Мозамбик – туристически пътеводител

Мозамбик е голяма страна с площ 799 000 кв.км. Разположена е на брега на Индийския океан, на югоизточното крайбрежие на континента Африка. Граничи с 6 други африкански държави – Танзания, Малави, Замбия, Зимбабве, ЮАР и Суазиленд. На изток широкият Мозамбикски проток отделя страната от остров Мадагаскар.

мозамбик лазурно мореМакар че тези земи са населени от хилядолетия, съвременната история на страната започва с пристигането на европейците. Това станало през 1498 година, когато португалски кораби предвождани от португалския мореплавател Вашку да Гама заобиколили най-южния край на Африка и се отправили на север покрай източното крайбрежие на континента. През същата година Португалия завладяла земите на днешен Мозамбик, създавайки там своя колония. Колониалният период продължил до 1975 година. При пристигането си по тези земи португалците заварили селища на арабски търговци. Предполага се, че самите араби най-вероятно са населили тази част от Африка още към края на първото хилядолетие.

Крайбрежните райони на страната са предимно заети от обширна равнина, която на север постепенно се стеснява и придобива хълмист характер. На север и на запад се издигат планински вериги. В западните части на Мозамбик край границата със Зимбабве се издига планинската верига Инянга. Тук се намира най-високата точка в страната – връх Бинга, висок 2436 метра. Природата на Мозамбик е изклюително пищна и голяма част от страната е покрита с тропични и субекваториални дъждовни гори. Саваните също заемат обширни площи, особено на север, но са много по-зелени и с по-висока гъстота на дърветата в сравнение с други части на континента. Бреговата линия е осеяна с едни от най-красивите плажове в Африка. Пясъкът е бял, а горичките от кокосови палми достигат самия бряг. Морските води са чисти и много прозрачни, варирайки между смарагдово зелено и лазурно синьо. С температура от 23 до 27°C слънчевите крайбрежни води създават отлични условия за изумителните коралови рифове.

Мозамбик попада в два климатични пояса – субекваториален на север и тропичен на юг. Под влияние на топлото Мозамбикско течение, което преминава край югоизточните брегове на Африка в Индийския океан, времето над по-голямата част от страната е топло и влажно през цялата година. На юг в тропиците летата съвпадат с дъждовния сезон и носят температури от около 29 – 30°C. Зимните месеци са изключително приятни с температури от около 24 – 26°C и доста по-сухо време. На север в субекваториалния климатичен пояс температурите през летните месеци са аналогични – около 29 – 30°C. Зимите обаче са малко по-топли с температури около 27 – 28°C. По отношение на валежите може да се каже, че те са малко по-обилни през дъждовния летен сезон и малко по-оскъдни през зимните месеци. Мозамбик се радва на изключително слънчев климат, а броят на слънчевите часове през годината се променя слабо.

mozambique beachНаселението на Мозамбик е 25,2 милиона души, а тенденцията е за бързо увеличение. Те са сравнително равномерно разпределени по територията на страната. Най-голям град с население 1,244,000 жители е столицата Мапуту. Други големи градове са Бейра (намира се в централните крайбрежни части на страната) и Матола (в южен Мозамбик, не далеч от столицата на страната). По-голямата част от населението на Мозамбик са християни (над 41%), а мюсюлмани са близо 18%. Официален език е португалски, но в страната се говорят и множество други местни езици и диалекти.

Макар че се радва на стабилен икономически растеж, Мозамбик е все още много бедна страна с редица социални проблеми. Бедността се отразява на здравеопазването и образованието, а от там и на цялото общество. Стандартът на живот е много нисък, макар и не толкова колкото в повечето съседни държави. Местната икономика разчита основно на селското стопанство. Повечето жители на страната се занимават със земеделие, а основата култура са кокосовите палми, които се отглеждат в големи плантации. Освен че е световен лидер в отглеждането на кокосови палми, Мозамбик има силно развита риболовна индустрия. Уловът на скариди, други ракообразни и риба е сериозен източник на доходи за местните жители.

Кухня. Мозамбик е туристическа дестинация с изключително вкусна кухня, повлияна от кулинарните традиции на три континента – Европа, Африка и Азия. Основни храни тук, подобно на много други места в Африка, са касава, ориз и царевица. Сред най-широко използваните продукти е ароматното кокосово мляко. Страната е много популярна със своето огромно разнообразие на пресни и вкусни морски деликатеси. Открояват се едрите и сочни местни раци и скариди, които са най-голямото изкушение за туристите. Най-точно казано, местната кухня съчетава европейска изящност в приготвянето на храна, продукти характерни за Африка и района на Индийския океан и силни вкусове и подправки, типични за Индия. За да усетите автентичния вкус на Мозамбик е добре да опитате от местните скариди с пикантен сос пири-пири. Ако сте почитатели на сладкишите Мозамбик няма да ви разочарова. Разнообразието от десерти е голямо, а най-характерната особеност е, че повечето се приготвят от пресни и дъхави тропически плодове или поне съдържат такива. Препоръчително е да опитате превъзходния местен бананов кейк, а ако сте почитатели на цитрусовите аромати ананасовият кейк ще ви допадне много. Същото се отнася за портокаловия пудинг, който традиционно се приготвя във формата на пръстен.

mozambique natureЗабележителности. Едно пътуване из Мозамбик трябва задължително да започне със столицата и най-красив град в страната – Мапуто. Той е известен с красивата си архитектура от португалския колониален период. Сред най-големите забележителности са Централната железопътна гара създадена от Густав Айфел, катедралата “Непорочното зачатие на Дева Мария”, както и прекрасната ботаническа градина от 19 век. Сред водещите атракции в страната е остров Мозамбик, разположен непосредтвено до самия бряг. Островът е известен със своята архитектура и крепост и от 1991 година е под егидата на ЮНЕСКО. Мозамбик е едно от най-добрите места които да посетите в Африка ако търсите райски плажове. Пясъкът и морската вода тук са нещо което не се вижда навсякъде. Особено се отличават снежно белите плажове на островите Вамизи, Магарукуе, Базаруто, Матемо и много други. Важно е да кажем, че Мозамбик е мястото, където ще откриете някои от най-вълнуващите и интересни национални паркове в Африка и много от тях се простират на огромна площ преминавайки в границите на някои от съседните държави. Не пропускайте да посетите Големия трансграничен парк Лимпопо, който с огромната си площ от 35 000 кв.км. се простира на територията на три държави – Мозамбик, ЮАР и Зимбабве. Друга защитена територия славеща се с поразителна красота е Национален парк Базаруто, често наричан “перлата на Мозамбик”.

Кога да посетим Мозамбик? Най-подходящи са месеците от юни до септември, които са най-сухи и същевременно предлагат най-благоприятни температури. Ако искате да посетите известния самба-карнавал в град Куелимане тогава трябва да пътувате в разгара на лятото през февруари. Добре е да знаете обаче, че през през тази част от годината съществува завишен риск от циклони в района на Индийския океан.

Как да стигнем до Мозамбик? Най-бързият и лесен начин да стигнете до Мозамбик е с международен полет до столицата Мапуто и някои други по-малки международни летища в страната. Бихте могли да пътувате от някой от големите градове в Западна Европа като Лондон или от близки съседни държави като ЮАР. Ако летите със самолет до ЮАР има и други удобни възможности като например да пътувате до Мозамбик с автобус.

Опасности. Мозамбик се нарежда сред по-безопасните страни в Африка. Нормално, престъпността е по-висока в по-бедните части на градовете. За да се сведат рисковете при пътуване до минимум е препоръчително да се избягва излишно демонстриране на благосъстояние, както и носенето на скъпи предмети.

Здраве. Подобно на повечето страни в Субсахарска Африка, тук съществува завишен риск от някои тропически болести като тропическа треска денга, жълта треска и малария. Важно е да знаете, че опасността идва основно от комарите и по тази причина е препоръчително да разполагате с качествени препарати против насекоми през цялото време на престоя ви там. В страната има опасност от шистосомиаза – паразитна инфекция, предавана във водна среда (например реки). Важно е да внимавате с храната и водата които консумирате, защото в страната съществува висок риск от заразяване с хепатит А и дуги болести свързани с хигиената. Преди пътуване до Мозамбик е важно да направите обстойна и подробна консултация с лекар относно рисковете за здравето в страната, както и за задължителните и препоръчителни имунизации.

http://www.youtube.com/watch?v=VSRwHJv9aBI