Нидерландия (Холандия)

tulips in netherlandНидерландия е малка, но много богата и развита страна в Западна Европа. Улиците на големите градове поразяват със своето многообразие и космополит. Тук съжителстват хора от всички религии, раси и от всички краища на света. Холандия (както още я наричат) се слави като най-либералната страна в света.

Географско положение. Нидерландия се намира в западните части на континента Европа. Заема площ от 41 528 кв.км. На изток – югоизток граничи с Германия, а на юг – югозапад граничи с Белгия. Страната е разположена между 50 и 53° северна географска ширина и между 3 и 7° източна дължина. На север и на запад Холандия има широк излаз на Северно море.canal in the capital amsterdam

Релеф. Нидерландия е една от страните в света с най-малка надморска височина. Около 1/3 от територията на страната е под морското равнище. Самото име – Нидерландия – означава ниска земя. Страната води постоянна борба с напиращите морски води. Посредством верига от диги и канали, Холандия успява да запази от наводнение едни от своите най-плодородни земи. Най-високата точка на Холандия е хълмът Ваалсерберг, който се издига на 323 метра надморска височина в най-южните части на страната, там където се срещат границите на Нидерландия, Белгия и Германия. Бреговата линия на страната е много слабо разленена.

Климат. Нидерландия има умерен океански климат. Лятото е хладно, а зимата мека. Има разбира се и изключения, когато температурите през лятото стават доста по-високи от обичайното. Същото се отнася и за зимата. Въпреки, че близостта до Северно море предпазва от големи студове, все пак понякога температурите могат да станат много ниски, при което замръзват реки, езера и канали, а страната се покрива от дебела снежна покривка. Понякога хората казват, че Великобритания незаслужено си е присвоила славата на най-облачната и hague is one of the capitals of hollandмрачна европейска страна и че тази „титла“ по право принадлежи на Нидерландия. Почти 2/3 от годината небето е покрито с оловно сиви облаци от които често падат много обилни валежи. Обикновено дневните януарски температури са около 4°C. Най-топло става времето през втората половина на юли и първата половина на август. След краткото и хладно лято есента започва още през септември с бързо понижение на температурите. Есента започва с температури от около 17 – 18°C през септември и завършва с температура от 5°C през декември. Декември, януари и февруари са най-студени. В този период термометрите рядко показват повече от 4 – 5°C. През март пролетта бързо напомня за себе си. Още през първата половина на март температурите достигат до 10°C. Пролетта завършва с около 20°C през първата половина на юни. Пролетта е доста по-приятна от есента, най-малкото защото е по-слънчева и небето не е постоянно покрито със сиви облаци. Валежите са сравнително равномерно разпределени през годината, все пак най-дъждовният месец в Нидерландия е август. Най-сухи са пролетните месеци март и април.

Природа. Нидерландия притежава красива природа. Извън големите градове се редуват обработваеми земи и гори. Нидерландия е известна с огромното си разнообразие от цветя, които виреят отлично на местния влажен и хладен климат. В южната част на страната е делтата на една от най-големите и пълноводни европейски реки – Рейн.holland offers amazing landscapes and views

Икономика. Нидерландия има силно развита икономика. Тя е член на Европейския съюз и Еврозоната. Спада към така наречените привилегировани страни. Това са група държави в Европа, които имат много малка територия, не са богати на ресурси, но въпреки това имат много силно развити икономики заради близостта на гигантите в световната икономика – Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания. Към групата на тези привилегировани страни се числят например Нидерландия, Белгия, Люксембург, Австрия, Дания и др. Огромна роля за икономиката на Холандия играе пристанището в Ротердам, което от много години е сред най-големите в света. Холандия е най-големия производител на луковични цветя в света, като трябва задължително да се споменат лалетата, които са емблематични за страната. Туризмът също е от голямо значение за тази държава. Тук всяка година пристигат повече от 10 000 000 туристи. Финансите и банковото дело заемат голям дял в икономиката на страната. От селското стопанство животновъдството е по-силно развито. Холандия залага на месо – млечно животновъдство. Това означава, че животните се гледат не само за месо, но и за мляко от което се произвеждат прочутите some winters can be very harshхоландски сирена. Голяма част от продукцията на селското стопанство е предназначена за износ.

Население. Нидерландия има население от почти 17 000 000 жители. Населението на страната има застаряваща структура, но огромния наплив от работна ръка компенсира този факт. Страната е много силно урбанизирана. Много голяма част от населението живее в градовете, защото селското стопанство е силно механизирано и за обработка на земята и прибиране на реколтата се използват главно машини. Най-голям е делът на хората, изповядващи християнство (католици и протестанти). На второ място е ислямът. Нидерландия е една от страните в Европа с най-голям процент мюсюлманско население, тъй като тук живеят много емигранти от страни като Мароко, Турция и Индонезия.

Амстердам. Това е най-големият град в Холандия и столица на страната. Тази модерна западна метрополия е дом на почти 2,2 милиона жители, много от които чужденци. Градът е много зелен и целият е прорязан от десетки канали, подобно на Венеция и Санкт Петербург. Старинната част на града е впечатляваща. Именно тук се намира „квартала на червените фенери“, известен с разкрепостения си начин на живот. Това е една от най-горещите точки в страната, която привлича милиони туристи годишно.the architecture of holland is impressive

Ротердам. Доста по-малък от Амстердам, Ротердам е дом на 1,6 милиона жители. Като етнически състав обаче местното население е не по-малко космополитно. Ротердам е популярен със своето пристанище, което е сред най-големите в света. Пристанището се допълва от модерни небостъргачи. Ротердам е разположен сред делтата на река Рейн. Именно това е причината мястото да е изключително подходящо за пристанище с такива мащаби.

Хага. Хага е втората столица на Холандия (страната има две столици). За разлика от Амстердам, този град има само административни функции. Населението на Хага е почти 1 000 000 жители. Тук е седалището на парламента, повечето от посолствата. Тук живее кралското семейство на Нидерландия. Хага е разположена в югозападната част на страната между Амстердам и Ротердам. Тези три града, поради голямата си географска близост и голяма гъстота на населението формират един своеобразен мегаполис от над 5 000 000 жители.

Туристически атракции. Една от най-големите забележителности на страната са вятърните мелници, които ще откриете на всякъде в провинцията. Самото излизане извън големите градове ще ви даде най-точна представа за това какво представлява Холандия. Огромни площи за покрити с лалета. Това е нещо, което не може да се види навсякъде по света. the netherlands in the winterАко пътувате из северната част на страната ще ви изненада факта колко много канали ще видите. Тяхната цел е да отводняват страната, голяма част от която е под морското равнище. Нидерландия ще ви впечатли много с изключителните си плажове. Пясъкът е златист и много нежен. Много световни курорти внасят от тук пясък за да подобрят качеството на плажните си ивици. По ирония на съдбата обаче, тук времето много рядко ще ви изкуши да влезете в морето, а водата е доста хладна дори и през юли и август.

Кога да посетя Нидерландия? Интересното е, че когато и да посетите тази страна тя ще ви очарова със своята красота. Летата не са горещи, а зимите не са прекалено студени. По което и време на годината обаче да пътувате, носете си и връхни дрехи, тъй като тук дори и през лятото понякога става доста хладно. В интерес на истината, когато и да посетите Холандия, шансовете да попаднете на хубаво време не са много големи.

Някои особености на Нидерландия.

  • Нидерландия се смята за една от най-демократичните страни в целия свят.
  • Браковете между еднополови двойки са напълно законни и нормално приети от това общество. Много страни в windmill in the province of netherlandпоследствие последват нейния пример.
  • Нидерландия е легализирала някои леки наркотици. Предполага се, че по този начин ще намалее употребата на наркотици сред местното население.
  • Проституцията в тази страна е законен бизнес. По този начин сивата икономика се изважда на светло и се вкарват пари от данъци в хазната на Холандия.
  • Нидерландия е една от страните основателки на Европейския съюз.