Марианската падина е най-дълбокото място в света

map of mariana trenchМного често се изпълваме с възхищение наблюдавайки внушителните форми на релефа. Времето и търпението, с което природните сили са изваяли повърхността на планетата ни обаче са нищо сравнение с това, което би открил ако можеше да надникне под повърхността на световния океан. Огромни вулкани, хребети, подводни планини, каньони и падини биха могли да засенчат с мащабите си всичко, което човек може да открие на континенталната суша.

Океанските падини са може би най-мистични. Те представляват места под повърхността на океана, където една континентална плоча се подпъхва под друга. На тези места дълбочината може да бъде внушителна. В една от тези падини е измерена най-голямата дълбочина на нашата планета. Става въпрос за Марианската падина, чиято дълбочина достига рекордните 11.022 метра! Най-дълбокото място в тази бездна е измерено в най-южната част от падината, наречена „Челинджър”. Мястото се намира в западната част на Тихия океан сред тропическите води на Микронезия. Падината, която се намира на повече от 11 километра под водната повърхност край Марияновите острови е в известен смисъл по-слабо изучена и позната дори от някои космически обекти като Луната и Марс. Водите в тази част на Пасифика биха могли да погълнат напълно най-високия връх на планетата – Еверест, висок 8848 метра, оставяйки го на няколко километра под водната повърхност.

Първите хора, които се спускат в тази тъмна бездна са двама учени – швейцарецът Жак Пикард и американецът Доналд Уолш. Тъй като спускането на подобна дълбочина е доста рисковано начинание, днес се използват много по-безопасни методи за проучване. Не се налага да се спускат учени, които да поставят своя живот в опасност. Вместо това се използва модерна технология и към Марианската падина се отправят „интелигентни” машини като подводницата Кайко, която се спусна в 11 километровата падина през 1995 година.

Падината има голяма дължина – приблизително около 2550 км, но за сметка на това е изключително тясна – едва около 70 км. Налягането на дъното на падината е около 1100 атмосфери и въпреки това там има форми на живот, които са изключително добре адаптирани и оцеляват на пук на всяка логика. На дъното на Марианската падина не достигат никакви слънчеви лъчи, а температурата e приблизително около 2°C. Кислород липсва, а налягането е размазващо. Въпреки това там оцеляват някои прости форми на живот като червеи и други подобни.