Лонгиърбиен – туристически пътеводител

На 2047 километра северозападно от столицата на Норвегия, Осло, се намира най-северният град на планетата – Лонгиърбиен. Той е разположен на на 78°13′ северна ширина на западното крайбрежие на остров Западен Шпицберген на архипелага Шпицберген, наричан също Свалбард. Градът с население от малко над 2000 жители е сгушен на брега на спокойния залив Исфйорден. Заобиколен е от голи и лишени от растителност бежови планински склонове. Техните върхове често са покрити със сиви облаци, а в гънките между склоновете снегът се задържа 12 месеца в годината, дори и на ниските места.

Макар и разположен отвъд полярната окръжност, Лонгиърбиен е като всеки друг европейски град. Хората стават сутрин и започват да се занимават с ежедневните си дейности – отиват на работа, учат, срещат се с приятели и се забавляват, пазаруват или казано накратко живеят си живота. Да живееш толкова на север има много недостатъци, но без съмнение си има своите многобройни предимства.

лонгиърбиен норвегияДобрите страни. На първо място околната среда около Лонгиърбиен е чиста и запазена. Въздухът е свеж и студен, а контактът с природата е начин на живот. Океанските води са пълни с риба, осигуряваща здравословно препитание на населението, а огромните запаси от въглища осигуряват многобройни работни места. Облекчената данъчната политика създава отлични възможноси пред бизнеса, а доходите на местното население са сред най-високите в света. Славата на града като най-северното населено място на планетата води тук любопитни и ентусиазирани туристи от цял свят, а през последните години се увеличава броя на круизите, чийто маршрут включва островите Шпицберген и град Лонгиърбиен. Освен всичко останало градът е и важен образователен център, където ще откриете най-северното висше учебно заведение на планетата – UNIC (Университетски център Свалбард). Фактът, че 2/3 от архипелага е защитена територия прави мястото рай за научно-изследователи дейност, а основният обект за изследване е, разбира се, Арктика.

Лошите страни. Сред отрицателните страни на Лонгиърбиен е, че тук няма дървета и зеленина като цяло, не се развива земеделие и почти всичко необходимо за ежедневното съществуване трябва да бъде внесено от друго място. Това прави повечето стоки скъпи. Трудно се свиква с постоянно студеното време, а липсата на слънчева светлина по няколко месеца в годината може да бъде наистина мъчителна.

Лонгиърбиен изглежда като типичен скандинавски град. Сградите тук са ниски на по един – два етажа и са построени така, че да задържат оптимално количество топлина, устоявайки на силни полярни ветрове и обилни снеговалежи. Въпреки че тук няма дървета, дървеният материал е подходящ и предпочитан. Обикновено сградите са боядисани в пастелни тонове като червено, оранжево или тъмно синьо и имат силно наклонени стрехи, които не позволяват да се натрупва сняг. По улиците през по-голямата част от годината основно превозно средство са снегомобилите, с изключение на краткото лято когато снегът е недостатъчен.

Лонгиърбиен има изключително студен полярен климат. Въпреки това времето е силно повлияно и омекотено от Атлантическия океан. Поради омекотяващото влияние на топлото течение Гълфстрийм температурите в града са много по-високи в сравнение с други места по света с полярен климат. Въпреки това живакът в термометрите почти винаги показва отрицателни стойности. Летата в Лонгиърбиен са студени и много кратки с температура от 3 до 7°C през юли, най-топлият месец, а дневната светлина е на разположение на местните жители по 24 часа в денонощието. В разгара на лятото снежната покривка на откритите места почти напълно се стопява под постоянната дневна светлина. Зимите са тъмни, без никаква слънчева светлина в продължение на месеци. Температурите в града падат средно до около (-13) – (-20)°C, макар че температури от около (-30) – (-40)°C също не са необичайни. Характерна особеност е, че климатичните условия тук могат да се влошат изключително бързо.

Не пропускайте! Основната забележителност в града е музеят на Свалбард, разположен в сградата на Свалбардския научен център. Посещавайки го, вие ще се запознаете с историята на Лонгиърбиен и островите през последните няколко века, ще се докоснете до местната култура и начин на живот и ще научите интересни факти за дивата природа в региона. Друга забележителност е църквата и нейното кафене, където да изпиете чаша топло кафе или чай. Не пропускайте да се разходите из околностите на града с фотоапарат и нещо за хапване. Не забравяйте да отделите време и да разгледате някои от мините, които вече не се експлоатират и са превърнати в туристическа атракция.

Внимание! Бъдете изключително внимателни излизайки извън пределите на Лонгиърбиен, защото в околностите на града бродят бели мечки! Това е най-опасният и силен сухоземен хищник. Задължително носете със себе си оръжие за самозащита в случай на нужда и правете всичко възможно да избягвате срещи с тези огромни хищници. Още при пристигането си в града посетете най-близкия туристически информационен център и потърсете информация как да останете в безопасност когато излизате сред природата.

Кога да посетим Лонгиърбиен? Най-добрият период от годината за туризъм тук е месец юли. Той предлага най-много слънце и най-меко време. Въпреки това топлото зимно облекло е задължително! Не забравяйте, че лятото в Лонгиърбиен често е по-студено и сурово от зимата в много части на Европа.

Как да стигнем до Лонгиърбиен? Най-бързият и лесен начин да стигнете до Лонгиърбиен е със самолет от осло, Норвегия. Полетът трае обикновено около 3 часа, а летището се намира на по-малко от 3 километра от града.