Мароко

sahara desert western moroccoМароко е един от туристическите гиганти в Африка. Всяка година страната се посещава от милиони туристи, които идват заради топлия климат, прекрасни плажове, огнено червени пейзажи и ориенталска култура. Най-посещасваните градове в Кралство Мароко са Касабланка, Маракеш и Агадир. Колкото и да е странно тези градове са изключително различни един от друг и всеки от тях притежава своя собствена неповторима идентичност.

Географско положение, граници и големина. Мароко заема площ от 446 550 кв.км. и се намира в северозападните части на континента Африка. На север има излаз на Средиземно море и на прохода Гибралтар, който разделя Мароко от Иберийския полуостров. На никое друго място Африка agadir architecture morocco и Европа не са толкова близо разположени една до друга, колкото при Гибралтар. Малко известен факт е, че на северното крайбрежие на Африка има два полуострова, които са собственост на Испания – това са Малиля и Сеута. Те са част от Испания и Европейския съюз. Тези места са много строго охранявани, тъй като се използват с цел нелегална емиграция от граждани на Мароко и други африкански страни. На запад Мароко има широк излаз на Атлантическия океан. На около 100 км от бреговете на му се намират испанските Канарски острови. На юг Мароко граничи със Западна Сахара, а на изток – с Алжир. Мароко се простира от 27 до 35° северна географска ширина и между 1 и 13° западна дължина. Географското положение на страната е благоприятно за развитие на туризма, тъй като не само има добър климат, но и се намира съвсем близо до Европа. В транспортно отношение страната също е на много стратегическо място, защото именно тук при прохода Гибралтар е единствената връзка на Средиземно море с Атлантическия океан. Географското положение на Мароко най-точно може да се сравни с това на американския щат Калифорния. Общото между тях е не само приблизително еднаквия климат, но и релефа, който и в двата случая е главно планински. Освен това и при Калифорния и при Мароко през океана около брега преминават студени океански течения, които оказват специфично влияние върху флората и фауната.

agadir atlantic coastРелеф. Мароко е страна с преобладаващо планински релеф. Голяма част от територията е заета от Атласките планини, които са най-значемата планинска верига в Северна Африка. Планинската верига се простра на територията на три държави – Мароко, Алжир и Тунис. Най-високата точка на Мароко се намира на юг от Маракеш – това е връх Джебел Тубкал, който се издига на 4165 метра. По-малка надморска височина имат южните части и крайбрежните низини на страната. Бреговата линия на Мароко е много слабо разчленена. Липсват малки и големи заливи и полуострови.

Климат. Мароко има топъл и слънчев климат, който обаче доста се различава в зависимост от това, в коя част от страната сте. Северната половина от Мароко, в това число столицата Рабат, Казабланка и, разбира се, Танжер попадат в субтропичния климатичен пояс. Тук лятото е много дълго и горещо, а зимата мека и влажна. На юг започва да се усеща влиянието на тропиците. market place in moroccoКазабланка попада в областта, където се срещат субтропичния и тропичния климатичен пояс. От тук на юг се простират тропиците. Дните са горещи през лятото и топли през кратката зима. Атласките планини в Мароко играят ролята на климатична бариера и не позволява на влажните въздушни маси, идващи от към Атлантическия океан да навлязат във вътрешността на Африка. Маракеш и Агадир попадат в тропичния климатичен пояс и се радват на целогодишно топло и слънчево време.

Танжер – попада в субтропичния климатичен пояс и има класически средиземноморски климат. От май до октомври е лято с температури над 23°C. Март, април и ноември са топли и приятни с температури през деня между 18 и 20°C. Декември, януари и февруари са хладни с температура през деня до около 16°C. Най-горещ месец е август – около 28°C, а най-студени – декември, януари и февруари (16°C). Валежите са с есенен максимум. Най-много вали през ноември и декември, след което валежите постепенно намаляват.

marrakech and its pink buildingsРабат също попада в субтропичния климатичен пояс. Има дълго и топло лято и кратка мека и влажна зима. От март до ноември дневните температури са високи и обикновено не падат под 20°C. Най-горещ месец е август с температури около 28°C. Хладните води на Атлантическия океан не позволяват на летните температури да станат прекалено високи, макар че слънчевите лъчи са силни и на слънце се изгаря доста бързо. Меката зима трае само три месеца – декември, януари и февруари. Най-студен месец е януари, когато температурите са около 16°C. Въпреки топлите дни, нощите в Рабат са винаги хладни с температури от 6°C през януари до 17 – 18°C през юли и август. Времето през периода от ноември до април е доста дъждовно и традиционно падат над 100мм месечно. Най-много вали през декември (около 250 – 300мм). Летата са много сухи и е възможно през някои месец и да не падне нито капка дъжд.

Казабланка – попадат там където субтропичния климатичен пояс среща тропичния. От ноември до април времето е приятно с температури между 17 и 20°C. От май до октомври е лято, но ouarzazate moroccoстуденото Канарско течение, което преминава покрай бреговете в тази част на Африка не позволява летата да станат много горещи. През юли и август температурите достигат до 26 – 28°C, което е по-малко от много испански и португалски градове, разположени далеч на север. Валежите падат главно в периода ноември – април. Най-обилни са през ноември – 70мм.

Маракеш има тропичен полупустинен климат. Дневните температури през цялата година са по-високи от 18°C. Най-студените месеци са декември (19°C) и януари (18°C). През останалата част от годината температурите са с летни стойности. Най-топло е през август, когато температурите достигат до около 38°C. Внимание обаче – нощните температури извън периода юни – септември могат да станат много ниски! През зимните нощи могат да паднат почти до 0°C. Причината за много горещите дни и студени нощи се крие в пустинния характер на климата и близостта на пустинята Сахара. Поради отдалечеността на Атлантическия океан температурните амплитуди между ден и нощ са доста големи. Валежите са целогодишно оскъдни – през зимното полугодие са малко по-обилни и през месец март достигат до 33мм.

tropical nature and morrocan architectureАгадир. Този град попада в тропичния климатичен пояс и има климат, подобен на този на испанските Канарски острови. Дневните температури в Агадир варират от 21°C през януари до около 26 – 28°C през август и септември. Валежите са оскъдни и през януари, когато е техния максимум не падат повече от 45 – 50 мм. Нощите са прохладни, което е типично като цяло за Мароко и варират от 10°C през януари до 17°C през юли, август и септември.

Природа. Природата на Мароко е красива и е една от главните предпоставки за развитието на туризма. Милиони посетители от цял свят са запленени от неповторимите огнено червени пейзажи на Мароко. Страната притежава красиви плажове. Тези по атлантическото крайбрежие са обикновено дълги и широки, а пясъкът има леки оранжеви или червени, на места до кафеникави нюанси. По Средиземноморието в северните части на Мароко плажовете са доста по-малки, обикновено пясъкът е от светло до тъмно жълт. На много места брегът е покрит със ситни камъчета. Може да се каже, че Мароко не е страна богата на гори. Като цяло растителността е оскъдна, но това не е задължително. В планините например на местата с по-голяма надморска височина, където виреят основно иглолистни видове, подхранвани от по-голямата влажност. В по-ниските части горите са доста по-малко. Виреят цитрусови дървета, typical morrocan landscape with the atlas mountains on the horizonмаслини, финикови палми, кактуси, както и различни иглолистни видове, например кипарис. Отвъд Атласките планини, където влажните въздушни маси идващи от към Атлантическия океан не могат да достигнат, започва царството на пясъците. От тук е началото на пустинята Сахара такава, каквато всеки би си я представил – със своите безкрайни пясъчни дюни и изпепеляваща жега.

Икономика. Мароко има развиваща се икономика. Стратигическото положение на страната при прохода Гибралтар, излазът на Средиземно море и на Атлантическия океан, красивата природа и прекрасни плажове, топлия климат, удивителните градове и богатството на местната култура са някои от водещите икономически фактори. Мароко се развива основно на базата на туризма и сектора на услугите като цяло, както и благодарение на динамично развиващото се селско стопанство. В икономическо отношение Мароко е много модерна и бързоразвиваща се страна, която следва примера на такива икономически гиганти от арабския свят като ОАЕ, Катар, Кувейт и Бахрейн. Страната е изключително интересна за инвестиции от Франция, Русия, САЩ, Испания и арабските страни. За Мароко делението на света преди 1989 година никога не е било от значение за нейната икономика. panoramic view of rabat moroccoСтраната винаги е поддържала активни икономически отношения, както със социалистическите, така и със западните капиталистически икономики. Днес мароко има много тесни икономически връзки с Европейския съюз, но е трудно да се каже как ще се развият отношенията между тях в бъдеще. Мароко иска членство в ЕС, а ЕС предлага привилегировано сътрудничество. Действително Мароко е африканска държава, но от друга страна Малта също е част от Африка. Кипър от своя страна е азиатска държава, но въпреки това и двата средиземноморски острова са пълноправни членове на ЕС. Мароко споделя обща история с европейските държави, а със страни като Испания ги обединява и общото между двете култури. През последните години икономическия разтеж на страната е постоянен, а световната икономическа криза подмина местната икономика. Официалната валута на Мароко е дирхама, а стандартът на живот е подобен на този на страните от Източна Европа. Доходите на глава от населението са около 6400$ годишно.

Население и селища. Населението на Мароко е около 33 500 000 жители. По-голяма е концентрацията в северните и крайбрежните райони, а по-малка във вътрешността и южните части на страната. По-големи градове са Рабат, Казабланка, Маракеш, Фес, Танжер, Агадир и др. red colour building in moroccoЕтническият състав на населението на Мароко е разнообразен – араби, бербери, евреи, тъмнокожи и др. През последните години много западно европейци и руснаци купуват имоти по атрактивните крайбрежни градове и курорти.

Казабланка е най-големият град в Мароко. Има население от над 3,5 милиона жители. Това е и най-космополитният град тук. Срещат се хора от различни раси и религии. Една от най-интересните части на Казабланка е Медина. Това е старият град със своите тесни и колоритни улички, които криволичат към пристанището. В централните части на Казабланка площите стават все по-ценни и високото строителство започва да си проправя път. През 1998 година са завършени 28 етажните кули близнаци, които макар и не много високи са доста красиви и придават много колорит на града. За разлика от повечето марокански градове, известни с червеникавите нюанси на сградите, в Казабланка преобладават белите тонове. От тук идва и нейното име, което буквално преведено от испански означава „бяла къща“.

wellcome to the sahara desertРабат е град с 1 700 000 жители и е столица на Мароко. Намира се не далеч от Казабланка и изпълнява административна функция, макар че по отношение на икономическото развитие отстъпва на градове Казабланка и много по-малкия Танжер. Както всяка уважаваща себе си столица, Рабат притежава множество красиви площади, поддържани зелени площи, фонтани и добра инфраструктура. Градът е едно истинско културно наследство под открито небе. Една от най-големите забележителности на Рабат е некрополът Чела, намиращ се в покрайнините на града, в близост до река Бурегрег.

Фес е изключително красив град с ориенталски дух и атмосфера. Намира се в северната част на Мароко в подножието на Атласките планини. Има население от около 950 000 жители и е трети по големина град в страната след Казабланка и Рабат. Макар, че Фес не се ползва от славата на the city of fes morocco is a real cultural phenomenonкоято се радва Маракеш, градът има много забележителности и със сигурност не би разочаровал своите посетители. Растителността във Фес и неговите околности е много оскъдна и представена главно от сухолюбиви субтропични видове.

Танжер е един от най-динамично развиващите се икономически центрове в цяло Мароко. Вървейки по улиците ще видите хора от различни раси, говорещи на различни езици. Едни от тях са тук на почивка, а други – по бизнес. Танжер е един от най-перспективните градове в Мароко, въпреки, че населението му е около 700 000 души. Това не му пречи да се развива доста по-бурно дори от столицата Рабат. Едно от големите преимущества на Танжер е близостта до протока Гибралтар и до Европа като цяло.

atlas  mountains in moroccoАгадир е град с население от около 680 000 души и е разположен в южните части на Мароко. Топлият тропичен климат е едно от най-големите му предимства. Притежава красиви и необятни плажове, както и голф игрища за любителите на този спорт. Крайбрежието на Агадир играе ролята на курортна зона осеяна с хотели и ресторанти. Крайбрежната зона е място, където живота започва да кипи чак след като жаркото африканско слънце се скрие зад хоризонта.

Маракеш със сигурност е най-красивият град в Мароко и е едно от най-очарователните кътчета на африканския континент. Население от почти 600 000 души, градът е истински оазис насред огненочервени пейзажи, осеяни с финикови палми и вечнозелени тропически дървета. Маракеш е основен туристически център на страната и е рай за любителите на културата. До където стига погледа всичко е застроено с розово-червеникави сгради, заобиколени от сухолюбива тропическа растителност. Колоритни пазари, площади, тесни криви улички и милиони туристи, които идват тук през цялата година оформят облика на Маракеш днес.

Кога да посетим Мароко? Най-подходящото време за туризъм в Мароко е през пролетта и есента fortress in rabat moroccoако сте се насочили към северните части на страната. Лятото може да е твърде горещо, а зимата – хладна и влажна. Единствено на брега на океана студеното Канарско течение поддържа лятната температура в поносими граници. Ако планирате да пътувате до Маракеш или в южните части на Мароко (например Агадир) трябва да знаете, че времето е топло през цялата година. В Маракеш дори и през януари бихте могли да се излежавате на слънце край някой басейн и да се наслаждавате на прекрасното време. Ако пътувате в Мароко през лятото ще е добре да се пазите от силните слънчеви лъчи.