Намибия

typical landscape of namibiaНамибия е страна със сурова, но удивително красива природа. Съчетава пустинни пейзажи с впечатляващо биологично разнообразие. Многобройните национални паркове съхраняват природните красоти на тази чиста и запазена страна. Намибия съчетава внушителни културни разлики в начина на живот и културата. От една страна са модерните градове като столицата Уиндхоек, а от друга страна са уникалните по рода си бушменски селища, в които начинът на живот е почти непроменен от незапомнени времена.

Географско положение, граници и големина на Намибия. Намибия е голяма страна, разположена на брега на Атлантическия океан в Югозападна Африка. На север граничи с Ангола, на североизток със Замбия, на изток с Ботсвана, а на юг и югоизток с ЮАР. Заема площ от 825 418 кв.км. Заради природните особености на Намибия много малка част от държавните граници следват природните извивки. Една от малкото естествени граници на Намибия е южната. Тя следва течението на прочутата Оранжева река. През централните части на Намибия преминава южната тропична окръжност.

Релеф на Намибия. Преобладаващата част от Намибия има голяма надморска височина и е заета от високи плата. Като цяло местата,amazing nature of namibia разположени на по-малко от 1000 метра са рядкост, освен в крайбрежните райони. Най-високата точка в Намибия се нарича Кьонихщайн. Издига се на 2606 метра и се намира в Централното плато. Бреговата линия е права и много слабо разчленена. Почти напълно липсват заливи и полуострови. Един от най-големите заливи по крайбрежието се намира при град Уолфиш Бей.

Климат на Намибия. Намибия попада изцяло в границите на тропичния климатичен пояс. Времето тук е сухо, слънчево и горещо през цялата година. Температурите в Намибия са постоянно високи. В столицата Уиндхоек летните температури са обикновено над 30°C. Въпреки голямата надморска височина от над 1600 метра, на която се намира столицата зимните градуси са в интервала 21 – 25°C. Голяма обаче е разликата между дневни и нощни температури, като това е типична черта на пустинния климат. След горещите дни често нощите са студени. Така например през най-топлия месец януари нощните температури са не повече от 18°C, а през зимата варират между 5 и 10°C. Въпреки че Намибия е заета главно от пустинни и полупустинни зами, температурите тук са доста по-лесно поносими в сравнение с пустинните райони на северна Африка.

cheetah namibiaВалежите са рядко явление, особено в по-сухите крайбрежни райони на страната. Като цяло дъждовете имат типична за тропиците сезонност и падат през лятното полугодие от ноември до април. Важно е все пак да уточним понятието „дъждовен”, тъй като в тази част на Африка истински обилни валежи са рядко явление. Най-значителни са валежите във високите вътрешни части на страната. Така например в столицата Уиндхоек рядко падат повече от 80 мм дъжд дори и в разгара на дъждовния сезон.

Население на Намибия. Намибия е една от най-рядко населените страни в Африка. Въпреки огромната си територия страната е дом на само 2,2 милиона жители. Повечето от тях са тъмнокожи, а малка част са с европейски произход. Местните жители са християни (католици). Основните говорими езици са английски и африкаанс. Най-големите градове са столицата Уиндхоек (300 000 жители), Рунду (60 000 жители) и крайбрежният град Уолфиш Бей (50 000 жители). Причината за малкобройното население отново може да се открие в характерните природни и климатични особености.

Икономика на Намибия. Намибия има развиваща се икономика. Основен източник на доходи са богатите залежи на полезни изкопаеми. Страната е сред водещите в света по добив на диаманти. Единствено ЮАР добива по-големи количества диаманти на африканския континент. Големите залежи от полезни изкопаеми в комбинация с малобройно население осигуряват на жителите на Намибия по-висок жизнен стандарт в сравнение с повечето страни на континента. Официалната валута на Намибия е намибийски долар, който е в обръщение от 1993 година.

История. Преди пристигането на първите европейци Намибия била заселена от бушмените. Първите европейски мореплаватели пристигнали през 16-ти век. Това били португалците, които завладели много от териториите на днешна Намибия. През 19-ти век голяма част от тези земи стават владение на Великобритания и Германия. През 1915 година страната е завладяна от ЮАР. На 21 март 1990 година Намибия става независима държава. След 2001 година страната постеменно започва да развива своята туристическа индустрия и година след година привлича все по-голям брой туристи.

Туризъм в Намибия

Пустинята Намиб. Територията на страната е заета предимно от сухи пустинни и полупустинни земи. В близост до бреговете на namib desert namibiaконтинента преминава студеното Бенгелско течение, което е една от основните причина за формирането на пустинята Намиб. Тя заема на практика почти цялото южно крайбрежие на страната. Подобно на останалите африкански държави, Намибия привлича туристи с чистотата и запазеността на своята природа. Пустинята Намиб не е толкова гореща, колкото са други пустини като Сахара или Калахари. Причината е в приятната прохлада, която осигурява Атлантическия океан. Условията тук могат да се сравнят до голяма степен с тези на западното крайбрежие на тропическа Южна Америка.

Колониите от Тюлени. Една от най-големите атракции са огромните колонии от тюлени, които живеят между студеното море и горещата пустинята. За тях тук е истински рай. Едрите бозайници живеят необезпокоявани, а посетителите често попадат на големи предупредителни табели, на които пише да се спазва дистанция от поне 150 метра от колониите с тюлени, особено ако са с автомобил. Оказва се, че този суров и негостоприемен бряг може да предложи на тюлените сигурност, която трудно биха открили на друго място. От една страна colony of seals namibiaса студените и богати на риба океански води, а от друга страна е сугурността на плажа далеч от акулите, чиято основна плячка са тюлените. Понякога все пак се случва някой чакал да се престраши да нападне колонията, но тъй като тюлените са доста едри животни реална заплаха съществува само за новородените малки.

Калахари. Една от най-вълнуващите части на Намибия е пустинята Калахари. Тя се намира в югоизточните части на страната. Мнозина я считат за най-красивата пустиня в света. Тя очарова с огнените си червени нюанси и главозамайващо разнообразие от животински видове. Тук можете да видите такива видове животни като черен носорог, африкански слон, лъв, гепард, различни видове антилопи (включително една от най-бързите – антилопата спринкбок), различни видове змии, скорпиони и едно от най-емблематичните за калахари животни – сурикатите.

Окаванго. В североизточната част на Намибия уникалната по рода си река Окаванго тече през територията на страната в sceleton coast namibiaпродължение на близо 60 километра. Тя превръща сухите иначе земи през които преминава в истински оазис. Животинският свят по течението на Окаванго трудно може да бъде описан. Това е едно от най-добрите места за сафари в света. Леопарди, гепарди, лъвове, хиени, слонове, антилопи, зебри, жирафи и какви ли не различни видове животни. Заради необикновената си красота голяма част от поречието на Окаванго в Намибия е защитена територия. Тук се намира Национален парк „Маханго”. В местността има чудесни условия за практикуване на екотуризъм.

Платото Уотърбърг. Национален парк „Плато Уотърбърг” е красива и много живописна местност, чиято красота напомня за Австралия. Сред червените полупустинни земи, върху които вирее сухолюбива растителност се издига платото Уотърбърг. Времето е оставило своя отпечатък върху неговите форми. Ако се изкачите горе пред вас ще се разкрие удивителна панорама. Равнините се сливат с хоризонта и няма нищо, което да наруши това усещане за безкрайност. В околностите на платото има доста голяма вероятност да срещнете някой гепард. Причината е, че тези равни и открити пространства предоставят на бързата котка отлични условия за ловуване.

Кога да пътуваме до Намибия? Най-доброто време за туризъм в Намибия е зимното полугодие от април до ноември. По това време на годината времето е най-приятно. Тогава ще избегнете както летните жеги, така и вероятността за дъжд. Температурите през зимата са изключително приятни и едва ли ще бъде необходимо адаптиране дори и за по-придирчивите туристи.

zebras namibiaКакви дрехи да си носим за туризъм в Намибия? Тук положението е малко по-сложно. Летните дрехи са задължителни през цялата година, тъй като дните са много топли, но все пак пустинните нощи могат да са доста студени. По тази причина е най-добре да си подготвите някоя по-лека връхна дреха за през нощта ако пътувате през южното лятото и нещо доста по-топло за през нощта (като за температури между 5 и 10°C) ако пътувате през южната зима. Ако планирате да се отдадете на приключения по интересни и незнайни места най-добре е да предвидите и здрави и удобни обувки, шапка, слънчеви очила и крем против изгаряне.