Панама

red eyed tree frog panamaПанама става известна за европейските мореплаватели още в първите години на Великите географски открития. Първият европеец стъпил по тези земи е Родриго де Бастидас през 1501 година, 5 години след като Христофор Колумб акостирал на брега на днешната Доминиканска република. Когато Бастидас пристигнал тук, на мястото на днешна Панама живеели коренните местни жители. Първоначално Панама била зависима от Испания, но през 1821 година получила независимост, но не като отделна страна ами като част от Велика Колумбия. Пълна независимост страната придобила през 1903 година.

Географско положение, граници и големина. Панама е държава в географско-историческия регион на Централна Америка. Тя е разположена на тресния провлак, който свързва двата континента Северна и Южна Америка и е най-южната страна на североамериканския континент. Попада между 7 градуса и 12 минути и 9 градуса и 37 минути северно от екватора. На запад граничи с Коста Рика, а на изток с Колумбия. На север има излаз на Карибско море, а на юг на Тихия океан. Заема площ от около 75,517 кв км. В най-тясната си част страната е едва около 60 километра широка. Панама може да се опише като една от държавите с най-стратегическо местоположение на планетата. През нейните централни части преминава Панамският канал, който съкращава пътя между Тихия и Атлантическия океан с хиляди километри.

Релеф. Релефът на Панама е разнообразен. Планините заемат приблизително половината от площта на страната, като по-голямата част от тях се намират на запад от Панамския канал, в Северна Америка. Най-високата точка в Панама се намира в най-западните части от страната. Това е вулканът Бару, чиято височина достига 3475 метра. Планините, които преминават през територията на Панама са част от планинската верига Кордилери, която може да бъде проследена по протежение на тихоокеанското крайбрежие чак до Аляска. Бреговата линия на Панама също е разнообразна и силно разчленена. По крайбрежието на Карибско море и Тихия океан могат да се видят стотици малки и големи полуострови, заливи и острови.

panama city skyscrapersКлимат. Панама попада в субекваториалния климатичен пояс. Времето над страната е горещо и влажно през цялата година. Температурите варират между 29°C през най-студеният месец в годината октомври до около 32-33°C през март. В Панама няма зима и лято, но има два напълно различни сезона – сух и дъждовен. Дъждовният сезон е по-дълъг. Обикновено трае около 8 месеца и обхваща периода от април до ноември. През тази част от годината над страната могат да паднат над 300 мм валеж в рамките на един месец. Сухият сезон съвпада със зимата в северното полукълбо. Той е много по-слънчев, температурите са малко по-високи, но все пак валежи не са изключени.

Води. Комбинацията от високи планини и обилни валежи подсказва за невероятното водно богатство на тази страна. Най-голяма от реките, които протичат през територията на Панама е Чагрес. Тя се намира в централните части на страната и се влива в Карибско море. Най-голямото езеро в Панама е Гатун. То е създадено от човека и играе важна роля на транспортен коридор, тъй като се намира в централните части на Панама и е разположено на пътя на Панамския канал. Именно това е основната причина за неговото изграждане. Езерото се пълни основно от водите на най-голямата река Чагрес.

Природа. Природните дадености на Панама са удивителни. Почти цялата страна е покрита с гъсти дъждовни гори. Местните джунгли са едни от най-богатите на растения и животни в света. Причината до голяма степен се корени в стратегическото местоположение на Панама между двата континента. Тук сред преплетената влаголюбива растителност се срещат ягуар, пума, оцелот, капибара, ленивец, различни видове отровни дървесни жаби, както и поразяващо разнообразие от птици. Сред клоните на високите дървета може да се види най-силната и опасна птица, която живее днес на нашата планета – харпията. В многобройните водоеми на Панама се срещат крокодили и огромно разнообразие от сладководни и океански видове риба. Около 1/3 от площа на страната е обявена за защитена територия в границите на различни национални паркове и резервати.

rainforest panamaПлажове. Панама притежава великолепни плажове, но най-прекрасни са тези, които ще откриете по крайбрежните острови. Провинция Бокас дел Торо и едноименният архипелаг, разположен в северозападна Панама притежава райски красиви крайбрежия с бял пясък, прозрачно море, коралови рифове и безброй кокосови дървета. Островите Сан Блас са не по-малко хубави. Техните брегове притежават типична за Карибите красота с палми и светъл пясък. Островите са заобиколени от изкрящи коралови лагуни. Сред водите на Тихия океан се намират островите Лас Перлас. Те са покрити с гъста дъждовна гора, а бреговете им са наистина очарователни. Въпреки това не е необходимо човек да отиде до някой архипелаг за да открие красиви плажове, подходящи за почивка. Можете да ги намерите по цялото протежение на Панама, без значение дали сте на тихоокеанското крайбрежие или на брега на Карибско море.

Население. Населението на Панама е около 3,5 милиона жители. По отношение на етническия произход то е изключително разнообразно и наподобява по-голямата част от Централна Америка. Състои се основно от европейци (предимно потомци на испански преселници), местни индианци, тъмнокожи и смесени. Именно населението от смесен произход заема най-голям дял от общия брой на местните жители. Най-многобройни са метисите, следвани от мулатите. Двама от всеки трима местни жители са от смесен произход. Официална религия в Панама е християнство. Основната част от населението се състои от римокатолици. Официален език е испански. Населението на Панама е неравномерно разпределено по територията на страната. Около 1,2 милиона от всички жители на Панама живеят в столицата Панама Сити и околните селища.

panama canalИкономика. Панама има развиваща се икономика, но е значително по-стабилна от много други латиноамерикански страни. Има две официални валути – панамска балбоа (PAB) и щатски долар (USD). Характерна черта на местното стопанство е силната връзка със сектора на услугите. Основен източник на доходи за Панама е Панамският канал. През 2008 година каналът е обслужил 14,702 кораба, което означава огромна сума за местната икономика. Приходите от Панамския канал за 2008 година възлизат на 2.007 милиарда долара. Освен на Панамския канал, страната разчита още на добре развития финансов сектор, както и на туристическата индустрия. Основните причини, които карат туристите да изберат Панама са красивите плажове, целогодишно топъл климат и горското богатство. Макар че отстъпва по значение на сектора на услугите, селското стопанство е също доста важно във формирането на БВП. Отглеждат се кафе, какао, тропически плодове (банани, киви, ананаси, гуава, манго, папая и много други), зеленчуци (домати, пипер, чушки, картофи и други), зърнени храни (ориз, много царевица) и бобови култури.

Кога да посетим Панама? Най-подходящото време за туризъм в Панама е периодът от декември до март. През тази част от годината климатичните условия са най-благоприятни.

Какво да си носим? В Панама са ви нужни единствено леки летни дрехи. Колкото по-леки и проветриви, толкова по комфортно ще се чувствате. Носете си чехли, плажни аксесоари, слънцезащитен крем, както и чифт здрави и удобни обувки в случай, че искате да се разходите сред дивата природа. Не забравяйте да си купите някакъв препарат, който да ви предпазва от комарите. Извън населените места тези малки насекоми могат да се превърнат в същинска напаст. Носете си за всеки случай един чадър, защото тук вали доста.

Какво да не пропускаме? Несъмнено трябва да видите Панамския канал, който е най-голямата атракция в страната. Столицата на Панама с нейните небостъргачи, магазини, ресторанти и вълнуващ нощен живот също трябва да присъства в маршрута на пътешественика. Това е вероятно градът с най-много небостъргачи в Централна Америка. Докато сте в Панама Сити не пропускайте мостът на Америките, който свързва Северна и Южна Америка. Ако сте почитатели на красивата природа трябва задължително да посетитя някой от 14-те национални парка. Ние ви препоръчваме Национален парк Коиба, който е под егидата на ЮНЕСКО като световно природно богатсво. Говорейки за красиви кътчета сред морето, островите Сан Блас, разположени не далеч от северното крайбрежие на страната, Бока дел Торос, както и тихоокенските острови Лас Перлас трябва задължително да присъстват в маршута на опитните пътешественици. Една от големите панамски забележителности е вулканът Бару, чийто склонове са покрити с удивителна дъждовна гора.

sloth panamaКакво да похапнем докато сме в Панама. Панама буквално ще ви смае с изумителното си разнообразие от плодове и зеленчуци. Топлият и влажен климат благоприятства отглеждането на повече плодове отколкото някога сте си представяли, че съществуват. Консумират се също зърнени храни, царевица и царевични продукти, както и всякакви месни и млечни продукти. Местната кухня е едно изключително съчетание между испански, африкански, карибски и местни индиански кулинарни традиции.

Ястията в Панама не се отличават с определен начин на приготвяне, а по-скоро с невиждано многообразие. Не пропускайте да опитате empanadas – вид кифлички пълнени с месо, сирене или зеленчуци. Обикновено се приготвят от царевично брашно и се пържат. Препоръчва се да опитате и tortilla. Това е вид популярно в Централна Америка ястие. Приготвя се с царевично брашно, картофи, яйца, сирене и е доста апетитно. Ако се отдадете на кулинарен тур по ресторантите трябва да похапнете също и guacho. Това е вид ястие, което се приготвя с риба или пилешко месо. Добавя се много ориз. Подправя се с малко мляко и обилно се овкусява с домати, чесън и лук за да добие силен аромат. Не бива да пропускате да опитате и вкуса на риба в бананови листа с гарнитура от ориз и боб. В тази страна можете да опитате огромно разнообразие от плодови фрешове и коктейли от екзотични тропически плодова, при това съвсем пресни и на отлични цени. И накрая ако си падате по сладкишите Tres Leches е нещо, което задължително трябва да поръчате. Десертът е един от най-вкусните, които се поднасят в страната. Покрит е с крем и в приготвянето му се използват три различни вида мляко. Повечето туристи го описват като един от най-вкусните десерти, които са опитвали някога.

capuchin panamaОпасности. Подобно на повечето страни в Централна Америка, Панама също се смята за сравнително опасна дестинация. Столицата Панама Сити и другите големи градове не правят изключение. Въпреки това има места, които са сравнително безопасни. Добре е при пристигане в страната да попитате в най-близкия туристически информационен център кои места в градовете и кои райони е препоръчително да избягвате. Там ще ви дадат подробна и актуална информация относно безопасността.

Важно: Тъй като по-голямата част от Панама е заета от тропическа джунгла, в тази част на света се разпространяват заболявания, които повечето европейци и американци дори не са чували. Ще постъпите благоразумно ако преди пътуване посетите своя личен лекар и се консултирате с него какво да направите за да се предпазите от болести като малария, денга (вид остра тропическа треска), жълта треска, японски енцефалит и други заболявания. Голямата част от опасните за туристите заболявания се пренасят от комарите.