрасти. В Близкия изток има страни, които са символ на икономическа и политическа стабилност, но също така и други, които в продължение на дълги години са раздирани от безкрайни конфликти. Регионът включва следните държави: Бахрейн, Израел, Иран, Ирак, Йемен, Йордания, Катар, Кувейт, Ливан, ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия, Сирия, както и не напълно независимите територии на Ивицата Газа и Палестина. Близкият изток се простира между от Каспийско море и Турция на север, до Аденския залив и Арабско море на юг. На запад достига до Източното Средиземноморие и Червено море, а на изток – до границата с Афганистан и Пакистан. В централните части на региона се намира прословутият Персийски залив.

По-голямата част от Близкия изток е заета от пустини, непристъпни планински вериги и високи плата. Пустините преобладават на Арабския полуостров, а Иранското плато, което е най-голямото в региона, се простира на огромна площ между Каспийско море и Персийския залив, обхващайки също и голяма част от Пакистан. По-голямата част от Близкия изток попада в тропиците и по тази причина има сух и горещ тропичен климат, субтропичен в северните райони. Високите планини и плата имат собствен микроклимат с високи летни и много ниски зимни температури. Най-плодородните райони в Близкия изток се простират на северозапат около бреговете на Средиземно море и по поречието на реките Тигър и Ефрат. Топлите тропически води в региона са изключително богато на живот. В Червено море например, могат да се видят някои от най-вълнуващите подводни екосистеми в света с удивително разнообразие от коралови рифове и многоцветни морски обитатели.

palmyra syria middle eastБогатството на Близкия изток са неговите значителни залежи от петрол. Предполага се, че приблизително 1/3 от световния петрол се намира в тази част на света. По тази причина някои държави, като ОАЕ например, се радват на небивал икономически разцвет, а градове като Дубай са истинско чудо на човешкия гений. Черното злато предлага на много страни в региона възможността да изградят необходимата инфраструктура за да се превърнат в атрактивни туристически и финансови центрове. В Близкия изток се отглеждат финикови палми, а регионът е най-големият износител на фурми в света.

Населението на Близкия изток възлиза на приблизително 220 милиона души. Най-многолюдната страна е Иран, а държавата с най-малкобройно население е Бахрейн. Близкият изток е мястото, където са възникнали 3 от най-разпространените религии в света – християнство, ислям и юдаизъм. Тук се намират някои от най-значимите религиозни центрове в света – Йерусалим, Витлеем, Мека и Медина. В наши дни преобладаващата част от населението на региона са мюсюлмани. Християните и юдаистите са сравнително малка част и живеят предимно в страните около и в близост до Източното Средиземноморие (Израел, Ливан, Сирия, Йордания. В етническо отношение най-многобройни в Близкия изток са арабите, следвани от персите, които населяват територията на днешен Иран.