Молдова

field in moldovaМолдова е малка държава в Източна Европа, която по пътя на своето развитие среща редица трудности. В наши дни тази страна провежда множество реформи, които могат да я доближат до членство в Европейския съюз. Една от силните страни на Молдова е нейното плодородие. Възможно е в бъдеще именно интензивното развитие в селското стопанство да се окаже ключът към успеха.

Географско положение, граници и големина на Молдова. Молдова е малка страна с площ 33 843 кв.км. Разположена е в Източна Европа. Граничи с Украйна и Румъния (ЕС). Разположена е между 46 и 48° северна ширина и между 27 и 30° източна дължина. Молдова е вътрешноконтинентална страна. Това означава, че няма излаз на море, въпреки че Черно море се намира само на около 20-30 километра от границата.forest in moldova

Население на Молдова. Населението на Молдова е малобройно – около 4,5 милиона жители. Най-голям град е столицата Кишинев, чието население е малко под 700 000 жители. Той се намира в централните части на страната. В Молдова живеят също така и много чужденци, основно руснаци и украинци. Освен тях тук живеят много гагаузи, както и малък брой бесарабски българи. По-големи и важни градове освен столицата Кишинев са Комрат (25 000 жители), Тираспол (160 000 жители), Белци (130 000 жители) и Рибница. В страната се говорят три езика – молдовски, руски и гагаузки. Официален е молдовският.

Икономика на Молдова. Молдова е бедна страна с развиваща се икономика и е една от най-слабо развитите европейски държави. Предполага се, че това е страната с най-нисък стандарт на живот на континента. Икономиката на Молдова още не може да се възстанови от щетите, нанесени от комунистическият режим. До 1991 година страната е една от така наречените руски републики. Придобива независимост от Съветския съюз на 27 август 1991 година. Основен източник на приходи за местната икономика е селското стопанство. Подобно на Украйна, Молдова също е заета като цяло с плодородни village in moldovaобработваеми земи. Отглеждат се зърнени култури, плодове, зеленчуци и лозя. Това са основните експортни стоки на бившата съветска република. Молдова е много бедна на полезни изкопаеми. Това определено е изиграло негативна роля в икономическото развитие на страната. Разбира се, полезните изкопаеми са само един фактор. Има много държави, които са постигнали впечатляващи икономически резултати въпреки, че не притежават големи природни богатства. Тук трябва да споменем името на Япония и нейното икономическо чудо. В Молдова обаче това е изиграло решаваща роля върху и без това трудно развиващата се икономика. Негативно влияние върху икономическото състояние на страната са оказали също и много други фактори. Един от най-важните е слаборазвитата и недостатъчна инфраструктура. Едно от нещата, които Молдова може да ползва като преимущество е малобройното население. Историята не веднъж е показала, че страните, които имат малко на брой население обикновено по-бързо и лесно се справят с икономическите си и социални трудности.

Климат на Молдова. Молдова има умерен континентален климат. Летата са доста топли и дори горещи, докато зимите често са доста сурови. Понякога от към Русия могат да нахлуят много студени въздушни маси, които да понижат температурите до под -20°C. presidential palace in chisinauАбсолютният рекорд измерван някога в столицата Кишинев е през януари и е (-28,4°C) градуса. Максимумът в температурите е през юли, а рекордът за най-висока температура е над 39°C! Като изключим температурните рекорди, климатът на Молдова е класически умерен и не се отличава с някакви съществени характеристики. Лятото е много топло. От началото на май до края на септември дните са по-топли от 21°C. През октомври и ноември температурите бързо се понижават. От декември до февруари дневните температури се движат най-често в интервала между 0 и 3°C, а през март и април обикновено започва бързо затопляне. Подобно на други страни в региона като Румъния или България преходът между зима и лято тук настъпва доста рязко. Причината се крие в равнинния релеф на страната и липсата на климатични прегради.

Природа на Молдова. Молдова е равнинна страна. По-голямата част от територията и има малка надморска височина и е заета основно от низини, равнини и хълмове. Най-високата точка на страната е връх Баланещи, висок едва 429 метра. Естествената природна среда на Молдова е подобна на тази на Украйна. Преобладаващата част от страната е заета от степи. Растителността е предимно тревиста. Молдова е богата на води. През територията на страната протичат множество реки. Повечето от тях са притоци на големите европейски реки Дунав и Днепър. Директно или чрез Дунав и Днепър тези реки се оттичат към близо намиращото се Черно море.

opera and balet palace chisinau moldovaТуризъм в Молдова. Молдова няма излаз на море и не притежава планини. Това затруднява развитието на туристическата индустрия. Страната има обаче едно друго много атрактивно предимство пред повечето държави в Европа. Тук може успешно да се развива шопинг туризъм. Причината са изключително ниските цени в местните търговски центрове. Същото се отнася и за ресторантите и кафенетата. Цените са невъобразимо по-ниски с държавите в Европейския съюз. На практика това прави Молдова идеалното място ако искате да напълните чантите с изгодни покупки и ако искате да обикаляте по цял ден заведенията без това да ви излезе много солено. Най-атрактивното място за целта е столицата Кишинев. Най-доброто време за туризъм в Молдова е летният сезон от май до септември, когато времето е най-приятно. За тази част от годината се нуждаете от тънки летни дрехи. Е, ако пътувате през май или септември може да си вземете и една лека връхна дреха в случей, че захладнее.