Нигер

Tenere desertНигер се намира в северната половина на континента Африка. Голяма част от територията на страната попада в пределите на пустинята Сахара. Нигер има изолирано географско положение, защото няма излаз на световния океан и освен това остава в страни от големите световни икономически центрове. Нигер заема площ от 1,267,000кв.км. На север граничи с Алжир и Либия, на изток с Чад, на юг с Нигерия и Бенин и на запад граничи с Буркина Фасо и Мали.

Природа на Нигер. В по-голямата си част пейзажите в Нигер се доминират от пясъчните дюни на пустинята Сахара. Единствено най-южните части на страната са заети от зелени и плодородни савани, които са рай за дивите животни. Особено важна за местния животински свят е река Нигер, която пресича югозападната част от страната. Това е третата по големина река на континента и за Нигер тя е живот. Още повече се увеличава нейната значимост поради факта, че тя е основната връзка със световния океан.

Климат на Нигер. Нигер попада в границите на два климатични пояса – тропичен на север и субекваториален на ограничена територия в най-южната част на страната. Тропичният климатичен пояс се характеризира с целогодишно сухо време, изключително оскъдни валежи, високи дневни температури и хладни нощи. В субекваториалните области на Нигер има два сезона – сух и дъждовен.

Климат на столицата Ниамей. Столицата Ниамей се намира в най-югозападната част от страната и има типичен субекваториален климат. Температурите са много високи. Варират между 33 и 42 градуса през цялата година. Дъждовният сезон трае от май до октомври. В разгара му през август могат да паднат до около 200 мм дъжд в рамките на един месец. Въпреки че август е разгарът на лятото в северното полълбо, а Нигер се намира именно там, температурите са всъщност най-ниски за годината (ако могат все пак 33°C да се нарекат ниски).

Население и селища в Нигер. Трудно е да се каже с точност, но се предполага, че Нигер има население от около 15 000 000 души. Основната част от тях изповядва ислям. Урбанизацията е слаба. В големите градове живее сравнително малка част от населението. В страната се говорят многобройни езици, но най-важни са съответно френски и арабски. Френският език е останал като наследство от времената, когато Франция е владяла голяма част от територията на континента. Най-голям град в Нигер е столицата Ниамей. Тя е дом на около 700 000 души. Разположена е от двете страни на река Нигер. По-голяма част от града се пада от северната част на реката. Втори по големина са градовете Зиндер и Маради. Зиндер също е разположен в южната част на страната. Има население от около 200 000 души. Инфраструктурата му е доста по-слабо развита в сравнение с тази в Ниамей, защото това все пак не е столица на страната. Маради също има население от около 200 000 жители, но се смята за малко по-малък от Зиндер. Подобно на Ниамей и Зиндер, той също се намира в близост до южната граница. Градът е разположен в близост до блатиста местност, през която протича река Гоулдин Маради. Причината, поради която градът не е съвсем близо до реката е опасността от наводнения през дъждовния сезон. Четврти по големина е град Агадез. Той има население от около 100 000 жители, но градската агломерация наброява почти 4 пъти повече. Това е един от малкото градове в страната, които се намират извън влажните и плодородни южни райони. Агадез е разположен доста по-на север в пустинна местност на надморска височина около 500 метра. Агадез може да се нарече туристическата столица на Нигер.

Икономика на Нигер и качество на живот. Нигер е развиваща се страна с нисък стандарт на живот и ширеща се бедност. Смята се Niger Riverза една от десетте най-бедни страни в света. Сблъсква се с множество икономически и социални трудности. Подобно на други африкански страни тук също има недостиг на квалифицирани медицински кадри. Голяма част от населението е неграмотно. Болести като СПИН се срещат много често. В Нигер има голям брой деца сираци, чиито родители са починали от чумата на 20-ти век. Основен източник на средства за тази бедна страна е износът на полезни изкопаеми като уран, калай, въглища и много други. Селското стопанство е слабо развито, но въпреки това е важен източник на доходи. Природни бедствия като пясъчни бури и чести засушавания ни най-малко не помагат на местната икономика, която е сред най-слабо развитите на континента.

Туризъм в Нигер

Много туристи се страхуват за своята сигурност, когато посещават някоя бедна африканска страна. Причината е, че в света едва ли има държава, която да е толкова бедна и същевременно да е напълно безопасна. Същото се отнася и за Нигер. В действителност страната наистина се смята за опасна. Тук понякога се случва чужденци да бъдат отвлечени и дори убити, макар че все пак това не е ежедневие. Не бива да се отрича също и факта, че много хора  са пътували без проблем и са останали с добри спомени от посещението си в Нигер. Да го кажем така: ако сте младо семейство с малки деца или възрастна двойка, която търси спокойно място за почивка Нигер не е съвсем подходяща дестинация. Но ако сте млад по възраст или по душа ентусиаст, който търси приключения страната би могла да е доста интересна за вас. Макар че и в този случай все пак е добре от съображения за сигурност да не се отделяте много от групата. Нигер не е толкова безопасна дестинация като Европа, но все пак сигурността е на много, много по-високо ниво в сравнение със страни като Сомалия, Ирак или Афганистан. В края на краищата решението е ваше.

Нигер е интересна и екзотична страна. Тук местната природа, култура и традиции са много необичайни и любопитни за туристи, идващи от по-северните части на света като Европа и Северна Америка. Първото, което ще ви направи впечатление е вероятно доста горещото време, с което един европеец би свикнал доста трудно. Това е валидно както за лятото, така и за зимния сезон. Ако посетите Нигер през дъждовния сезон, високата влажност в комбинация с високите температури биха могли дори да причинят дискомфорт на по-чувствителните. През зимата не е толкова влажно, но основен проблем са градусите, които обикновено надхвърлят 40 и то на сянка! Имайте предвид, че местните жители са свикнали с тези температури и влажността и това не ги впечатлява особено.

Агадез е перлата на Нигер и е може би най-красивият град в страната. Той е един от малкото, разположени в самото сърце на Нигер насред пустинните пейзажи на Сахара. Растителността е доста оскъдна. Тук таме виреят някои по-издръжливи на суша дървета. Но не растителността е това, което пленява тук. В Агадез акцентът пада върху уникалността на архитектурата и общата визия на града. Постройките са ниски с плоски тавани. Агадез като цяло има характерен червеникав оттенък, тъй като всички сгради имат този специфичен цвят. Това по един особен начин напомня на Мароко. Това място излъчва изключително много самобитност и култура, въпреки че в по-голямата си част дори няма най-елементарна пътна инфраструктура. Уличките са тесни, криволичещи и объркани, сякаш са без посока. Тук ще откриете множество паметници, които носят нещо специално в себе си. Например Голямата джамия на Агадез, която датира от 16-ти век. Всъщност ако не знаете точно какво търсите има вероятност изобщо да не разберете, че тази джамия стои пред вас. Тя е различна може би от всички джамии, които някога сте виждали. А какво да кажем за шареният и неподправен градски пазар, където типично по ориенталски хиляди видове стоки са окачени или поставени направо на земята? Но пазарът е добре засенчен! Дори и местните жители, които иначе са свикнали с местния климат се пазят от ужасните горещини.

Niger agriculture

Освен Агадез има много други неща, които да видят и правят в Нигер. Като една типична африканска страна, Нигер предлага отлични възможности за сафари. Защитените територии, независимо дали национални паркове или резервати, съхраняват изключителното природно богатство на страната. На сафари сред дивата природа ще можете да наблюдавате в естествена среда различни видове антилопи, хипопотами, маймуни или едри хищници като крокодили. Струва си също и да предприемете разходка с кану по водите на някоя от местните реки. Но внимавайте! Пътувайте само с опитен екскурзовод, защото много от представителите на животинския свят могат да са опасни! Не пропускайте и едно от най-вълнуващите преживявания, които човек може да изпита в Африка – сафари сред пустинята Сахара. Най-автентично е ако сте на гърба на камила. Е, вярно е, че камилата не може да замести удобството на специализирания автомобил, но все пак ще ви помогне да отворите сетивата си. Подходящо място за целта е Национален резерват Тенере – забележете, че това се смята за една от най-красивите пустини, които майката природа е създала!

Кога да пътуваме до Нигер? Ноември, декември и януари са месеците, които предлагат оптимални климатични условия. По този начин ще пътувате след пика на дъждовния сезон и в същото време преди големите горещини от март до май, когато термометрите показват над 40 градуса! Също така внимавайте с излагането на слънце, тъй като тук слънцето е много по-силно отколкото е в Европа дори и през лятото.

Какви дреху да си носим при пътуване в Нигер? Преди всичко гледайте да са удобни и съобразени с горещините. Нигер е бедна страна, така че избягвайте скъпи дрехи и такива, които твърде много бият на очи. Ако планирате сафари (макар че би било лудост да посетите Нигер без да отидете на сафари), добавете в багажа си чифт дълги панталони или джинси, както и подходящи удобни и здрави обувки. Човек никога не знае с какви животни ще се сблъска, така че е добре облеклото поне частично да предпазва. Не пропускайте и крем против изгаряне!

Внимание! Нигер в момента не е безопасна страна и има много места, които трябва да бъдат избягвани!