Северна Америка

North AmericaСеверна Америка е един от най-развитите региони в света. Тук се намират някои от най-богатите държави, но не липсват и някои доста бедни и слабо развити страни. Почти цялото население на Северна Америка се състои от преселници от всички краища на света, като най-разнообразно е населението на САЩ.

Въпреки, че на този континент също има много големи социални контрасти, тук условията за живот, работа и получаване на добро образование са сред най-добрите в света. Карибите, които са част от Северна Америка са един от двата най-важни туристически региона на планетата (другият е средиземноморието). Северна Америка е много богата на природни ресурси, което е стабилна основа на местната икономика.

Големите градове в Северна Америка се отличават с това, че много от тях имат внушителна архитектура и ясно се разграничават централна търговска част и жилищни квартали, за разлика от Европа, където това не е задължително. В Северна Америка се намират някои от най-големите градове в света като Ню Йорк, Мексико Сити и Лос Анджелис.

Природата на Северна Америка е изключително разнообразна, а от северните до южните части на континента се сменя до неузнаваемост. Варира от арктическата пустиня на северна Канада до гъстите дъждовни гори на юг в Коста Рика и Панама. Една характерна закономерност на Северна Америка е, че западното крайбрежие има ясно изразен планински релеф, докато за брегът на Атлантика е типична по-малката надморска височина и крайбрежни низини.