Северни Мариански острови

Северните Мариански острови са архипелаг от 15 острова, който се намира в западните части на Тихия океан. Архипелагът е разположен на приблизително еднакво разстояние от Хавайските острови, Филипините и Япония, което го прави доста отдалечено и изолирано място от географска гледна точка. Островите заемат площ от 477 кв.км. и са със статут на самоуправляващо се владение на Съединените американски щати.

Природа

Северните Мариански островиСеверните Мариански острови притежават прелестно красива природа, която кара човек да мечтае. Тропическият рай притежава удивителни плажове, които са оградени от плитко разположени коралови рифове и в същото време се радват на приятната сянка на кокосовите палми. В комбинация с чистата вода и висока видимост, кораловите лагуни предлагат отлични условия за шноркелинг и гмуркане. Морската вода е топла през цялата година – варира от 27 до 30 градуса. Самите острови са изключително разнообразни в природно отношение. Някои от тях са от вулканичен произход, докато други са коралови. Всички обаче са покрити с пищна тропическа растителност, която достига до самия бряг на океана.

Население

Населението на Северните Мариански острови е малобройно – едва около 69 000 души. Официалният език е английски, а мнозинството от местните жители са християни. Архипелагът се счита за един от първите заселени в Тихия океан, а най-ранните човешки следи по тези места датират от преди около 6000 години и приблизително от 4000 години преди новата ера.

Икономика

коралови рифовеНа Северните Мариански острови има голям брой американски военни бази, което оказва голямо влияние върху местната икономика. Туристическият сектор също е много добре развит. Всяка година островите се посещават от огромен брой туристи, особено американски, японски и китайски. Само броят на посетителите от Китай е около 150 000 годишно, което надвишава дори броя на живеещите на архипелага. Всичко това прави островите по-развити в икономическо отношение в сравнение с повечето други малки острови в Тихия океан.

Селското стопанство

Счита се, че селското стопанство има много добра база за развитие тук. Причините са разнообразни и варират от топлото и влажно време до плодородните вулканични почви на островите. Днес тук се отглеждат голямо разнообразие от тропически плодове и различни видове качествени зеленчуци, както и някои типични за тропиците видове като хлебно дърво и маниока.

Климат

Северните Мариански острови се радват на прекрасен климат през цялата година. По-голямата част от тях попадат в северните части на субекваториалния климатичен пояс, а малка част от тях са в тропичния. Усеща се изключително силно влияние от заобикалящата ги водна шир на Тихия океан, а освежаващите североизточни ветрове правят температурите по-приятни и лесно поносими в сравнение с други места на тропиците. Температурите са между 26 и 29°C през цялата година, което ги перфектното място за туризъм. Нощите са изключително приятни с температури около 23 – 24°C. Островите имат сравнително влажен климат с между 2100 и 2200 милиметра валежи годишно. Типично за субекваториалния климат обаче, се наблюдава ясно разграничение на сух и дъждовен сезон. Дъждовният се отличава с чести обилни валежи и продължава от юни до ноември. Най-много вали през август и септември. От декември до май валежите са по-оскъдни, но в рамките на нормалното, тоест не се наблюдават засушавания. Най-сухият месец през годината е март. През дъждовния сезон са възможни тайфуни.

Кога да посетим островите?

Най-доброто време за туризъм тук е през сухия сезон, когато вероятността за валежи е най-малка. Тогава има и най-приятни температури от около 26 – 27°C. Особено приятно е времето през месец март.

Какви са рисковете за туристите?

тропическа гораСеверните Мариански острови са изключително тихо, спокойно и безопасно място. Тук едва ли можем да говорим за истинска престъпност или за нещо, което да застрашава здравето и сигурността на посетителите. Освен това животните и растенията, които биха могли да представляват опасност за туристите, са наистина малко. Счита се, че основна опасност, подобно на много други места по тропиците, са комарите, които могат да разпространят редица неприятни заболявания.

Какво да опитаме?

Препоръчително е докато сте тук да опитате местната кухня за да можете да се докоснете до истинския дух на Северните Мариански острови. Има много храни, които си заслужават вниманието, но една от по-интересните се нарича “Kelaguen” и представлява месо (основно риба и скариди, но може и друго), което се готви не чрез подлагане на термична обработка, а чрез накисване в киселина на цитрусови плодове (основно в сок от лимони). Обикновено се поднася с ориз. Ако пък идеята за несготвени морски дарове не ви допада, то тогава можете да опитате от пържените скариди с чесън, които направо ще ви накарат да си оближете пръстите. Ако търсите оригинален местен десерт, то тогава опитайте типичната за тази част на света кокосова супа със захар.