Черна гора

montenegro is an adriatic paradiseЧерна гора е малка, но много красива страна. През последните години започна да увеличава своята популярност като туристическа дестинация заради красивите си плажове и много добре съхранена природа. В по-голямата си част тази планинска страна е покрита с гъсти, девствени гори. Дивата природа, която по своята красота силно напомня за Алпите, в комбинация със средиземноморския климат и кристалните води на Адриатическо море обещават на Черна гора светло бъдеще на туристическия пазар.

Географско положение. Черна гора е средиземноморска страна, разположена в южната част на континента Европа. Намира се на западното крайбрежие на Балканския полуостров. Има излаз на Адриатическо море. Страната е разположена между 41 и 43° северна географска ширина и между 18 и 20° източна географска дължина. Страната има фирма на ромб. На северозапад граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина, на североизток граничи със Сърбия, на изток с Косово, на югоизток с Албания и на югозапад, разбира се, с Адриатическо море.

gradiste monastery in montenegroКлимат. Черна гора попада в границите на субтропичния климатичен пояс. Има типичен средиземноморски климат с дълго и топло лято и кратка, мека зима. Изключение правят планинските райони, които имат доста по-хладен планински климат. В планините през зимата падат обилни снеговалежи, докато в по-ниските части на страната, особено по морския бряг, валежите са единствено от дъжд. Най-студен месец в Черна гора е януари с дневна температура около 12°C. Най-горещо е през август – 28°C. Комбинацията от планини и море спасяват страната от летните жеги, характерни за Средиземноморието. Иначе лятото е доста дълго. Летният сезон трае от май до октомври. През тази част от годината температурите на въздуха през деня са над 22°C, а на морската вода около и над 20°C. В края на октомври времето започва рязко да застудява и от ноември до март дневните температури са относително постоянни в интервала 12 – 15°C. Април е типично пролетен месец. Температурите са най-често между 15 и 20°C. Времето е променливо.

Природа и релеф. Природата на Черна гора е много красива и недокосната. Природата се съхранява на територията на четири национални парка – Биоградска гора, езерото Скадар, Димитор и Ловцен. Бреговата линия е разчленена на множество малки заливи и полуострови. Най-голям и интересен от туристическа гледна точка е заливът Тиват, който със своите форми, извивки и със заобикалящите го планини напомня на фиорд . Страната може да се похвали с прекрасни плажове – някои пясъчни, други каменисти. Водите на Адриатическо море са много бистри и montenegro durmitor peak 2522mпрозрачни. Бреговете най-често са стръмни и покрити с гъста растителност. По-голямата част от Черна гора е заета от южните части на Динарските планини. Най-високата точка е връх Димитор, висок 2522 метра. Той се намира в северната част на страната, не далеч от границата с Босна и Херцеговина. През зимата високите планини на Черна гора привличат като магнит дъждовните облаци и влажните въздушни маси, идващи от запад се изваляват над страната. По тази причина тук падат значителни валежи през зимата. В планините валежите са от сняг. Планинските области са изключително живописни. Между високите планини са сгушени дълбоки долини и каньони, покрити с гъсти гори. През тях си проправят път десетки планински реки, които текат към Адриатика. Едно от най-удивителните кътчета е Национален парк „Биоградската гора”, разположен в източните части на страната. Най-голямото езеро в страната е Скадар. То се намира на границата с Албания. Мястото е атрактивен туристически обект и освен това е лесно достъпно, тъй като се намира в околностите на столицата Подгорица и в близост до морския бряг.

Икономика. Черна гора има развиваща се икономика. Страната е богата на полезни изкопаеми, но за развитието си залагаthe coast of montenegro основно на туризма. Малобройното население и високия интерес на туристите към Черна гора биха могли за кратко време да осигурят бързо повишение на качеството на живота. Най-големият капитал на малката средиземноморска страна е разкошната и природа и топъл климат. Освен туризъм Черна гора развива и селско стопанство. Тук се отглеждат цитрусови култури, маслини, овощни растения, грозде и други. Най-подходящи за земеделие са по-ниските части на страната на запад. Най-голям икономически център на Черна гора е Подгорица. Въпреки, че страната все още не е член на Европейския съюз, Еврото е официална валута.

Население и селища. Черна гора има малобройно население. В цялата държава живеят около 650 000 жители. От тях около 150 000 са в столицата Подгорица. Тук няма много големи градове, а основната част от населението е разпръснато из малки градчета по територията на цялата страна. На най-голям интерес се радват красивите крайбрежни градове Котор, Зеленика, Тиват, Рисан, Будва, Петровац, Бар и Улцин, които поемат основната част от посетителите в страната. Официалният език на местното население е черногорски. По отношение на религията местното население е разнообразно. Състои се от православни християни, католици и мюсюлмани.

mountain forest of montenegroНай-доброто време за туризъм в Черна гора е през летния сезон от май до октомври. Най-хубаво е времето през месеците юни и септември, когато дневната температура е около 26°C. Юли и август са по-горещи. За летния сезон си носете тънки и проветриви дрехи, но ако ще ходите на излети из планините не забравяйте и някоя по-топла дреха, тъй като там дори и през лятото може да захладнее. За зимното полугодие е добре да си носите както топли зимни дрехи, така и нещо по-леко, защото понякога зимата може да ви изненада с доста меко и приятно време.